Gaddafi ar vrea sa negocieze

de | apr. 6, 2011 | Alte regiuni, Info Militar, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Regimul colonelului Muammar Gaddafi a afirmat marti seara ca este dispus la un dialog cu rebelii daca acestia depun armele, a declarat ministrul adjunct de Externe, Khaled Kaim. De asemenea, liderul libian i-a trimis un mesaj presedintelui american Barack Obama, “ca urmare a retragerii Americii din alianta cruciata colonialista impotriva Libiei”. Intre timp, liderul militar al rebelilor libieni a lansat marti un atac impotriva NATO, acuzand Alianta ca "ii lasa sa moara pe locuitorii din Misrata" sub tirul fortelor lui Gaddafi.

rebeli libieniRegimul colonelului Muammar Gaddafi a afirmat marti seara ca este dispus la un dialog cu rebelii daca acestia depun armele, a declarat ministrul adjunct de Externe, Khaled Kaim. De asemenea, liderul libian i-a trimis un mesaj presedintelui american Barack Obama, “ca urmare a retragerii Americii din alianta cruciata colonialista impotriva Libiei”. Intre timp, liderul militar al rebelilor libieni a lansat marti un atac impotriva NATO, acuzand Alianta ca „ii lasa sa moara pe locuitorii din Misrata” sub tirul fortelor lui Gaddafi. „Rebelii trebuie sa depuna armele. Ei vor putea, ulterior, sa participe la procesul politic”, a declarat Khaled Kaim in cadrul unei conferinte de presa. Potrivit lui, Consiliul National de Tranzitie format de rebeli „nu reprezinta baza populara in Libia”. El a precizat ca „vor exista garantii pentru orice proces politic prin intermediul observatorilor Uniunii Africane si ONU capabili sa inlature orice indoiala”. Purtatorul de cuvant al Guvernului libian, Moussa Ibrahim, a afirmat luni seara ca regimul este dispus sa negocieze alegeri sau un referendum, dar ca plecarea colonelului Gaddafi nu este avuta in vedere. Comitetul UA privind Libia este asteptat in tara „saptamana viitoare”, potrivit lui Kaim. Acest comitet al UA pentru a gasi o rezolvare pentru criza din Libia este format din sefii de stat Mohamed Ould Abdel Aziz (Mauritania), Amadou Toumani Touré (Mali), Denis Sassou Nguesso (Congo), Jacob Zuma (Africa de Sud) si Yoweri Museveni (Uganda).

Mesaj catre Obama

Liderul libian Muammar Gaddafi i-a trimis un mesaj presedintelui american Barack Obama, ‘ca urmare a retragerii Americii din alianta cruciata colonialista impotriva Libiei’, a transmis miercuri agentia oficiala libiana Jana, preluata de Reuters. Agentia libiana nu ofera detalii suplimentare legate de mesajul lui Gaddafi catre Obama. SUA au jucat un rol conducator in coordonarea si executarea raidurilor aeriene din Libia, imediat dupa ce operatiunea vizand oprirea atacurilor lui Gaddafi asupra populatiei civile a primit unda verde de la Consiliul de Securitate al ONU, la 17 martie. Ulterior, la 31 martie, NATO si-a asumat comanda operatiunilor militare din Libia, preluand-o de la SUA, Marea Britanie si Franta, iar luni armata americana si-a retras avioanele de lupta pe care le angajase in campania internationala in Libia. SUA sustin ca inca analizeaza posibilitatea de a recunoaste Consiliul National de Tranzitie, care reprezinta rebeliunea impotriva lui Gaddafi, recunoscut deja de Franta, Italia si Qatar, iar marti emisarul american Chris Stevens a inceput o runda de discutii cu reprezentanti ai Consiliului, la Benghazi, fieful insurgentilor din estul tarii.

NATO, acuzat de rebeli

Liderul militar al rebelilor libieni a lansat marti un atac impotriva NATO, acuzand Alianta ca „ii lasa sa moara pe locuitorii din Misrata” sub tirul fortelor lui Muammar Gaddafi, care au castigat teren in Est, in apropiere de Brega. „Presa internationala trebuie sa sustina ferm poporul din Misrata si sa ceara ajutorul NATO care crede ca ne face un serviciu bombardand ici si colo in timp ce ii lasa pe locuitorii din Misrata sa moara zilnic”, a declarat generalul Abdel Fattah Younes, intr-o conferinta de presa sustinuta in fieful rebelilor, la Benghazi, transmite Mediafax. „Daca NATO asteapta inca o saptamana, va fi sfarsitul Misrata; nu vom mai gasi pe nimeni acolo”, a adaugat generalul, fost ministru de Interne al lui Gaddafi care s-a alaturat rebeliunii in februarie. Misrata, al treilea oras al tarii, se afla la 214 kilometri est de capitala Tripoli, bastionul regimului lui Gaddafi. De peste 40 de zile, insurgentii apara fara incetare Misrata, bombardata si asediata de fortele loiale regimului libian. Potrivit rebelilor, peste 200 de persoane au murit in lupte. Potrivit liderului militar al rebelilor, locuitorii din Misrata sunt de acum amenintati cu „exterminarea” in adevaratul sens al cuvantului. „Alimentarea cu apa a fost intrerupta, nu mai este electricitate, nu mai sunt produse alimentare, nu mai exista lapte pentru copii de 40 de zile, in timp ce fortele lui Gaddafi bombardeaza in fiecare zi case, moschei si spitale cu artilerie grea (…). Locuitorii beau apa cu portia”, a precizat el. „Daca NATO voia sa puna capat blocadei orasului, ar fi facut-o de mai multe zile”, a continuat el. Aceste acuzatii de o virulenta fara precedent au loc la cateva ore dupa ce Alianta Nord-Atlantica a anuntat ca a facut din apararea orasului Misrata „prioritatea sa numarul unu”. La Bruxelles, generalul olandez Mark van Uhm, responsabil de operatiunile comune aliate, a laudat eficienta atacurilor aliatilor, explicand ca armata lui Muammar Gaddafi a pierdut o treime din potential dupa 17 zile de bombardament. NATO a preluat conducerea coalitiei internationale la 31 martie.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *