Franta si Marea Britanie isi vor testa in comun armele nucleare

, , , ,
 

Presedintele francez Nicholas Sarkozy si premierul britanic David Cameron consfintesc axa nucleara Paris-Londra

Presedintele francez Nicholas Sarkozy si premierul britanic David Cameron consfintesc axa nucleara Paris-Londra

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si premierul britanic, David Cameron, au semnat la Londra, un tratat care va permite celor doua tari sa simuleze, incepand din 2014, functionarea arsenalului lor nuclear intr-o instalatie comuna din Bourgogne. Acest nou centru de simulare, care va fi construit pe locul unui complex deja existent al Comisariatului pentru Energie Atomica (CEA) situat la Valduc (Côte-d’Or), la 45 de kilometri nord-vest de Dujon, va incepe sa functioneze din 2014 si va fi total operational in 2022, a precizat presedintia franceza. El le va permite oamenilor de stiinta francezi si britanici sa “simuleze performantele ogivelor si ale materialelor nucleare” folosite de cele doua armate, pentru a asigura “viabilitatea, siguranta si securitatea pe termen lung a arsenalelor nucleare”, potrivit unui comunicat citata de presa internationala. Noul laborator din Valduc va fi completat de un centru de cercetare franco-britanic comun, care va fi instalat la Aldermaston, in Marea Britanie, potrivit aceleiasi surse. In total, cele doua structuri vor mobiliza “mai multe zeci” de specialisti francezi si britanici si vor costa “cateva sute de milioane de euro”, a precizat Parisul.

Cooperare fara precedent

“Aceste centre comune vor combina talentele noastre in domeniul stiintific si ingineresc si vor maximiza beneficiile economice mutuale”, a declarat un oficial guvernamental britanic, apreciind ca acestea vor permite economisirea unor “sume de bani considerabile”. Laudata ca fiind “fara precedent,” aceasta cooperare in domeniul nuclear militar nu va pune in pericol foarte sensibila independenta a fortelor de disuasiune ale celor doua tari, au tinut sa sublinieze cele doua parti, potrivit Mediafax. Ea se va face “prin respectarea totala a independentei fortelor de disuasiune ale celor doua tari”, a precizat presedintia franceza. “Nu va fi o «cheie dubla» pentru armele noastre nucleare (…) nu va fi un schimb de secrete nucleare”, a insistat un oficial britanic. Potrivit celor doua parti, echipele franceze si britanice vor continua sa lucreze separat, atat timp cat arsenalul celor doua tari este diferit. Daca Franta si-a conceput singura arme nucleare, Marea Britanie este echipata cu material american. “Punem la comun instrumentele de lucru dar fiecare tara ramane proprietara datelor proprii”, a dat asigurari Parisul. Chiar daca nu vor fi explozii de amploare, britanicii vor putea sa manipuleze in centrul din Valduc material nuclear real, a admis palatul Elysee. “Vor putea exista transporturi de material nuclear britanic” in Franta, a adaugat sursa citata. Franta si Marea Britanie au ratificat tratatul care interzice complet testele nucleare si, prin urmare, nu pot simula decat in laborator functionarea ogivelor lor.

Armata britanica, pe butuci

Premierul britanic David Cameron, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a anuntat recent, in Parlamentul de la Londra, reducerea bugetului pentru aparare cu opt procente pe 4 ani, insistand insa ca aceasta nu va afecta capacitatea fortelor armate ale tarii. Noul guvern conservator-liberal incearca sa reduca un deficit bugetar care a depasit 10% din PIB, dar sa pastreze in acelasi timp statutul Marii Britanii de “putere militara de prim rang si de aliat solid al SUA” in Irak si Afganistan, asa cum l-a asigurat Cameron pe presedintele american Barack Obama luni seara.
Potrivit anuntului lui Cameron, efectivele armatei terestre vor fi reduse cu 7.000 de militari, iar cele ale Marinei si Royal Air Force cu cate 5.000. Toti soldatii stationati in Germania vor fi repatriati pana in 2020, mai relateaza mass-media britanica, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. David Cameron a mai confirmat si construirea a doua portavioane, al caror cost este estimat la 5 miliarde de lire. El va fi compensat prin mai multe masuri de economie, printre care un moratoriu asupra construirii de noi submarine nucleare pana in 2016.

Trident abandonat

Aparatele Harrier care echipeaza armata aerului vor fi retrase, iar programul Nimrod referitor la avioanele de recunoastere va fi abandonat. Numarul fregatelor si al distrugatoarelor va fi redus de la 23 la 19. In schimb, programul de descurajare nucleara Trident, fata de care conservatorii sunt foarte atasati, va fi mentinut. David Cameron a anuntat deblocarea a 500 milioane de lire pentru combaterea criminalitatii cibernetice. De asemenea, guvernul britanic va renunta la portavionul si nava amiral a Marinei Regale. Portavionul HMS Ark Royal va fi dezmembrat imediat. Ark Royal, lansat in 1985, urma initial sa fie distrus in 2014. Aceasta decizie, considera sursele oficiale citate, arata faptul ca Regatul Unit va ramane fara capacitatea de a putea lansa avioane de vanatoare de pe portavioane, pana in 2019 sau 2020, moment in care va fi operational unul din cele doua noi portavioane aflate in constructie. De asemenea, reinnoirea costisitorului program Trident de disuasiune nucleara, bazat pe rachete lansate de submarine, a fost amanata pana dupa 2015.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *