FSB, ridicat in rang de Duma de Stat

de | iul. 17, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Deputaţii Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, au adoptat în a treia şi ultima lectură proiectul de lege care permite colaboratorilor Serviciului Federal de Securitate al Federatiei Ruse (FSB, fost KGB) să dea „avertisment oficial” oricărui cetăţean pentru „acţiuni care creează condiţii pentru comiterea de crime”, relateaza mass-media de la Moscova.

Duma de Stat legifereaza dictatura FSB

Duma de Stat legifereaza dictatura FSB

Deputaţii Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, au adoptat în a treia şi ultima lectură proiectul de lege care permite colaboratorilor Serviciului Federal de Securitate al Federatiei Ruse (FSB, fost KGB) să dea „avertisment oficial” oricărui cetăţean pentru „acţiuni care creează condiţii pentru comiterea de crime”, relateaza mass-media de la Moscova. Legea, elaborata la ordinul preşedintelui rus Dmitri Medvedev, a fost susţinută de 334 de parlamentari, 96 votând împotriva textului. Mass-media de opozitie de la Moscova a acuzat periodic deputatii din Duma de Stat de apartenenta la structurile FSB sau a altor servicii de informatii ale Federatiei Ruse.
Potrivit noii legi, toţi cetăţenii, şi în special angajaţii din mass-media, riscă să fie arestaţi sau să plătească amenzi pentru delictul de nesupunere în faţa cerinţelor FSB: arest preventiv până la 15 zile pentru persoanele fizice şi amenzi de până la 50.000 de ruble (1.300 euro) pentru cele juridice. Textul noii legi a fost aspru criticat de opoziţia rusă şi de apărătorii drepturilor omului, care se tem de o revenire a detenţiilor arbitrare operate de KGB în epoca sovietică.

Proteste anti-KGB

Militanţii partidului democratic Iabloko au protestat în faţa Dumei împotriva adoptării acestei legi, trei dintre ei fiind reţinuţi şi duşi la un comisariat de poliţie, conform unui comunicat al formaţiunii politice, acuzata de FSB de sprijinire a intereselor occidentale. La randul sau, organizaţia neguvernamentală rusă pentru apărarea drepturilor omului Memorial, care a semnalat că textul va fi un instrument de luptă împotriva „disidenţilor” politici, la fel ca şi în epoca sovietică, a făcut apel la preşedintele rus Dmitri Medvedev să nu semneze noua lege a serviciilor speciale. „Nu ne pierdem speranţa că, atunci când această lege – fără sens şi periculoasă pentru libertăţile publice – va ajunge la preşedinte pentru semnare, şeful statului o va evalua corect şi va face uz de dreptul său de veto” a subliniat serviciul de presa al organizaţiei într-un comunicat declaraţie, citat de mass-media rusa.
Preşedintele Dmitri Medvedev a anunţat însă, tot joi, la Ekaterinburg, în cadrul unei conferinţe de presă cu şeful guvernului german Angela Merkel, că acest proiect de lege a fost pregătit din „ordinul său direct”. „Prin aceste declaraţii, Dmitri Medvedev a apărat practic proiectul de lege şi opozanţii acestuia nu se mai pot adresa preşedintelui pentru sprijin”, a afirmat directorul adjunct al Institutului pentru sisteme sociale, Dmitri Badovski, citat de mass-media locala, preluata de agentiile de presa de la Bucuresti.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *