Franta va livra navele Mistral catre Moscova si incepe pregatirea echipajului rus

, , , , ,
 

mistral1In ciuda opozitiei SUA, Franta merge inainte cu derularea contractului Mistral pentru Rusia. Circa 400 de marinari rusi sunt asteptati pana la sfarsitul lunii in Franta pentru antrenamente la bordul primei nave Mistral (dintr-un total de doua) a carei vanzare catre Rusia, in plina criza ucraineana, a provocat tensiuni intre Paris si aliati, in special americani. Pentru Paris, miza este considerabila. In afara de cei 500 de angajati care au lucrat la construirea celor doua nave de proiectie si comandament (BPC) la santierele navale STX din Saint-Nazaire, este in joc miza miza industriei franceze de aparare. Amanata de mai multe ori, sosirea navei-scoala a Marinei ruse, Smolny, si a celor 400 de marinari este programata pentru 30 iunie. Misiunea lor este sa preia “Vladivostok”, prima dintre cele doua nave de razboi de tip Mistral construita la Saint-Nazaire, care urmeaza sa fie livrata in octombrie Rusiei. Cea de-a doua nava de acelasi tip, “Sevastopol”, urmeaza sa fie livrata in 2015. Valoarea totala a contractului este de 1,2 miliarde euro. Vanzarea celor doua nave, cruciala pentru industria franceza, ingrijoreaza insa Statele Unite si tarile vecine Rusiei. Washingtonul a avertizat Parisul in mai multe randuri, iar presedintele Barack Obama si-a exprimat “ingrijorarea” la inceputul lunii iunie in legatura cu continurea contractelor intr-un moment in care Rusia “a incalcat dreptul international si a anexat Crimeea”.

Contract comercial

in schimb, Franta a insistat asupra caracterului privat al contractului incheiat intre cele doua parti. “Problema se va pune cand va fi livrata prima dintre cele doua nave, adica in octombrie/noiembrie”, a reafirmat Ministerul francez al Apararii, care a subliniat ca sanctiunile europene, aflate in cea de-a doua etapa, in prezent in vigoare, nu vizeaza vanzarea unor materiale de acest tip. “Reprezentantii statului spun ca exista un contract cu Rusia si trebuie respectat. Rusii nu sunt inamicii nostri”, afirma Yves Boyer, expert la Fundatia pentru Studii Strategice. El considera ca anularea livrarii celor doua nave de tip Mistral ar putea avea consecinte asupra contractului aflat in discutie pentru vanzarea a 126 de avioane Rafale Indiei, tara care are relatii apropiate cu Rusia in vederea livrarii de armament. Pe de alta parte, presedintele Vladimir Putin a lansat un avertisment intr-un interviu acordat presei franceze la 4 iunie, inainte de vizita in Franta pentru ceremoniile care au marcat debarcarea aliatilor in Normandia. “Franta poate decide anularea contractului. Vom cere despagubiri, insa o astfel de abordare nu va avea o contributie pozitiva la dezvoltarea viitoare a relatiilor noastre in domeniul cooperarii tehnice si militare”, a afirmat presedintele rus. El a adaugat ca Rusia este chiar pregatita sa “semneze noi contracte”, daca francezii doresc “continuarea cooperarii”. in eventualitatea amplificarii tensiunilor din Ucraina, care ar determina o consolidare a sanctiunilor internationale, Parisul intentioneaza, deocamdata, sa mentina vanzarea celor doua nave Mistral. Mai intai de toate, Franta nu doreste sa fie singura care renunta la contracte importante, in conditiile in care Germania sau Marea Britanie mentin relatii stranse cu Rusia in sectorul economic sau financiar. De altfel, Washingtonul si-a exprimat ingrijorarea inca de la semnarea contractului, in iunie 2011, in legatura cu livrarea catre Rusia a unor nave de razboi de catre o tara membra NATO. Cele mai mari nave de razboi franceze dupa portavioanele Charles de Gaulle, navele Mistral pot gazdui 16 elicoptere, 13 tancuri, o suta de masini si sa transporte 450 de soldati intr-o zona de conflict.

1 răspunde
  1. rusia
    rusia says:

    inseamna ca totul se joaca cu cartile pe fata, in favoarea rusiei. se vede ca marile puteri se joaca pe seama crimeei si ucrainei. pacat de acei soldati care au murit ptr niste infractori politici

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *