FSB il acuza si pe predecesorul lui Gabriel Grecu de spionaj impotriva Rusiei

de | aug. 18, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Razboiul diplomatic dintre Rusia si Romania se acutizeaza pe zi ce trece, dupa expulzarea reciproca a unor diplomati cu rang de secretar I, fapt remarcat si de presa internationala. Serviciul Federal de Securitate al Federatiei Ruse (FSB) merge mai departe, sustinand intr-un comunicat ca si predecesorul lui Gabriel Grecu in functia de secretar I in departamentul politic al ambasadei romane la Moscova, Dinu Pistolea, strangea informatii analitice despre R.Moldova si Transnistria,

FSB, adevarata putere in Federatia Rusa

FSB, adevarata putere in Federatia Rusa

Razboiul diplomatic dintre Rusia si Romania se acutizeaza pe zi ce trece, dupa expulzarea reciproca a unor diplomati cu rang de secretar I, fapt remarcat si de presa internationala. Serviciul Federal de Securitate al Federatiei Ruse (FSB) merge mai departe, sustinand intr-un comunicat ca si predecesorul lui Gabriel Grecu in functia de secretar I in departamentul politic al ambasadei romane la Moscova, Dinu Pistolea, strangea informatii analitice despre R.Moldova si Transnistria, precum si date compromitatoare despre persoane importante sau politicieni transnistreni. Acesta a parasit capitala rusa in 2008. Serviciile ruse de securitate verifica in prezent posibilele contacte ale “ofiterului de cariera” Gabriel Grecu. Secretarul I in departamentul politic al ambasadei romane la Moscova, Dinu Pistolea, a incercat sa recruteze un cetatean rus care dispunea de informatii despre situatia din R.Moldova si Transnistria, potrivit unui comunicat FSB, citat de agentia KARADENIZ PRESS.

Informatii despre Transnistria si armata rusa

Grecu, care a lucrat anterior pentru ambasada romana la Erevan, a mentinut contactele cu rusul (pe care FSB il numeste “cetateanul M”) dupa incheierea misiunii lui Pistolea. Diplomatul roman Gabriel Grecu, acuzat de spionaj la Moscova, era interesat de dislocarea militarilor rusi in Transnistria, relateaza si Lenta.ru. La randul ei, publicatia Moskovski Komsomolet noteaza ca, in cadrul investigatiei cazului de spionaj, a fost retinut un militar rus, aflat sub ancheta. Publicatia scrie ca cel retinut a fost recrutat de predecesorul lui Gabriel Grecu, fostul prim-secretarul al departamentului politic la Ambasada Romaniei la Moscova, Dinu Pistolea. Potrivit FSB, inainte ca Grecu sa fi fost retinut, cetateanul rus care colabora cu acesta s-a adresat serviciului secret de la Moscova. El a comunicat contraspionajului rusesc ca un diplomat i-a solicitat transmiterea unei informatii secrete si i-a propus ajutorul in demascarea acestuia.

Expulzarii reciproce

Diplomatul roman Gabriel Grecu a parasit Rusia si se afla deja in Romania, dupa ce a fost declarat persona non grata de autoritatile ruse. Ministerul Afacerilor Externe a transmis marti partii ruse decizia autoritatilor romane privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, cu rang diplomatic echivalent (secretar I), solicitandu-se, totodata, parasirea de catre acesta a teritoriului Romaniei in termen de 48 de ore.
Ministerul Afacerilor Externe condamna incalcarea grava de catre autoritatile Federatiei Ruse a prevederilor Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice din 1961 prin retinerea, in cursul zilei de 16 august 2010, a unui diplomat roman acreditat la Moscova, precum si prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia. Potrivit prevederilor art. 29 din Conventia mentionata, „persoana agentului diplomatic este inviolabila. El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detentie. Statul acreditar il trateaza cu respectul care i se cuvine si ia toate masurile corespunzatoare pentru a impiedica orice atingere aduca persoanei, libertatii si demnitatii sale”. O protectie asemanatoare este asigurata documentelor, corespondentei si bunurilor agentului diplomatic, conform prevederilor art. 30 alin. 2 din Conventia de la Viena. De asemenea, agentul diplomatic se bucura de imunitate de jurisdictie penala a statul acreditar, asa cum reiese din prevederile art. 31 alin. 1 al aceleasi Conventii.
Pozitia MAE de mai sus a fost transmisa in seara zilei de 16 august 2010 Primului-colaborator al Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, convocat de urgenta la MAE. Ambasada Romaniei la Moscova a comunicat aceeasi pozitie, in cursul acestei zile, catre MAE rus. Totodata, MAE a exprimat dezacordul sau ferm fata de maniera de prezentare publica a situatiei.

Presa internationala vorbeste despre conflictul diplomatic ruso-roman

Presa internationala comenteaza miercuri pe larg conflictul diplomatic dintre Romania si Rusia si mentioneaza ca, marti, un diplomat din cadrul Ambasadei Ruse din Bucuresti a fost declarat persona non grata de catre Ministerul roman al Afacerilor Externe, in replica la decizia similara luata de MAE rus in cazul diplomatului Gabriel Grecu.
“Moscova a deschis prima focul”, scrie Le Monde, care descrie firul evenimentelor si vorbeste despre un razboi diplomatic intre Romania si Rusia. Cotidianul francez comenteaza ca, in realitate, relatiile diplomatice dintre Moscova si Bucuresti – astazi membru al NATO – sunt incordate dupa ce Romania a decis sa gazduiasca pe teritoriul sau elemente ale scutului american antiracheta. Le Monde citeaza declaratiile presedintelui Comisiei de aparare din Senatul Romaniei, liberalul Teodor Melescanu, care apreciaza ca episodul actual nu este decat o etapa din cadrul unei relatii bilaterale care nu a evoluat asa cum ar fi dorit partea romana si care nu se afla intr-un stadiu satisfacator. Melescanu s-a pronuntat pentru stabilirea unei relatii pragmatice cu Rusia si a precizat ca nu crede in vina diplomatului roman acuzat de spionaj.

Dinte pentru dinte

Pentru Financial Times, actiunile de tip „dinte pentru dinte” survin la numai 10 saptamani dupa ce 10 agenti rusi au fost arestati in SUA si ulterior deportati in schimbul a patru detinuti acuzati de Rusia de spionaj in favoarea Occidentului. FT mentioneaza ca schimbul de spioni a fost cel mai important de la incheierea razboiului rece si pana in prezent. Cotidianul britanic mai scrie ca tensiunile dintre Rusia si Romania au sporit in ultimele luni dupa ce autoritatile de la Bucuresti au anuntat in februarie ca Romania va gazdui pe teritoriul sau elemente ale scutului american antiracheta. Relatiile sunt incordate si din cauza Republicii Moldova, care de anul trecut este guvernata de o coalitie proocidentala, ceea ce a permis o imbunatatire a relatiilor dintre Chisinau si Bucuresti. Trupele rusesti raman insa in continuare stationate in Transnistria, teritoriu separatist in principal rusofon, scrie Financial Times.
In plus, Rusia a anuntat luna trecuta ca ar putea interzice achizitiile de vin din Republica Moldova, care constituie unul dintre principalele importuri pentru Chisinau, lovit de recesiune. Autoritatile sanitare din Rusia au invocat calitatea slaba a vinului moldovenesc, dar multi observatori apreciaza ca decizia Rusiei a fost cel mai probabil dictata de atitudinea presedintelui interimar al R. Moldova, care a declarat 28 iunie zi de comemorare a ocupatiei sovietice, mai precizeaza FT.
Si Associated Press aminteste ca, in iunie, R. Moldova a cerut Rusiei sa-si retraga cei 1.500 de militari stationati in Transnistria. Serviciul rus de Securitate a anuntat ca l-a retinut pe Gabriel Grecu in timp ce incerca sa obtina informatii secrete de aparare de la un cetatean rus la 16 august, noteaza CNN. Dispozitivele de spionaj confiscate de la agent dezvaluie activitatile sale ostile impotriva Rusiei, potrivit FSB.
Agentia rusa de presa Itar-Tass relateaza ca spionul roman Gabriel Grecu, care lucra la Moscova sub acoperire diplomatica, a fost declarat persona non grata si somat sa paraseasca Rusia in termen de 48 de ore.
Ambasada Romaniei la Moscova, contactata de AFP, nu a fost in masura sa confirme arestarea diplomatului. Ministerul roman al Afacerilor Externe a refuzat sa faca vreun comentariu, noteaza agentia France-Presse.
Acest caz de spionaj ar putea complica si mai mult relatiile diplomatice dintre Moscova si Bucuresti, comenteaza Euronews.
Rusia si-a exprimat preocuparea, in februarie, cu privire la planurile Statelor Unite de a instala rachete de interceptare in Romania, in ceea ce Washingtonul afirma ca este o masura de aparare impotriva potentialelor amenintari din partea Iranului, subliniaza agentia Reuters.
Relatiile dintre Rusia si Romania sunt reci, comenteaza la randul sau agentia Associated Press, adaugand ca Romania a aderat in 2004 la NATO si a enervat Rusia sustinand Guvernul proeuropean din Republica Moldova. in iunie, Republica Moldova a cerut Rusiei sa-si retraga cei 1.500 de militari stationati in regiunea separatista a tarii de la destramarea Uniunii Sovietice, in urma cu aproape doua decenii, mentioneaza AP.
Agentia germana DPA remarca faptul ca acest caz intervine la numai cateva saptamani dupa ce Statele Unite au predat zece spioni rusi in schimbul a patru agenti occidentali, la aeroportul din Viena. Acordul a fost pus la punct de Washington si Moscova pentru a preveni o noua tensionare a relatiilor dintre cele doua tari.

Reactii in Parlamentul Romaniei

Presedintele comisiei pentru politica externa din Senat, Titus Corlatean, a declarat marti ca membrii celor doua comisii pentru politica externa din Parlament vor solicita Ministerului Afacerilor Externe, dar si altor autoritati romane, o informare referitoare la diplomatul roman Gabriel Grecu. Potrivit lui Corlatean, raportul si informarea MAE ar trebui sa ajunga pe masa membrilor comisiilor pentru politica externa din Parlament in termen de o saptamana.
„Chiar daca nu figura pe ordinea de zi a sedintei comisiilor pentru politica externa reunite, am discutat si subiectul aparut ieri (luni – n.r.) fiindca exista, in mod clar, un aspect de politica externa in aceasta chestiune. Raportul MAE ar trebui sa contina si informatii referitoare la confirmarea si infirmarea acestui subiect si la modul in care institutiile statului roman intentioneaza sa reactioneze”, a spus Corlatean, citat de Agerpres. El a adaugat ca un alt subiect discutat in sedinta viza posibilitatea ca prevederile Conventiei de la Viena, privind relatiile diplomatice, sa fi fost incalcate de autoritatile ruse, fiindca mai multe informatii referitoare cazul Gabriel Grecu au aparut in presa. „Nu dorim sa amplificam situatia de ieri (luni – n.r.) pentru ca exista o cutuma internationala de gestionare a unor astfel de situatii, daca ele se confirma. Nu cred ca este cazul sa generam o situatie extraordinara. De regula, astfel de lucruri se gestioneaza pe canalele adecvate, cu o anumita discretie pana ce situatia se clarifica, se rezolva. Am constat ca autoritatile ruse au iesit din aceasta cutuma internationala, au oferit presei informatiile despre acest subiect”, a mai spus Titus Corlatean.
Presedintele comisiei pentru politica externa din Senat a mai precizat ca membrii celor doua comisii pentru politica externa din Parlament nu se gandesc sa faca audieri.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri