Franta nu vrea Romania si Bulgaria in Schengen

, , ,
 

Ministrul francez Pierre Lellouche exclude Romania si Bulgaria din spatiul Shenghen

Ministrul francez Pierre Lellouche exclude Romania si Bulgaria din spatiul Schengen

Franta va face in asa fel incat decizia europeana cu privire la intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen sa nu fie luata pana in vara lui 2011, a declarat secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “Trebuie sa fim vigilenti” cu privire la extinderea la Romania si Bulgaria “care spera sa adere la spatiul Schengen in martie”, a explicat Lellouche in fata Comisiei pentru Afaceri Europene din Adunarea Nationala. “Aceasta extindere nu poate fi rezultatul automat al procesului de evaluare tehnica in curs de doi ani” si, la fel ca Olanda, “suntem favorabili unei amanari a acestei decizii cel putin pana la raportul Comisiei privind aplicarea mecanismului de cooperare si verificare, din vara lui 2011”, a declarat el, citata de presa internationala.
Lellouche a evocat ca probleme “supravegherea reala si eficienta a frontierelor exterioare ale UE” si “lupta impotriva coruptiei”. Rapoartele periodice sunt “ingrijoratoare”, a declarat el. El a evocat “cresterea observata a fluxului de imigranti ilegali prin Turcia catre frontierele bulgare si romane”. “Frontiera romano-moldoveneasca este in continuare controlata deficitar din cauza acordarii cetateniei romane moldovenilor, a ‘gaurii neagre’ reprezentate de teritoriul transnistrean separatist si a nivelului de coruptie din Ucraina vecina”, a adaugat el. “Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi o decizie politica a Consiliului, luata in unanimitate”, a amintit el. In timp ce Franta a fost criticata vehement in aceasta vara in Europa pentru expulzarea romilor catre Romania si Bulgaria, Lellouche a deplans incapacitatea Guvernului roman de a lua masuri eficiente pentru integrarea acestei comunitati.

Basescu reloaded

In schimb, presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca Franta, Olanda si Germania, precum si celelalte state au fost de acord, miercuri, in COREPER, cu decizia de a transmite mai departe PE decizia privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, transmite Mediafax. “Va pot spune ca ieri (miercuri – n.r.), in COREPER (Comitetul Reprezentantilor Permanenti – organism format din sefii reprezentantelor statelor membre la UE care discuta saptamanal si pregatesc probleme de pe agenda europeana – n.r.), atat Franta, cat si Olanda, si Germania nu s-au opus transmiterii catre Parlamentul European a deciziei in vederea aderarii la Spatiul Schengen”, a spus seful statului. Traian Basescu a adaugat ca, “desi au fost discutii daca sa se astepte sau nu raportul din decembrie, s-a decis (…) inceperea procedurii de aderare la Spatiul Schengen”.

Romania este pregatita

Potrivit MAI, in data de 08.09.2010 a fost aprobat de catre Guvernul Romaniei Planul de Actiune Schengen revizuit 2010, prin intermediul unui Memorandum. De la momentul ultimei revizuiri a Planului de Actiune Schengen, in 2009, si pana in prezent, au fost organizate 6 vizite de evaluare Schengen, in domeniile cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre.
Pe baza rapoartelor de evaluare ale acestor misiuni, au rezultat masuri si recomandari de ordin legislativ, tehnic, infrastructura, organizatoric, de pregatire a personalului, din partea Comitetului de evaluare, sintetizate sub forma Planului de Actiune Schengen revizuit 2010, a caror indeplinire, pana la sfarsitul anului 2010, este esentiala pentru aderarea la spatiul Schengen in termenul propus – martie 2011. Planul de actiune mai contine masuri ce trebuie indeplinite in cursul acestui an in vederea pregatirii vizitei de reevaluare in domeniul frontiere aeriene din perioada 15-17.11.2010 si a ultimei misiuni de evaluare Schengen, in domeniul SIS/SIRENE, care se va desfasura in perioada 06-10.12.2010.
Dintre institutiile responsabile cu ducerea la indeplinire a masurilor prevazute in Planul de Actiune Schengen revizuit 2010, fac parte urmatoarele: Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Justitiei, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Stategie nationala

In conformitate cu Strategia nationala privind aderarea la spatiul Schengen 2008-2011, Planul de Actiune Schengen este un document programatic care stabileste criteriile preliminare aderarii la spatiul Schengen, in scopul identificarii si prioritizarii actiunilor care urmeaza sa fie adoptate pentru indeplinirea preconditiilor necesare implementarii depline a acquis-ului Schengen. Planul de Actiune Schengen a fost revizuit anual pentru identificarea in timp util a tuturor masurilor necesare procesului de aderare si pentru ajustarea celor deja stabilite in functie de noul context national juridic si institutional, precum si raportat la evolutiile din domeniu inregistrate la nivel european, astfel incat sa fie evitate orice intarzieri de natura a aduce prejudicii acestui proces.

Aderarea la Spatiul Schengen, o prioritate

„Dupa momentul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, aderarea la Spatiul Schengen a devenit principala noastra prioritate”, a declarat recent ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, in deschiderea lucrarilor mesei rotunde sub genericul „Progresele Romaniei pentru aderarea la Spatiul Schengen”, organizata marti, 9 noiembrie, la Bruxelles, de Fundatia Hanns Seidel in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor. In cadrul manifestarii, ministrul Igas a prezentat cadrul institutional, documentele strategice si mijloacele financiare de care Romania a beneficiat pentru aderarea la Spatiul Schengen, rezultatele vizitelor de evaluare desfasurate pana in prezent si a descris pe scurt Sistemul Integrat de Securizare a Frontierei.

Marea Neagra, obiectiv Schengen

Ministrul roman a subliniat ca zona Marii Negre este unul din obiectivele majore din punctul de vedere al supravegherii frontierei, sens in care a fost realizat SCOMAR – Sistemul de Supraveghere si Control la Marea Neagra. Acest sistem a fost considerat o buna practica si dat exemplu celorlalte state membre cu ocazia misiunii de evaluare in domeniul frontierelor maritime, desfasurata anul trecut.
Sistemul de Supraveghere si Control la Marea Neagra – SCOMAR – este un sistem modern si performant destinat supravegherii si controlului frontierei. SCOMAR este completat de o flota de nave de supraveghere extrem de dezvoltata, care au capacitatea de a trimite si primi date si informatii, fiind concepute pentru misiuni de patrulare pe termen lung, interventie, interceptare si urmarire pe mare.
Totodata, ministrul Igas a mentionat ca Romania va participa cu navele Politiei de Frontiera la Reteaua Europeana de Patrulare, precum si la alte operatiuni comune organizate sub egida Frontex, pentru combaterea migratiei ilegale.

Stadiu avansat

Un aspect subliniat a fost ca principala concluzie a celor 6 rapoarte de evaluare arata ca Romania a ajuns intr-un stadiu avansat in ceea ce priveste implementarea acquis-ului specific si este in mare parte pregatita sa adere la spatiul Schengen. In a doua parte a prezentarii, ministrul Igas a descris pasii pe care ii va parcurge tara noastra dupa ridicarea controalelor la frontierele interne, cu referire la masurile de cooperare politieneasca, implementarea instrumentelor Prum, relocarea si pregatirea personalului. „Am parcurs deja 6 din cele 7 misiuni de evaluare, ultima, in domeniul SIS/SIRENE, urmand sa aiba loc in perioada 6-10 decembrie.(…) Ne pregatim fara emotii pentru re-evaluarea in domeniul infrastructurii aeriene care va avea loc saptamana viitoare”, a adaugat oficialul roman, subliniind ca tara noastra e hotarata sa incheie cu bine tot parcursul tehnic, pentru ca, in martie 2011, obiectivul propus sa fie atins.
La manifestare au participat Manfred Weber, membru al Parlamentului European, Vicepresedinte al Grupului PPE, presedintele Grupului de lucru Afaceri Juridice si Afaceri Interne, Antonio Lopez-Isturiz White, secretar general al P.P.E., dr. Anneli Ute Gabanyi, membru al Asociatiei Sud-est Europene, Jean-Luis de Brouwer, director Comisia Europeana, prof. Ursula Mannle, membru al Parlamentului Bavariei, ministru de stat, vicepresedinte al Fundatiei Hanns Seidel, precum si Marian Tutilescu, seful Departamentului Schengen al M.A.I.

Romania, una dintre cele mai lungi frontiera externe din UE

Documentele privind aderarea Romaniei la Schengen sunt Strategia Nationala pentru Aderarea la spatiul Schengen, elaborata initial in 2006 si implementata prin Planul de Actiune Schengen si Strategia Nationala pentru Managementul Integrat al Frontierei de Stat, implementata prin Planul de Actiune si Planul Unic Multianual de Investitii. Romania gestioneaza una dintre cele mai lungi frontiere externe ale Uniunii Europene – peste 2070 de kilometri – si in acelasi timp una dintre cele mai dificile. Romania are in acest moment 79 de puncte de trecere a frontierei – terestre, maritime si feroviare – dintre care 50 localizate la frontiera externa. Unele dintre ele au fost complet refacute, pentru a putea indeplini standardele Schengen.
Aeroportul din Timisoara a fost finalizat la 20 septembrie 2010, iar la aeroportul din Otopeni lucrarile sunt in grafic pentru a termina chestiunile relevante din punctul de vedere al standardelor Schengen, urmand ca, in martie 2011, noul terminal sa fie dat in folosinta.
Dezvoltarea infrastructurii de comunicatii fixe a fost un alt obiectiv major al M.A.I. – fiind realizata o retea de comunicatii securizata in intregime, la dispozitia lucratorilor MAI, care asigura legatura, la nivel national, intre toti utilizatorii si care reprezinta, in acelasi timp, baza pentru folosirea Sistemului de Informatii Schengen. In ceea ce priveste comunicatiile mobile, a fost extinsa reteaua TETRA de-a lungul frontierei, lucru care permite urmarirea, prin GPS, in timp real, a patrulelor Politiei de Frontiera si care ofera posibilitatea de a coordona mai bine misiunile.
Au fost achizitionate aproximativ 45.000 terminale mobile si portabile, care permit interogarea bazelor de date direct din teren, in timp real, iar pentru zonele de frontiera dificil de acoperit, s-au achizitionat telefoane prin satelit, cu acoperire totala, pentru a nu avea situatii in care sa existe brese in comunicatii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *