FSB revine in Crimeea

, , ,
 
Ofiterii FSB revin in portul militar Sevastopol

Ofiterii FSB revin in portul militar Sevastopol

Federatia Rusa va cere noului presedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, sa accepte revenirea la baza militara navala de la Sevastopol a reprezentantilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federatiei Ruse, relateaza surse diplomatice rusesti de la Kiev, citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform surselor citate, presedintele rus Dmitrii Medvedev va prezenta o solicitare in acest sens in timpul intrevederii oficiale pe care o va avea in perioada urmatoare cu omologul sau ucrainean, Viktor Ianukovici, lider al formatiunii politice rusofone, Partidul Regiunilor.
Conform publicatiei Kommersant, citata anterior de agentia de presa KARADENIZ PRESS, “Rusia si-ar dori ca Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) si Ministerul ucrainean de Externe sa renunte la serviciile consultantilor CIA, care la drept vorbind sunt in numar mare. Este suficient sa spun ca in vara anului 2008 cel care le-a inmanat diplomele absolventilor Academiei SBU a fost ambasadorul de atunci al SUA la Kiev, William Taylor, de cariera ofiter de informatii” a mai declarat pentru cotidianul rus, sub rezerva anonimatului, un oficial ucrainean.

Control la Marea Neagra

Alaturi de redeschiderea cat mai rapida a biroului FSB din Sevastopol, Rusia mai doreste ca Ucraina sa intrerupa cooperarea militara cu Georgia, relatie foarte stransa in timpul mandatului lui Iuscenko, care este de altfel ruda prin alianta cu presedintele georgian, Mihail Saakasvili. Reamintim ca relatiile bilaterale dintre Moscova si Kiev au suferit o racire fara precedent, cele doua state expulzandu-si reciproc ambasadorii si reprezentantii militari, SBU arestand mai multi cetateni rusi, cadre ale FSB, sub acuzatia de spionaj. In plan economic, relatiile haotice dintre Ucraina si Rusia au periclitat in mod repetat siguranta energetica a Europei, motiv pentru care Bruxelles-ul a decis cautarea unor alternative la aprovizionarea cu gaze, in special din zona Marii Caspice, ca alternativa la gazul rusesc.

Transfer strategic

Reamintim ca anterior Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federatiei Ruse a transferat ofiterii de securitate, detasati pe langa Flota militara rusa a Marii Negre, in afara portului Sevastopol si a peninsulei Crimeea. Conform unor oficiali FSB, structura serviciului din Sevastopol a fost transferata in portul rusesc Novorosiisk, potrivit Strategiei de dezvoltare strategica a FSB pentru perioada 2010-1014, adoptata anul trecut de autoritatile ruse. La randul lor, oficialii Flotei rusesti au declarat atunci ca nu vor permite accesul ofiterilor Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la bordul navelor militare rusesti, urmand ca aceasta sarcina sa cada in totalitate sub jurisdictia organelor de contrainformatii militare ale Federatiei Ruse.
Reamintim ca seful (SBU), Valentin Nalivaicenko, declara, intr-un interviu acordat BBC ca ofiterii SBU trebuie sa paraseasca Ucraina pana la sfarsitul anului 2009. De asemenea, el precizaca ofiterii FSB din cadrul Flotei ruse din Marea Neagra, desfasoara activitati „importante” de spionaj impotriva autoritatilor statului ucrainean. Valentin Nalivaicenko sublinia ca potrivit legislatiei ucrainene, subunitatile de contraspionaj militar ale Serviciului ucrainean de securitate din Sevastopol si Simferopol sunt responsabile pentru securitatea marinarilor rusi. Anterior, intr-un interviu pentru publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta, Nalivaicenko, fost cadru al serviciului secret sovietic KGB, spunea ca Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), este decis sa ceara Moscovei sa-si retraga toate unitatile FSB (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB) care actioneaza in Crimeea la Sevastopol. Oficialul ucrainean a mai declarat ca “angajati ai FSB actioneaza in Crimeea de pe teritoriul bazei navale ruse din Sevastopol, in baza unui protocol intre SBU si Ministerul Securitatii Rusiei de la acea vreme”. In conformitate cu protocolul amintit, “angajatii FSB urmau sa se ocupe exclusiv de securitatea obiectivelor Flotei Rusiei din Marea Neagra”.

Rivalitatea KGB

Seful (SBU), Valentin Nalivaicenko, citat de mass-media ucraineana, a mai declarat ca Ucraina este decisa sa asigure cu forte proprii securitatea tuturor obiectivelor inchiriate in Sevastopol de Flota militara a Federatiei Ruse. “In acest moment, am creat o puternica subunitate de contrainformatii, care actioneaza atat la Sevastopol, cat si la Simferopol (centrul administrativ al Republicii Autonome Crimeea), precum si in alte localitati din peninsula. Ucraina este capabila sa asigure prin forte proprii securitatea bazei navale rusesti din Sevastopol, din perspectiva tuturor amenintarilor posibile. Imediat ce am pus pe picioare aceasta subunitate de contrainformatii, am si instiintat partea rusa, pentru a o determina sa-si retraga structurile FSB din Crimeea”, a argumentat Nalivaicenko, reiterand ca Ucraina nu mai doreste sa aiba pe teritoriul sau servicii secrete straine. Directorul SBU spera ca acest lucru sa se intample cat mai repede posibil. In interviul din Nezavisimaia Gazeta, el afirma ca in cazul in care va ajunge la un acord cu FSB, SBU intentioneaza sa desfasoare in 2010 manevre antiteroriste pe teritoriul bazei inchiriate de Flota rusa din Sevastopol, pentru ca omologii rusi sa se convinga de faptul ca trupele speciale operative ale SBU, “Alfa”, sunt capabile sa-i protejeze pe marinarii rusi. “In caz de nevoie si cu arma in mana”, mai spunea acesta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *