Fraudă de 5,5 miliarde de dolari în sistemul bancar ucrainean: banca a fost implicată și în „Laundromatul rusesc”

, ,
 

Compania de investigații americană Kroll a descoperit o fraudă bancară de 5,5 miliarde de dolari la Privat Bank, o bancă ce aparținea oligarhului Igor Kolomoiski, conform unei comandată de Banca Centrală a Ucrainei, relatează Kiev Post.  Instituția amintită a anunțat că o investigație pe care a făcut-o la PrivatBank arată că ar fi avut loc o fraudă „pe scară largă” timp de cel puțin 10 ani.

Investigația a fost condusă de compania internațională Kroll, cea care investighează „furtul miliardului” în Republica Moldova. Frauda rezultată în Ucraina este de cel puțin 5,5 miliarde de dolari. Rezultatele sintetizate confirmă ani de afirmații potrivit cărora PrivatBank a funcționat ca un “aspirator” pentru foștii săi proprietari, oligarhii Ihor Kolomoiski și Ghenadi Bogoliubov.

PrivatBank a fost naționalizată de statul ucrainean în 2016. Unul dintre principalii foști acționari ai băncii, Ihor Kolomoiski, a respins rezultatele investigației Kroll, calificându-le drept „prostii”.

Guvernatorul adjunct al Băncii Naționale a Ucrainei a anunțat că rezultatele investigației companiei Kroll au fost transmise procuraturii generale, pentru o posibila investigație penală în legătură cu activitatea băncii înainte de a fi preluată de stat.

Kolomoiski este unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina și a fost pentru o scurtă perioadă de timp guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk. A fost destituit de președintele Petro Poroșenko în 2015, acuzându-l că a încercat să creeze o forță paramilitară proprie în regiune și să încerce să preia prin forță o companie de petrol, parţial deținută de stat.

Privat Bank, filiala din Letonia a fost implicată și în „furtul miliardului” de dolari din R. Moldova și în schema mai mare a „Landromatului rusesc” prin care s-au spălat peste 20 de miliarde de dolari, „bani negri” proveniți din Rusia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *