FT: Cum poate fi sanctionata economic Rusia pentru a descuraja ambitiile lui Putin

, , ,
 

putin goldCotidianul britanic Financial Times scrie marti in paginile despre unele masuri in urma carora Rusia ar putea fi descurajata din avantul militar din estul Europei. Kremlinul are motive sa faca o pauza, deoarece rundele viitoare de sanctiuni economice care vizeaza Rusia sunt potential foarte daunatoare. Guvernele occidentale au puterea efectiva de a exclude Rusia din sistemul financiar mondial, iar punctul central al acestei puteri il constituie Societatea pentru Telecomunicatii Financiare Interbancare Mondiale, cunoscuta si sub numele de SWIFT, scrie sursa mentionata.

Chiar si sanctiunile adoptate pana in prezent au constituit o surpriza neplacuta pentru Kremlin. Moscova a incercat sa dea impresia ca este indiferenta la interdictiile de calatorie si la confiscarile de active, in timp ce rusii aflati pe lista cu interdictii au pretins ca sunt incantati. Realitatea este ca unele persoane din cercul lui Putin sunt cu adevarat consternate de restrictiile impuse capacitatii lor de a calatori si de a transfera bani. Mai important, exista o anxietate reala la Kremlin cu privire la ceea ce ar putea aduce o a treia runda de sanctiuni, in special cu privire la tipurile de masuri care elimina Iranul din sistemul financiar global.

In particular, oficialii se revolta impotriva posibilitatii de a fi exclusi din sistemul SWIFT de plati bancare internationale, o masura luata impotriva Iranului in 2012, care ar complica extrem eforturile de a face afaceri la nivel international din Rusia. SWIFT este o institutie privata, detinuta de bancile sale membre, cu sediul la Bruxelles. Cu toate acestea, asa cum a ilustrat-o cazul Iranului, ea este susceptibila la presiuni din partea UE si SUA. Sanctiunile financiare europene si americane impotriva Iranului au obligat SWIFT sa ia masuri ultima data. Masuri similare impotriva Rusiei sunt pe lista de posibile sanctiuni.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *