Fregata Marasesti, nava comandant la BLACKSEAFOR

, , , , ,
 

Fregata Marasesti (foto: navy.ro)

Fregata Marasesti (foto: navy.ro)

Fregata „Marasesti” va reprezenta Fortele Navale Romane, in perioada 5-26 aprilie, la Faza a II-a a celei de-a X-a Activari a Grupului de Cooperare Navala din Marea Neagra – BLACKSEAFOR. Activarea se va desfasura in porturile Istanbul, Sevastopol, Novorossiysk si in apele teritoriale ale Turciei, Ucrainei si Federatiei Ruse. La aceasta activare „Fregata Marasesti” este nava comandant a gruparii si va participa la activitati impreuna cu navele militare TCG Yavuz (Turcia), GGS SOKHUMI (Georgia), UPS SLAVUTICH (Ucraina), RFS Yamal (Federatia Rusa) si BGS Verni (Bulgaria). Activitatile Grupului Naval BLACKSEAFOR vor consta in exercitii navale de lupta contra minelor, cautare si salvare pe mare, asistenta umanitara si protectia mediului. In zilele de 7 si 8 aprilie, pe timpul stationarii, in portul Istanbul, va avea loc ceremonia de aniversare a 10 ani de la constituirea BLACKSEAFOR, la care vor participa sefii Fortelor Navale ai tarilor riverane Marii Negre. Fregata ” Marasesti” este comandata de capitan-comandorul Cornel Cojocaru si are la bord pentru aceasta misiune un echipaj alcatuit din 198 militari si 5 ofiteri straini din Statul Major al Grupului de Cooperare Navala din Marea Neagra – BLACKSEAFOR. Ceremonia de plecare a Fregatei ” Marasesti” a avut loc luni, in Portul Militar Constanta.

Lansata la apa in 1985

Nava a fost construita in santierul naval Mangalia, dupa un proiect romanesc, intre 1 martie 1978 si 2 august 1985 si este cea mai mare nava de razboi construita vreodata in Romania. In baza ordinului ministrului Apararii Nationale nr. PR 003513 din 13.12.1982 a fost infiintata U.M. 02155. La data de 2 august 1985, in prezenta presedintelui Romaniei Nicolae Ceausescu, nava a fost lansata la apa, fiind incadrata ca si crucisator usor port-elicopter si a primit numele de Muntenia. In baza ordinului Marelui Stat Major nr. S/B3/1045 din 02.05.1990 s-a schimbat denumirea si clasa navei, devenind distrugatorul Timisoara. In baza ordinului Marelui Stat Major nr. B3/2203 din 27.08.1990 a avut loc schimbarea denumirii navei din Timisoara in Marasesti, nume atribuit in amintirea distrugatorului Marasesti din cadrul Escadrilei de Distrugatoare a Marinei Regale Romane. De la 1 aprilie 2001, in baza Dispozitiei Sefului SMG cu nr. SG3/584/28.02.2001 nava este incadrata in clasa fregate. Fregata Marasesti, forta dislocabila a Fortelor Navale, este destinata indeplinirii misiunilor pe timp de pace, in situatii de criza si la razboi, sub comanda nationala sau in cadrul NATO. Pe timp de pace, nava poate indeplini urmatoarele misiuni: cautarea si salvarea pe mare (SAR); operatiuni de interdictie maritima (MIO); executarea supravegherii aeriene si navale; participarea la misiuni umanitare; activitati de diplomatie navala si protectia unor obiective impotriva amenintarilor asimetrice dinspre mare. Pe timp de criza si la razboi, nava poate indeplini urmatoarele misiuni: participarea la realizarea sigurantei navelor care naviga izolat sau in convoi; participarea la actiuni de evacuare a personalului necombatant; lovirea navelor de suprafata si cautarea si lovirea submarinelor. Fregata “Marasesti” a desfasurat peste 30 de exercitii bilaterale alaturi de nave militare din SUA, Marea Britanie, Franta, Turcia, Grecia, Spania, Portugalia, Italia, Olanda, Ucraina, Rusia, Georgia si Bulgaria.

– deplasament ………………………………………………. 5795 tdw

– lungime …………………………………………………….. 144,6 m

– latime……………………………………………………….. 14,8 m

– viteza maxima……………………………………………… 27 Nd

– pescaj maxim………………………………………………. 6 m

– autonomie………………………………………………….. 1500 Mm/18Nd

– echipaj: 227

• ofiteri: 21

• maistri militari: 68

• subofiteri: 2

• soldati–gradati voluntari: 136

Sisteme de armament si propulsie

– armament:

• 4 instalatii lansare rachete nava – nava;

• 2 instalatii tragere artileristice navale, calibru 76,2 mm;

• 2 instalatii tragere artileristice antiaeriene, calibru 30 mm;

• 1 instalatie lansare torpile antisubmarin, calibru 533 mm

• 2 instalatii lansare proiectile bruiaj pasiv

• 1 instalatie lansare bombe antisubmarin

• 8 sisteme radar

– sisteme de propulsie si energetice:

• 4 x 8440 CP motoare tip MAN

• 6 Diesel generatoare

Forta “la chemare”

BLACKSEAFOR este conceputa ca forta „la chemare”, care urmeaza sa fie activata cel putin o data pe an pentru exercitii, compusa din 4-6 nave din clasele distrugator, fregata, corveta, nava de patrulare, dragor, amfibie sau nava auxiliara apartinand tarilor semnatare a acordului de constituire. Navele vor stationa in bazele lor permanente si se vor reuni pe timpul executarii exercitiilor comune, timp de pana la doua saptamani, intr-un port al tarii gazda stabilita prin rotatie, sau pentru participarea la misiuni reale. Misiunile BLACKSEAFOR sunt: cautare si salvare pe mare; asistenta umanitara; actiuni contra minelor marine; protectia mediului marin; vizite de bune oficii; alte misiuni aprobate de catre Partile la acord. Fortele participanta la activarea pentru exercitii sau pentru misiuni reale sunt nominalizate dintr-o anumita clasa de nave, de catre fiecare tara, in raport cu exercitiile/misiunile pe care urmeaza sa le execute si potrivit disponibilitatii existente la data respectiva. Autoritatile nationale au dreptul sa retraga propria nava din compunerea gruparii daca interesele acesteia o impun. Exercitiile si misiunile, transferul de autoritate, comunicatiile vor avea la baza proceduri comune care sunt elaborate de catre Grupul de Planificare in limba engleza, potrivit standardelor NATO. Aceste proceduri sunt aprobate de catre Comitetul comandantilor. Statul Major al Fortelor Navale va oferi nave care sa participe anual la activarea BLACKSEAFOR, dintre navele nominalizate pentru a participa la operatiuni sub conducerea NATO/UE, care executa pregatire specifica acestor misiuni.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *