Fostul premier bulgar, pus sub acuzare pentru ca detinea secret de stat

, , ,
 

Ex-premierul bulgar Serghei Stanisev

Ex-premierul bulgar Serghei Stanisev

Fostul premier bulgar, Serghei Stanishev, a fost acuzat de manipulare de documente clasificate, procurorii de la Sofia invinuindu-l ca ca nu a mai returnat sapte documente care contineau secrete privind securitatea nationala si activitatea crimei organizate dupa ce acesta a pierdut alegerile din 2009. Serghei Stanishev, care este liderul socialistilor din opozitia parlamentara de la Sofia, a negat orice infractiune, relateaza presa regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Serghei Stanishev a declarat ca acuzatiile sunt motivate politic. “Este absurd ca un fost premier este judecat ca si cum ar fi un functionar de arhiva”, a spus Stanishev, care l-a acuzat pe Boiko Borisov (n.red – actualul premier bulgar) ca face presiuni asupra procurorilor. El a reamintit ca la inceputul anilor ‘90, tatal sau a fost, de asemenea, acuzat, fiind achitat la trei luni dupa ce a decedat. “As vrea ca procesul sa nu fie secret, astfel incat cetatenii sa poata vedea despre ce este vorba”, a declarat liderul socialist. “Vor sa imi inchida gura in acest fel”, a adaugat el.
Procurorii au cerut ca fostul premier sa fie amendat, afirmand ca nu este necesar ca acesta sa fie retinut. In octombrie 2009, Stanisev a fost chestionat in legatura cu scurgerile de informatii privind un raport secret, dar el a negat orice neregula, descriind cazul ca o provocare si o folosire exagerata a “presiunii”. Fostul premier risca pana la doi ani de inchisoare in cazul in care este gasit vinovat. Procurorii au spus ca documentele au fost elaborate de catre Agentia Nationala de Securitate, Ministerul de Interne, Ministerul Apararii si NATO si contineau secrete de stat.
Reamintim ca Bulgaria se afla sub presiunea UE pentru a demostra progresele facute in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *