Fundatia “celor doua mari” reactiveaza Drumul Matasii

de | iul. 3, 2010 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

De un an si ceva, la Bucuresti, dar si “pe mari intinderi eurasiatice”, cum ar fi spus marele reporter Geo Bogza, functioneaza Fundatia Internationala pentru Marea Neagra si Marea Caspica (FIMNMC). Unica in felul ei, ea grupeaza un mozaic de state dintr-o zona vasta: Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Kirghizstan, Republica Moldova, Rusia, Romania, Turcia si Ucraina.

Presedintele roman Traian Basescu a participat la lansarea oficiala a Fundatiei

Presedintele roman Traian Basescu a participat la lansarea oficiala a Fundatiei

De un an si ceva, la Bucuresti, dar si “pe mari intinderi eurasiatice”, cum ar fi spus marele reporter Geo Bogza, functioneaza Fundatia Internationala pentru Marea Neagra si Marea Caspica (FIMNMC). Unica in felul ei, ea grupeaza un mozaic de state dintr-o zona vasta: Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Kirghizstan, Republica Moldova, Rusia, Romania, Turcia si Ucraina. State cu potential si performante diferite, din aliante politico-militare sau economice diferite, dar si state neutre, care isi afla, toate, un numitor comun, legat de valorificarea uriasului potential de conclucrare, mai ales in sfera economica, mai precis cea energetica a arealului “celor doua mari”. Conlucrarea  pe teme de stiinta, cultura, arta, are, la randul ei, un loc privilegiat in preocuparile acestui original format de cooperare interstatala, la nivelul societatii civile.

“Motorul Fundatiei” este recunoscut a fi Excelenta Sa dl.Eldar Hasanov, vice-presedintele ei si ambasadorul Azerbaidjanului la Bucuresti.

Intr-un fel, aceasta Fundatie reactiveaza un flux de relatii care descinde din stravechiul Drum al Matasii si o face intr-o vreme pe care politologul american Huntington o vedea, sumbru, ca una a “ciocnirii civilizatiilor”. Prin ceea ce-si propune, Fundatia vrea sa dea o replica pragmaitca si optimista acestei profetii (de altfel, nu este exclus ca si Iranul sa fie cooptat in acest format, ceea ce ar fi o performanta).

Oricum, Fundatia si-a creat deja legaturi internationale – cu Uniunea Europeana, ONU, Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN), Consiliul Europei, OSCE si a participat la diverse conferinte si simpozioane internationale, de pilda, la forul economic organizat de Fundatia Marmara (Turcia) la Istanbul.

Zilele trecute, in capitala Romaniei s-a intrunit, in cea de a patra sesiune, Consiliul Director al FIMNMC, prilej cu care, presedintele in exercitiu al Fundatiei, Iulian Fota, consilier prezidential pentru aparare si securitate nationala al Romaniei, a subliniat ca intr-un an de activitate noul organism a rezolvat problemele organizatorice, juridice si de creare a logisticii necesare, inaugurandu-si, cu drapel si herladica distincta, un sediu in centrul Bucurestiului. Marius Opran, expertul FIMNMC pentru relatii internationale si cercetari stiintifice, a apreciat ca alegerea Romaniei, singurul stat membru al Fundatiei care este si stat membru al UE, pentru amplasarea sediului central, va fi benefica pentru Fundatie.

Consiliul Director a aprobat o serie de proiecte, intre care si infiintarea unei reviste trimestriale a Fundatiei, “Black-Caspian Sea Affairs” care va aparea in limbile rusa si engleza. S-a decis deschiderea de filiale ale Fundatiei la Bruxelles, Moscova si Istanbul. Sesiunea s-a pronuntat favorabil cu privire la cererile de aderare la Fundatie venite din partea Bulgariei, Serbiei si Greciei.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *