Fostul şef al SIS, Artur Resetnicov, cetăţean român cu acte-n regula

de | mai 5, 2011 | R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presa de la Chişinău scrie că Artur Reşetnicov, fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova în perioada comunistă a devenit cetăţean român.

Artur_ResetnicovPresa de la Chişinău a scris joi că Artur Reşetnicov, fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS) în perioada comunistă, a devenit cetăţean român. Artur Reşetnicov, nepotul liderului comunist Vladimir Voronin, ex-director al Serviciului de Informaţii şi Securitate şi deputat din partea PCRM în Parlamentul de la Chişinău, este, începând de marţi, cetăţean român, scrie cotidianul Timpul de joi.

Potrivit acestuia, marţi, Ministerul Justiţiei din România a publicat ordinul nr. 225/P din 3 mai 2011 ‘privind aprobarea redobândirii cetăţeniei române unui număr de 416 persoane’. În lista persoanelor care au solicitat redobândirea cetăţeniei române cu menţinerea domiciliului în străinătate figurează, sub numerele 296 şi 297, soţii Reşetnicov, Alina şi Artur. Potrivit sursei, Reşetnicov a depus dosarul în 2010. Ziarul de Gardă scrie că Reşetnicov i-a declarat că el se consideră «moldovean», motiv pentru care nu ar fi fost posibil să devină cetăţean român.

Totodată, el a declarat că soţia sa nu ar avea numele Alina. Potrivit unor apropiaţi ai familiei Reşetnicov, soţia ex-directorului SIS îşi zice Ala, în acte fiind înscrisă Alina. Reşetnicov a spus că nu crede că informaţia ar fi veridică, deoarece ‘Statul Român cunoaşte atitudinea sa faţă de acest fenomen’. Totuşi, el a solicitat adresa site-ului pe care este publicată informaţia respectivă, menţionează Ziarul de Gardă. Pe de altă parte, Timpul, preluat de Agepres,  mai scrie că reporterul său de la Iaşi confirmă că ‘Artur Reşetnicov din lista amintită este tocmai acel Artur Reşetnicov care a fost consilierul lui Vladimir Voronin, preşedintele Republicii Moldova, în timpul mandatului căruia relaţiile moldo-române au fost cele mai reci’.

Publicaţia aminteşte că Reşetnicov a fost numit director al SIS la 1 noiembrie 2007, până atunci el fiind consilier al lui Voronin. Reşetnicov a deţinut funcţia respectivă până în octombrie 2009, deci şi în perioada protestelor din aprilie 2009. În luna februarie 2010, după ce a fost audiat de către Procuratura Generală în dosarul 7 aprilie, în calitate de martor, Artur Reşetnicov a declarat că deţinea informaţii cum că la protestele de atunci trebuiau să participe 2000 de tineri din România, ‘care urmau să sărbătorească Marea Unire şi să scandeze lozinci antistatale’, iar după intervenţia SIS, nu au mai ajuns în Republica Moldova decât 15 persoane.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *