Fostul premier Vlad Filat a dat startul campaniei electorale in Republica Moldova

, , , ,
 
Fostul premier Vlad Filat, liderul PLDM, ramane unul din cei mai importanti oameni politici din Republica Moldova

Fostul premier Vlad Filat, liderul PLDM, ramane unul din cei mai importanti oameni politici din Republica Moldova

Alegerile periodice din Parlamentul Republicii Moldova vor avea loc in ultima sambata a lunii noiembrie sau in prima duminica din decembrie 2014, a declarat liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Anuntul fostului premier al Republicii Moldova este considerat de analistii politici de la Chisinau ca fiind semnalul pentru inceperea campaniei electorale pentru urmatoarele alegeri parlamentare din fosta republica sovietica.
“In anul 2014 sau in data de 29 noiembrie, sau in prima duminica a lunii decembrie (n.r.-7 decembrie) vor fi alegeri parlamentare” a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, Vlad Filat, pentru tinerii de la Scoala de Vara a Organizatiei de tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova.

PLDM la guvernare

Liderul PLDM a mai precizat ca formatiunea politica are, in acest moment, 31 de deputati in Parlamentul de la Chisinau, 350 de primari, precum si un numar important de presedinti si vicepresedinti de raioane. PLDM mai este reprezentat in guvernul de coalitie de la Chisinau de actualul premier al Republicii Moldova, Iurie Leanca, precum si de sapte ministri.
“Pana in prezent, rezultatele au fost bune, dar avem nevoie de rezultate foarte bune, si nu doar pentru a ramane la putere, dar si pentru a continua procesele pe care le-am initiat, pentru ca acestea sa devina ireversibile” a mai declarat Filat. “Scopul nostru – o viata mai buna la noi acasa, in Republica Moldova” a subliniat liderul PLDM.

“Revolutie de catifea” comunista

Deputatul Vladimir Voronin, presedintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a anunțat recent începutul unei „revoluții de catifea” impotriva actualei coalitii guvernamentale de la Chisinau. „Perioada emoțiilor, asezonată cu strigăte „Moldova-Moldova” a trecut. Vine perioada unui calcul judicios, unei pregătiri minuțioase și multilaterale de demitere a regimului de guvernământ. Noi nu mai amenințăm regimul cu „o revoluție de catifea”, dar începem să o punem în aplicare,” a declarat Voronin.
Scopul principal enunțat de Vladimir Voronin este demisia guvernului condus de Iurie Leancă, și organizarea de noi alegeri parlamentare. „Guvernul Leancă trebuie să-și dea demisia în această toamnă. Nu mai târziu”, a spus liderul comuniștilor, care sprijina integrarea Republicii Moldova in Uniunea Euroasiatica si „Spatiului Economic Comun“, format in acest moment din Federatia Rusa, Kazahstan si Republica Belarus.
Vladimir Voronin a dispus ca liderii filialelor PCRM „să pregătească activiștii pentru participare la acțiuni de nesupunere… și să profite cu sânge rece de dreptul lor la ultimul ultimatum popular adresat regimului”.

Noi partide

Apropierea anului electoral 2014 a provovat o serie de miscari politice si pe segmentul de dreapta al scenei politice de la Chisinau, liderii grupului liberalilor reformatori anuntatnd infiintarea unui nou partid care va purta denumirea de “Partidul Liberal Reformator din Moldova”. Formatiunea politica va fi infiintata, dupa ce o decizie în acest sens a fost adoptată în cadrul primei şedinţe cu reprezentare naţională a Consiliului de Constituire, din data de 1 august 2013.
Conform comunicatului de presa, remis agentiei de presa KARADENIZ PRESS, decizia a fost adoptată după mai multe runde de negocieri cu membri ai viitorului partid, având în vedere faptul că această denumire s-a înrădăcinat în conștiința publică. Liberal-reformatorii intenționează să ”ofere Republicii Moldova șansa de a realiza toate aspirațiile politice, sociale, economice  și naționale”.

4 mii de semnaturi

De asemenea, reformatorii au decis că inițieze procedura de colectare a semnăturilor necesare pentru înregistrarea noii formațiuni politice. În cadrul ședinței au fost formate echipele şi coordonatorii lor, însărcinate cu lucrul asupra statutului şi programului viitorului partid.
Reamintim ca grupul reformatorilor, care în aprilie 2013, și-au exprimat dezacordul cu politica Partidului Liberal, a decis sa isi formeze propria formațiune politică. Partidul va fi de centru-dreapta și va avea doctrină liberală, pentru înregistrarea partidului fiind necesare 4 mii de semnături. In acest moment, grupul reformatorilor liberali face parte din coalitia de guvernare de la Chisinau, reprezentantii sai fiind prezenti in guvernul Republicii Moldova, dispunand si de un numar de 7 deputati in Legislativul fostei republici Sovietice.
Anterior, liderul PL, deputatul Mihai Ghimpu a numit noul proiect ”mort din start” și consideră că noua formațiune politică nu are șanse să acceadă în viitorul Parlament.

1 răspunde
 1. Mircea
  Mircea says:

  Nu stiu ca Partidul Liberal sau d-l Mihai Ghimpu sa fi dat indulgente pentru membrii sai in vederea iertarii pacatelor de a strange averi necuvenite. Acest fapt ar justifica aparitia reformatorilor, care ar avea trebui sa schimbe, sa primeneasca sau sa innoiasca aceasta stare de fapt.
  Nu pot crede ca 7 deputati vor schimba, vor primeni sau vor innoi doctrina liberala, fara sa poarte macar lungi dezbateri cu liberalii europen si nu cu Jirinovski.
  Sper ca reformatorii sa nu ajunga in situatia lui Martin Luther, care si-a dat seama ca a fost manipulat de cei care i-au finantat reforma si care a avut ca unic scop faramitarea bisericii catolice.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *