Fost sef al informatiilor din NATO, spion pentru rusi

, , , ,
 

Laborc NBI

Sandor Laborc, un alt fost director al serviciilor secrete civile (NBH) din Ungaria dar si al Comitetului pentru informatii al NATO se afla in mijlocul unui mega-scandal de spionaj cu accente rusesti. Laborc a fost interogat de politie si arestat sambata, a declarat duminica avocatul acestuia, citat de MTI. In urma cu cateva zile, procurori militari ungari analizau daca sa-l acuze de tradare pe Lajos Galambos, un fost director al serviciilor secrete civile (NBH), numit in functie de Guvernul socialist condus de Peter Medgyessy.
Laborc a fost directorul biroului in perioada in care Gyorgy Szilvasy era ministru pentru serviciile secrete civile. Szilvasy a fost arestat vineri, dupa ce i-a fost perchezitionat domiciliul. Deocamdata nu au fost dezvaluite informatii despre arestarea lui Laborc, dar potrivit postului de televiziune HirTV aceasta are legatura cu dosarul in care sunt implicati Szilvasy si predecesorul lui Laborc la conducerea NBH, Lajos Galambos. Galambos a fost plasat in arest la domiciliu vineri, sub acuzatia de spionaj.

Politie politica la comanda

Fostul premier ungar Ferenc Gyurcsany a declarat sambata pe Facebook ca a vorbit cu familia lui Szilvasy si ca acesta este suspectat de spionaj. Szilvasy a fost ministru fara portofoliu pentru serviciile de securitate civila din iulie 2007 pana in aprilie 2009. Gyurcsany l-a numit pe Laborc director al NBH la propunerea lui Szilvasy, in decembrie 2007. Laborc a demisionat la 20 iulie 2009, in legatura cu dosarul UD Zrt. Cazul UD dateaza din septembrie 2008, cand a fost deschisa o ancheta pentru spionarea politicienilor impotriva companiei, al carei personal este format in principal din fosti politisti si ofiteri ai serviciilor de securitate. In plus, pe computerele NBH au fost gasite programe spyware, iar politia suspcteaza ca acestea au fost instalate pentru a descoperi daca serviciile de securitate ii monitorizeaza activitatea. Biroul National de Investigatii (NBI) a lansat o ancheta pentru acces neautorizat la informatii private, incalcarea secretului de stat si acces fortat in sistemul de computere al statului.

Scolit la KGB

Laborc a fost criticat dur de opozitie pe baza faptului ca a fost instruit la Academia Dzerzhinsky a KGB timp de sase ani, in anii ’80, cand Ungaria facea parte din blocul socialist. In timpul investigatiei, NBI a descoperit dovezi care sustin acuzatia de abuz de produse si servicii militare, abuz in serviciu si de date personale, intre alte acuzatii. Numirea lui Sandor Laborc in functia de sef al Comitetului pentru informatii al NATO a starnit in 2008 controverse, avand in vedere ca acesta s-a pregatit in perioada 1983-1989, la academia KGB de la Moscova. Laborc, in varsta de 49 de ani, sef al “Oficiului ungar pentru siguranta nationala” (NBH), a primit functia in NATO la scurta vreme dupa ce a fost desemnat de premierul ungar Ferenc Gyurcsany pentru sefia NBH.

Mana Rusiei

Initial, Comisia pentru siguranta nationala a parlamentului de la Budapesta i-a respins lui Laborc candidatura pentru NBH, unul dintre motive fiind ca acesta a urmat, in perioada comunismului, cursurile Universitatii Feliks Dzerjinski din Moscova (academia KGB). Mai mult, opozitia ungara a comentat ca numirea lui Laborc in functia de sef al NBH reprezinta o dovada clara a influentei pe care o exercita Rusia asupra guvernului socialist condus de Ferenc Gyurcsany. In ciuda acestor aspecte, Gyurcsany si Szilvasy, ministrul responsabil de serviciile secrete, l-au desemnat pe Laborc la sefia serviciilor secrete ungare. Spre deosebire de alte state care s-au alaturat Uniunii Europene si NATO, Ungaria nu a interzis fostilor comunisti sa detina functii publice si nici nu a decis lustrarea fostilor membri ai serviciilor de securitate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *