Fostul președinte al Ucrainei, Viktor Iușcenko, a fost exclus din propriul partid

, , , ,
 
Viktor Iuscenko, alungat din propriul partid

Viktor Iuscenko, alungat din propriul partid

Partidul „Nașa Ucraina” („Ukraina noastră”), susținătorul activ al lui Viktor Iușcenko, candidatul opoziției la președinția Ucrainei în noiembrie 2004 și participant activ la Revoluția Portocalie din acea perioadă, și-a pierdut notorietatea de care se bucura în acea perioadă. Susținătorul valorile europene și a orientării pro-occidentale a Ucrainei a rămas în afara parlamentului de la Kiev după alegerile generale din octombrie 2012, pentru că a obținut un scor mai mic de pragul electoral de 5%.
Începând cu luna februarie, „Nașa Ukraina” a revenit pe primele pagini ale ziarelor, după ce organizația din Kiev a formațiunii a decis să îl excludă din partid pe liderul partidului Viktor Iușcenko (președinte al Ucrainei în perioada 2005-2010), iar la câteva zile după acest anunț, un președintele biroului politic, Serghei Bondarciuk, a organizat un congres, la care a fost votată decizia privind autolichidarea formațiunii.

Razboi civil

Viktor Iușcenko a fost acuzat de colegii săi din organizația din capitală că la parlamentarele din 2012 ar fi înaintat candidați incompetenți în unele regiuni din sudul și estul Ucrainei, pentru a le oferi mai mari șanse celor de la Partidul Regiunilor. „Prin aceste acțiuni Viktor Iușcenko a trădat idealurile partidului nostru”, au comentat decizia foștii colegi ai lui Iușcenko. Fostul șef de stat a mai fost acuzat că ar fi uzurpat puterea în partid, deoarece refuza să organizeze congresul partidului la care urma să fie aleasă noua conducere.
Presa de la Kiev a scris că „Nașa Ukraina” s-a întrunit, doar că în două congrese separate. Unul a fost prezidat de către Viktor Iușcenko, iar altul de către Ruslan Bondarciuk. La congresul organizat de Bondarciuk, a fost luată decizia de a autosuspenda activitatea partidului. Pentru aceasta au votat delegații din 18 regiuni, ceea ce constituie două treimi din componența organizațiilor teritoriale ale formațiunii „Nașa Ukraina”, astfel încât adepții lui Bondarciuk nu pun la îndoială legitimitatea acestei decizii. „Partidul „Nașa Ukraina” a devenit un satelit al Partidului Regiunilor. Deoarece acest lucru contravine ideologiei și valorilor Maidanului (piața centrală din Kiev, unde a avut loc Revoluția Portocalie – n. red.), noi nu am avut o altă opțiune decât de a stopa activitatea formațiunii”, a explicat Bondarciuk. El a mai precizat că drapelul, ștampila și certificatul de înregistrare al partidului vor fi păstrate în Muzeul Revoluției Portocalii din Kiev.

Iușcenko se mai vrea președinte

Totodată, Bondarciuk a mai declarat că mmebrii formațiunii nu vor să renunțe la activitatea plitică și că au început deja negocieri privind colaborare cu partide politice de dreapta cu care ar putea crea un partid puternic.
Cu toate acestea, Viktor Iușcenko a declarat într-un interviu pentru publicatia „Kommersant” că ar putea candida la funcția de șef de stat în anul 2015. „Nu știu acum ce voi face, dar nu exclud o asemenea posibilitate. La momentul potrivit voi lua o decizie”, a spus Iușcenko.
Anterior Viktor Iușcenko a declarat că se consideră cel mai bun președinte din perioada independenței Ucrainei. Viktor Iușcenko a mai candidat pentru al doilea mandat și la alegerile prezidențiale din 2010, obținând un scor de 6%.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.