Fostul ministrul rus al Economie acuză FSB-ul că i-a înscenat luarea la mită

, , ,
 

 

Fostul ministru rus pentru Dezvoltare Economică, Alexei Uliukaiev, acuzat de luare de mită

Fostul ministru rus pentru Dezvoltare Economică, Alexei Uliukaiev, trimis în judecată pentru fapte de corupție, susține că este victima unor înscenări din partea FSB-ului și a Rosneft. „Sigur, această este o provocare”, a declarat acesta în sala de judecată pentru reporteri, fără a prezenta vreo dovadă în acest sens. El a mai spus că nu a discutat despre acest incident cu președintele rus Vladimir Putin, relatează TASS. Uliukaiev a precizat că directorul Rosneft, Igor Secin (un apropiat a lui Putin – n.r.) și generalul FSB Feoktițov i-ar și înscenat luarea de mită. „Mita a fost provocată de falsa mărturie a lui Secin. Acuzațiile s-au bazat doar pe declarațiile acestuia”, a spus fostul ministru.

Trebuie să spus că transferul banilor din mită a fost planificat de FSB. Secin m-a sunat sub pretextul discutării unor afaceri ale companiei și m-a convins să vin în clădirea Rosneft, acolo unde mi-a înmânat banii”, a mai spus Ulikaiev. Deşi înalţii funcţionari sunt demişi adesea pentru scandaluri de corupţie, aceasta a fost prima arestare a unui ministru în exerciţiu de la căderea URSS. Vladimir Putin l-a demis imediat şi l-a înlocuit, după o perioadă de interimat, cu un economist în vârstă de 35 de ani din Ministerul de Finanţe, Maksim Oreşkin.

Faptele care îi sunt reproşate lui Uliukaiev, dar şi actorii implicaţi – un fost ministru technocrat fără prea multă carismă şi o companie semi-publică foarte puternică – a provocat o surpriză în rândul aripii liberale ruse, de care era apropiat fostul ministru. Înainte de alegerile prezidenţiale din 2018, unii analişti au văzut în această arestare un nou episod în lupta dintre clanurile din jurul lui Vladimir Putin.

În martie 2017, Secin a confirmat că adjunctul șefului Serviciului de Securitate al Rosneft, Oleg Feoktițov a părăsit compania și s-a întors în serviciul militar. Feoktițov s-a născut în 1964 și este absolvent al Academiei KGB. El a venit pe această funcție în Rosneft în septembrie 2016.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *