Freedom House: „Ucraina se poate face de ruşine şi poate decădea la nivelul Rusiei”

, , , ,
 

Vladimir Putin, idolul clasei politice de la Kiev

Campionatul european de fotbal Euro-2012 se poate transforma într-o ruşine pentru autorităţile ucrainene, consideră preşedintele Freedom House, David Kramer. Într-un interviu acordat publicaţiei „Golos Ameriki” („Vocea Americii”), preluat de mass-media regionala, acesta subliniază că deşi a fi gazda unui eveniment atât de important precum campionatul de fotbal ar trebui să fie o chestiune de mândrie, pentru Ucraina nu este deloc aşa, transformându-se în ruşine. „Oamenii se întreabă de ce campionatul european de fotbal are loc într-o ţară ca Ucraina, unde rasismul este pronunţat şi politicienii din opoziţie sunt arestaţi din motive politice. În acest contest, este clar că Euro-2012 se va transforma într-o mare ruşine pentru Ucraina”, a explicat Kramer.

Conducere incapabila

Preşedintele Freedom House a ţinut să sublinieze faptul că actuala conducere a Ucrainei nu este în stare să gestioneze probleme existente şi nici nu respectă libertăţile de bază ale cetăţenilor săi. „Subliniem neputinţa şi reticenţa Ucrainei de a-şi rezolva problemele”, spune Kramer. „Ceea ce se întâmplă, în momentul de faţă în Ucraina este foarte important şi pentru Rusia. În ambele state sunt la putere regimuri care nu respectă libertăţile şi drepturile de bază ale cetăţenilor, care exercită presiuni asupra opoziţiei şi care condamnă şi arestează liderii opoziţiei. Situaţia din cele două ţări este identică”, este de părere şeful Freedom House.
Cu toate acestea, Kramer a adăugat că speră ca Ucraina să nu decadă până la nivelul Rusiei. Potrivit ultimului raport prezentat de Freedom House, Ucraina a fost declarată drept o ţară parţial liberă, cu o situaţie care se înrăutăţeşte, iar Federaţia Rusă a fost declarată drept un stat care nu este liber.

Putinizarea Ucrainei

Cel mai recent studiu realizat de Freedom House „Nations in transit” arată că starea democraţiei din Ucraina se apropie cu greu de cea de dinainte de Revoluţia Portocalie din această ţară, din 2004. Freedom House menţionează termenul de „putinizare” atunci când se referă la politicile duse de preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici. Potrivit studiului realizat de Freedom House, prin „putinizare” Ucraina a ajuns într-o stare critică, unde speranţele Revoluţiei Portocalii s-au spulberat, corupţia a atins cele mai înalte vârfuri, independenţa justiţiei din această ţară este subminată, iar opoziţia nu are nici un cuvânt de spus, nu are nici o influenţă. Conform celor declarate de către specialiştii străini, prin „putinizarea” Ucrainei se poate asista la reconstituirea Uniunii Sovietice, care i-a înfricoşat timp de multe decenii pe europeni.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *