FSB rascoleste Rusia in cautarea teroristilor

de | mart. 29, 2010 | Caucaz, Federatia Rusa, Jurnal de Front, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Serviciile speciale ruse au anuntat darea în urmărire a unui bărbat, cetatean rus, cu numele Mataev, de circa 30 de ani, și a două femei, una de circa 25 de ani și alta de 40, toți 3 fiind bănuiți de complicitate cu cele două atentatoare sinucigase, găsite moarte in statia de metrou „Lubyanka”, relateaza surse oficiale ruse, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Liderul cecen pro-rus, Ramzan Kadyrov, tinta a insurgentei caucaziene

Liderul cecen pro-rus, Ramzan Kadyrov, tinta a insurgentei caucaziene

Serviciile speciale ruse au anuntat darea în urmărire a unui bărbat, cetatean rus, cu numele Mataev, de circa 30 de ani, și a două femei, una de circa 25 de ani și alta de 40, toți 3 fiind bănuiți de complicitate cu cele două atentatoare sinucigase, găsite moarte in statia de metrou „Lubyanka”, relateaza surse oficiale ruse, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Concomitent, autoritatile ruse au decretat ziua de 30 martie 2010, drept zi de doliu la Moscova, în memoria persoanelor care au decedat astăzi în urma exploziilor provocate de dublul atentat în două stații de metro din centrul Moscovei.
Anuntul FSB vine la cateva ore dupa ce zeci de agenti ai serviciilor de securitate ale Federatiei Ruse au declansat razii impotriva importantei diaspore cecene din Moscova, Sankt Petersburg si alte orase rusesti. Sursele citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS au mai declarat ca unitati ale FSB si Ministerului rus de Interne, desfasurate in republicile majoritar musulmane din Caucaz, au intrat in stare de alarma, mai multe zeci de persoane fiind retinute pentru interogatoriu in Cecenia, Daghestan si Ingusetia. In aceste operatiuni sunt implicate si trupele paramilitare cecene ale liderului de la Groznii, Ramzan Kadirov.
Presedintele cecen, Ramzan Kadirov, un apropiat al premierului rus, Vladimir Putin, a condamnat atentatele comise luni dimineata la statiile de metrou din Moscova si a cerut eradicarea terorismului. “Vom lupta impotriva teroristilor pana la exterminarea lor completa. Admonestarile nu sunt suficiente pentru a eradica acest rau (…). Teroristii vor fi lichidati fara mila, daca opun o rezistenta armata”, a declarat el, citat de mass-media rusa, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. El a declarat ca teroristii incearca sa aduca panica in randul populatiei, fiind „vorba despre o noua provocare lansata de terorism la adresa statului si societatii”.

Vaduvele kamikaze

Dublu atentat cu bomba produs luni dimineata in capitala rusa poarta amprenta unei operatiuni intreprinse de femeile cecene sinucigase, asa-numitele „Vaduve Negre”, sustin analistii pe probleme de securitate, relateaza mass-media internationala. Cateva zeci de persoane au fost ucise, iar cateva sute ranite in atentatele de la metroul moscovit, iar potrivit autoritatilor, acestea au fost provocate de doua femei kamikaze. „Potrivit primelor informatii, ambele explozii au fost executate de atentatori sinucigasi de sex feminin”, a declarat purtatorul de cuvant al FSB.
Insurgentii ceceni, in majoritatea lor musulmani sunniti, lupta de multa vreme pentru independenta fata de Rusia si militeaza pentru formarea unui stat islamic in aceasta zona din Caucaz.
„Femeile-kamikaze sunt o marca a militantilor ceceni. Ele sunt vaduvele combatantilor ucisi in razboaiele pentru independenta din Cecenia”, spune Will Geddes, expert in contraterorism. Instruirea si folosirea femeilor ca atentatori sinucigasi este o practica a rebelilor ceceni, fata de cele ale militantilor Al-Qaida, care considera ca femeile nu pot avea vreun rol in savarsirea atacurilor teroriste, sustine Bob Ayers, analist pe probleme de securitate internationala. „Acest razboi al militantilor ceceni este unul motivat politic, nu este unul religios ca in cazul organizatiei Al-Qaida, in aceasta lupta participa toata lumea, barbat sau femeie – este irelevant”, explica Ayers, citat de mass-media internationala.
Grupul „Vaduvelor Negre”, asa cum au fost denumite de mass-media rusa aceste femei sinucigase, cuprinde sotiile, surorile sau fiicele luptatorilor ceceni care au murit sau au fost dati disparuti in timpul conflictelor cu Rusia.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *