Franța: Mirage pentru Ucraina

de | oct. 9, 2024 | Știri | 0 comentarii

Avioanele de luptă Mirage 2000-5 pe care Franţa intenţionează să le furnizeze Ucrainei vor fi livrate „în primul trimestru al lui 2025”, timpul necesar pentru a modifica aparatele şi a forma piloţi şi mecanici, a anunţat recent ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu. Din motive de securitate, numărul avioanelor ce vor fi livrate, în prezent […]

Avioanele de luptă Mirage 2000-5 pe care Franţa intenţionează să le furnizeze Ucrainei vor fi livrate „în primul trimestru al lui 2025”, timpul necesar pentru a modifica aparatele şi a forma piloţi şi mecanici, a anunţat recent ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu. Din motive de securitate, numărul avioanelor ce vor fi livrate, în prezent în serviciul forţelor aeriene franceze, nu a fost precizat.

Performanță militară

Echipate pentru luptă aeriană, aparatele Mirage 2000-5 care vor zbura sub culorile ucrainene trebuie întâi să fie dotate cu „noi echipamente”, afirmă ministrul francez pe reţeaua socială X. Este vorba de echipamente de „luptă aer-sol” pentru a întreprinde operaţiuni de lovituri aeriene şi de „apărare anti-război electronic” pentru a rezista puternicului bruiaj rus, a precizat el.
Aceste echipamente vor fi adăugate la baza aeriană din Cazaux, sud-vestul Franţei, în timp ce piloţii şi mecanicii ce vor opera aceste avioane sunt formaţi la baza din Nancy, în estul Franţei. „Formarea de piloţi şi mecanici ucraineni continuă”, potrivit lui Lecornu.
Ucraina, care face obiectul unor constante bombardamente ruse ce vizează în special infrastructurile sale energetice, cere în mod insistent mai multe mijloace de apărare aeriană şi avioane de luptă.
Mai multe ţări dotate cu avioane de luptă americane F-16 au furnizat deja Kievului astfel de aparate, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron anunţase în iunie intenţia sa de a face acelaşi lucru cu aparate Mirage 2000.

Versiune modernizată

Mirage 2000-5 este o versiune modernizată a avionului de vânătoare multirole Mirage 2000, produs de compania franceză Dassault Aviation. Lansat în anii 1990, Mirage 2000-5 a fost dezvoltat pentru a îmbunătăți performanțele aeronavei în roluri de superioritate aeriană și atac la sol, fiind echipat cu avionică modernizată, armament mai avansat și capacități sporite de luptă aer-aer și aer-sol.

Mirage 2000-5 dispune de un radar RDY multi-mod (capabil de urmărire și angajare simultană a mai multor ținte, atât aeriene, cât și terestre). Aceasta îi permite să se integreze mai bine în scenarii complexe de luptă. Modelul dispune de sistemul de afișaj pe cască (HUD) pentru piloți, ceea ce îmbunătățește situația conștientizării spațiale în luptă.

Poate transporta o gamă largă de armament, inclusiv rachete aer-aer (precum MICA și Magic II), rachete aer-sol, bombe ghidate laser și alte muniții ghidate inteligent. Acest lucru îl face un avion versatil atât pentru misiuni aeriene, cât și pentru atacuri la sol.

Mirage 2000-5 poate îndeplini atât misiuni de interceptare și superioritate aeriană, cât și misiuni de atac la sol și recunoaștere. Avionul are un sistem electronic de război îmbunătățit și capacități de zbor la joasă altitudine.

Export strategic

Mirage 2000-5 a fost achiziționat de mai multe țări din întreaga lume, care l-au folosit atât pentru apărarea spațiului aerian, cât și pentru misiuni ofensive. Printre utilizatori se numără Franța, care este și principalul operator și dezvoltator al acestei variante. Statul Qatar a achiziționat Mirage 2000-5 pentru apărarea sa aeriană, pe lângă alte sisteme avansate de armament cumpărate din Franța.

Acest avion este utilizat în cadrul forțelor aeriene elene pentru apărare și patrulă, iar Emiratele Arabe Unite au o flotă impresionantă de Mirage 2000-5 modernizată.

Taiwan a achiziționat Mirage 2000-5 ca parte a strategiei sale de apărare aeriană împotriva Chinei continentale. Taiwan operează o flotă de aproximativ 60 de avioane Mirage 2000-5.

Forțele Aeriene Indiene operează o flotă de Mirage 2000, care au fost modernizate la standardul Mirage 2000-5, fiind folosite pentru superioritate aeriană și atacuri la sol.

Avantaje și utilizări

Mirage 2000-5 este considerat foarte eficient în lupta aeriană datorită manevrabilității sale, avionicii avansate și rachetelor MICA, care pot fi folosite în mod activ pentru lupta la distanțe medii.

Este folosit adesea pentru a intercepta amenințările aeriene datorită capacității sale de a decola rapid și de a urca la altitudine mare în scurt timp.

Mirage 2000-5 poate efectua misiuni de bombardament de precizie, fiind eficient în utilizarea bombelor ghidate și a munițiilor inteligente.

Franța a folosit Mirage 2000-5 în cadrul operațiunii „Odyssey Dawn” (2011) pentru a impune o zonă de interdicție aeriană și pentru a lovi ținte militare strategice ale regimului lui Muammar Gaddafi.

Mirage 2000-5 a fost utilizat în intervenția franceză împotriva grupărilor teroriste din nordul Mali, fiind angajat în misiuni de bombardament asupra pozițiilor inamice. Operațiunile din anul 2013 au demonstrat fiabilitatea acestui avion în condiții grele de luptă

În timpul conflictului din Siria și Irak, Mirage 2000-5 a fost desfășurat în cadrul coaliției internaționale împotriva ISIS, efectând atacuri precise asupra infrastructurii teroriste.

Mirage 2000-5 este apreciat pentru flexibilitatea și capabilitățile sale multirol, fiind un avion de vânătoare de încredere atât în scenarii de superioritate aeriană, cât și în misiuni de atac la sol. Acesta continuă să fie utilizat de diverse forțe aeriene din întreaga lume în misiuni strategice.

Creșteri semnificative

În perioada 2020-2024, exporturile de armament ale Franței au crescut semnificativ, atingând un record în 2022, când valoarea acestora a ajuns la aproape 27 de miliarde de euro. Această creștere a fost în mare parte datorată unor contracte majore, cum ar fi vânzarea a 80 de avioane Rafale către Emiratele Arabe Unite, în valoare de 16,9 miliarde de euro, dar și altor contracte cu țări precum Grecia, Indonezia și India. Sectorul aviației a reprezentat 65% din comenzile totale de armament, cu sistemele de rachete pe locul doi.

Până în 2023, Franța a devenit al doilea cel mai mare exportator de arme din lume, deținând 11% din piața globală de armament, depășind Rusia, care a înregistrat un declin semnificativ din cauza sancțiunilor internaționale. Această ascensiune a fost stimulată de vânzările rapide și atractive de avioane de luptă și echipamente navale, în special către țări din afara Europei, cum ar fi India și Egipt

Conform oficialilor de la Paris, politica Franței privind exportul de armament este guvernată de un cadru strict de reglementări naționale, europene și internaționale, menit să asigure controlul asupra vânzărilor de arme și echipamente militare. Franța este unul dintre cei mai mari exportatori de armament din lume, iar strategia sa se bazează pe o combinație de considerente economice, diplomatice și de securitate.

Criterii legale

Franța este semnatară a Tratatului privind Comerțul cu Arme (ATT) și respectă embargourile impuse de Organizația Națiunilor Unite (ONU), Uniunea Europeană (UE) și alte organisme internaționale.

Orice solicitare de export de armament este supusă unei evaluări riguroase, mai relatează sursa citată, iar autoritățile franceze analizează situația drepturilor omului din țara destinatară, dar și posibilitatea ca armamentul exportat să fie folosit în conflicte armate sau pentru represiune internă.

Exporturile de armament sunt aprobate de guvernul francez, printr-un proces condus de Comisia Interministerială pentru Exporturi de Echipamente de Apărare (CIEED). Această comisie reunește reprezentanți din diferite ministere, inclusiv cel al Apărării, Afacerilor Externe și Economiei de la Paris.

Deși deciziile finale sunt luate de executiv, există un anumit grad de control parlamentar. Parlamentul francez primește anual un raport detaliat cu privire la exporturile de armament, asigurând o transparență parțială.

Politica de alianțe

Exporturile de armament sunt adesea influențate de relațiile diplomatice și alianțele strategice ale Franței. Aceasta furnizează arme aliaților și partenerilor săi din cadrul NATO, UE sau altor organizații internaționale.

Politica de exporturi de armament a Franței a fost criticată în unele cazuri, mai ales atunci când armele au ajuns în țări implicate în conflicte sau care au fost acuzate de încălcări grave ale drepturilor omului, cum ar fi Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite în contextul războiului din Yemen. Cu toate acestea, Franța a apărat aceste exporturi, subliniind că respectă legislația internațională și criteriile proprii de evaluare.

Deși Franța se angajează să respecte un cadru de reglementări strict, interesele economice și strategice joacă un rol important în deciziile de export de armament.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri