Fostul colaborator al Securitatii, Andrei Andreicut, a fost ales mitropolit al Clujului

de | mart. 18, 2011 | România, Știri, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Andrei Andreicut, arhiepiscopul de Alba Iulia, a fost ales, vineri, de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, in ciuda faptul ca acesta a semnat in trecut un angajament de colaborare cu fosta Securitate. Scaunul de mitropolit a ramas vacant in urma […]

andreicut_33201700

Andrei Andreicut, arhiepiscopul de Alba Iulia, a fost ales, vineri, de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, in ciuda faptul ca acesta a semnat in trecut un angajament de colaborare cu fosta Securitate. Scaunul de mitropolit a ramas vacant in urma trecerii la cele vesnice, la 31 ianuarie, a arhiepiscopului Bartolomeu Anania iar astazi acesta ar fi implinit 90 de ani. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-a intrunit in sedinta de lucru, vineri, la resedinta Patriarhala din Bucuresti, pentru a-l alege, prin vot secret, pe viitorul mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, si episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Irineu Pop-Bistriteanul, au fost desemnati, luni, candidati pentru inalta functie in Sinodul Mitropolitan de la Cluj-Napoca, intrunit in sedinta speciala, sub presedintia patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane Daniel, loctiitor de mitropolit al Clujului. Marti, inaltii ierarhi bisericesti, care au participat la Adunarea eparhiala a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, au decis, cu unanimitate de voturi, mentinerea listei cu cei doi candidati eligibili pentru rangul de mitropolit si cel de arhiepiscop, desemnati in cadrul consultarii desfasurate in ziua precedenta, in Sinodul Mitropolitan al Clujului. Adunarea eparhiala a considerat ca nu se impune completarea celor doua candidaturi – cea a arhiepiscopului de Alba-Iulia, Andrei Andreicut, si a episcopului vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Irineu Bistriteanul, cu inca un ierarh eligibil.

Investire de buna vestire

Ceremonia de intronizare a noului mitropolit ar urma sa aiba loc la Cluj-Napoca, in 25 martie, de sarbatoarea Bunei Vestiri, cand se implinesc cinci ani de cand arhiepiscopul Bartolomeu a fost instalat in scaunul mitropolitan al Clujului. Noul mitropolit al Clujului, Andrei Andreicut, s-a nascut la 24 ianuarie 1949, in satul Oarta de Sus, judetul Maramures. A urmat liceul in Cehul Silvaniei si cursurile Facultatii de Constructii Cai Ferate din Bucuresti (intre anii 1967 – 1972). Dupa terminarea facultatii a fost repartizat inginer la Intreprinderea de Constructii Cai Ferate din Cluj-Napoca.  Incepand cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, cu licenta in vara anului 1978. In august 1978, a fost hirotonit preot de catre Inalt Prea Sfintitul Teofil Herineanu, arhiepiscopul Clujului, activand apoi ca preot paroh timp de sapte ani in orasul Turda (judetul Cluj). Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Prea Sfintitului Episcop Emilian Birdas, la Parohia Ortodoxa Romana Maieri I din Alba Iulia si, ulterior, numit vicar administrativ. A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti (incepand cu anul 1985), avandu-l drept indrumator pe P.C. arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza si-a pregatit-o in cadrul aceleiasi sectii – Teologie sistematica – sub indrumarea P.C. pr. prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obtinand titlul de “Doctor in Teologie” in anul 1998.  In 25 februarie 1990 a fost ales si hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, pe 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiasi an a devenit episcop titular. In 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iulia a fost ridicata la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

Colaborarea cu fosta Securitate

In 2007, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit ca Andrei Andreicut a facut politie politica, ierarhul a atacat in instanta decizia CNSAS, iar Curtea de Apel Alba Iulia i-a admis contestatia formulata, constatand nulitatea deciziei Consiliului, relateaza Hotnews. Mai mult, Arhiepiscopul de Alba Iulia a sustinut in mai multe randuri ca nu “a turnat” pe nimeni si ca nu a facut politie politica, ci, din contra, ca a fost “haituit” de fosta Securitate. El a sustinut ca Securitatea l-a urmarit ani la rand si chiar l-a impiedicat sa plece la studii in strainatate, desi a luat de doua ori examenele pentru bursa, iar pentru doctorat a fost nevoit sa dea examenul de cinci ori.
IPS Andrei spunea ca fosta Securitate i-a perchezitionat casa pentru a cauta anumite scrieri ale parintelui Gheorghe Calciu pe care le avea, s-a opus numirii sale ca preot in Cluj si ca duhovnic la Seminarul Ortodox din Cluj-Napoca. El a spus ca erau urmariti toti cei care il vizitau, amintindu-l pe parintele Nicolae Steinhardt. Andrei Andreicut a recunoscut ca a fost nevoit sa semneze un angajament cu fosta Securitate si i s-a dat numele de cod “Ionica”, ierarhul, pe atunci preot in Turda, fiind cunoscut in parohia sa ca “parintele Ionica”. Andreicut a recunoscut ca a semnat angajamentul sub presiunea Securitatii, insa de fiecare data a spus ca nu a dat note informative si nu a “turnat” pe nimeni.El a scris si o carte in care isi povesteste aceasta perioada a vietii si cateva dintre presiunile la care a fost supus, ca preot, de fosta Securitate.

Share our work

1 Comentariu

  1. Demetrios Kydonis

    L-am cunoscut pe acest episcop din anii studenției la Institutul Teologic din Sibiu. Se fereau toți de el căci prezenta a figura dubioasa. Nu mă îndoiesc ca a colaborat cu securitatea. Dumnezeu știe adevarul. Am citit ca ari fi urmărit calugaritele greco catolice acre erau prigonite de regimul comunist.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *