Franța oferă deja informații militare Ucrainei, a declarat ministrul francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, la doar câteva ore după ce Washingtonul a anunțat că își suspendă schimbul de informații cu Kievul, într-un demers de a-și spori presiunea asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Presiuni americane
SUA exercită presiuni asupra lui Zelenski pentru a-l face mai conciliant în perspectiva discuțiilor de pace cu Rusia, pe care vrea să le organizeze președintele american Donald Trump. ‘Avem resurse de informații pe care le folosim pentru a-i ajuta pe ucraineni’, a declarat Lecornu la postul de radio France Inter, indicând că Washingtonul a suspendat schimbul de informații cu Ucraina.
‘Cred că acest lucru este mai complicat pentru prietenii noștri britanici, care fac parte dintr-o comunitate de informații cu Statele Unite’, a remarcat ministrul francez.
Lecornu a declarat, de asemenea, că stocul de arme nucleare al Franței, dezvoltat în perioada timpurie a Războiului Rece și conceput pentru a fi independent de puterile dominante de atunci, SUA și URSS, este suficient pentru a apăra teritoriul țării și pe cel al aliaților europeni.
Ofertă nucleară
Președintele Emmanuel Macron s-a declarat deschis miercuri unei dezbateri asupra extinderii protecției oferite de arsenalul nuclear al Franței partenerilor ei europeni în fața amenințării Rusiei la adresa Europei.
Într-un discurs către națiune, Macron a invocat ‘umbrele nucleară’ a Franței în ajunul unui summit al liderilor europeni care se așteaptă să se axeze joi pe problemele Ucrainei și ale consolidării apărării europene.
Pe un ton mai tranșant, publicația Forbes a relatat că, cerând unilateral Ucrainei să pună capăt unui război pe care nu l-a început, administrația președintelui american Donald Trump a pus capăt săptămâna aceasta unui acord de lungă durată privind schimbul de informații cu Ucraina. Decizia a avut un efect imediat asupra sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate ale armatei ucrainene fabricate în SUA.
Șantaj diplomatic?
Conform Washington Post, unele dintre bateriile ucrainene care operează cele aproximativ 40 de lansatoare de rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) de fabricație americană nu mai primesc coordonatele celor mai îndepărtate ținte rusești, aflate la 65 km sau mai departe.
‘America a tăiat o conexiune de informații-cheie la 14:00 (ora Kievului)’, a transmis recent Oliver Carroll de la The Economist. ‘Înainte de asta: coordonate de țintire pentru HIMARS. De asemenea, Ucraina nu primește informații în timp real pentru loviturile cu rază lungă de acțiune’, potrivit acestuia.
HIMARS, la fel ca alte sisteme de artilerie, are nevoie doar de coordonate cartografice – calculate manual sau cu ajutorul GPS – pentru a lovi o țintă cu precizie. Aceste coordonate pot proveni din orice sursă de informații: un satelit, o dronă, o interceptare radio sau chiar un observator uman cu un binoclu.
Cam în același timp în care americanii au început să blocheze informațiile, un HIMARS ucrainean a aruncat în aer o concentrare de trupe rusești în jurul Pokrovsk, un oraș fortăreață aflat sub controlul trupelor ucrainene în regiunea Donețk (est). Cele mai apropiate regimente rusești se află la doar câțiva kilometri de Pokrovsk, la îndemâna unor drone de dimensiuni mai mici.
Sprijin francez
Resursele de informații proprii ale Ucrainei – în special, dronele sale – sunt concentrate direct deasupra sau lângă linia frontului. Peste 40 de mile, resursele SUA, cum ar fi sateliții, sunt categoric mai abundente. Asta nu înseamnă că Ucraina nu poate identifica ținte pentru HIMARS cu propriile informații sau cu informațiile furnizate de aliații săi europeni. Doar că este mai greu acum, după ce americanii au pus capăt schimbului de informații, relatează mass-media internațională.
Ucraina însă ar putea compensa această lipsă, având în vedere că aliații europeni ai Ucrainei au multe dintre aceleași capacități spațiale ca SUA, deși la o scară mai mică. Furnizorii comerciali dețin altele, iar ei pot fi plătiți pentru a le furniza.
Franța are capacități tehnologice și de spionaj uman semnificative, dar acestea nu sunt suficiente pentru a suplini integral lipsa sprijinului american pentru Ucraina.
Franța este una dintre puținele țări europene cu o industrie de apărare avansată și o comunitate de informații bine dezvoltată. Parisul dispune de
sateliți de recunoaștere și supraveghere: Constellation CSO și Pléiades Neo oferă imagini de înaltă rezoluție, dar nu la nivelul SUA.
Dezavantaj tehnologic
Franța dispune și de drone și capacități ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance). Parisul folosește drone MQ-9 Reaper, dar nu la o scară comparabilă cu SUA.
Spionajul francez, Direcția Generală pentru Securitate Externă (DGSE), are capabilități avansate de interceptare a comunicațiilor, dar nu la nivelul NSA. Franța are o rețea solidă de agenți și contacte în Rusia și Ucraina, dar nu poate compensa integral rețeaua globală CIA.
Franța a intensificat sprijinul pentru Ucraina în mai multe moduri, inclusiv prin livrări de echipamente militare: Rachete SCALP-EG, artilerie CAESAR, vehicule blindate AMX-10RC. Franța antrenează soldați ucraineni și oferă finanțare pentru achiziții militare.
Președintele francez Macron este foarte vocal în susținerea Ucrainei, propunând chiar desfășurarea unor trupe europene în viitor. Totuși, sprijinul SUA este de ordinul zeci de miliarde de dolari anual, în timp ce Franța și UE nu pot compensa rapid acest gol.
Franța poate contribui semnificativ la sprijinirea Ucrainei prin tehnologie, informații și echipamente, dar nu poate suplini integral sprijinul american. Orice reducere drastică a sprijinului SUA ar necesita o mobilizare fără precedent a țărilor europene, inclusiv Franța, Germania și Marea Britanie.
0 Comentarii