Fost ministru rus, găsit vinovat de mită la scară mare de către un tribunal din Moscova

,
 

Tribunalul Zamoskvorețki din Moscova l-a găsit vinovat, vineri, pe fostul ministru rus al Dezvoltării Economice, Alexei Uliukaiev (foto) pentru mită. „Curtea l-a găsit vinovat de mită la scară largp pe Uliukaiev”, s-a pronunțat judecătoarea Larisa Semionova, citată de Tass.

Curtea a ajuns la concluzia că fostul deminitar rus avea puteri pentru a exercita influență privind privatizarea companiei petroliere Bașneft. Tribunalul a detaliat procesul de privatizare a companiei în baza probelor oferite de reprezentanții guvernului și a documentării acestei înțelegeri.

Uliukaiev a fost reținut pe data de 14 noiembrie 2016, după ce a fost prins în flagrant în biroul Rosneft primind mită de la directorul Rosneft, Igor Secin, un apropiat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Experții au găsit urmele unui substanțe speciale pe mâinile lui Uliukaiev de pe mânerul unei genți în care se aflau bani marcați

După cum indică acest caz, in octombrie 2016, fostul demnitar rus ar fi cerut o mită în valoare de 2 milioane de dolari de la Secin pentru ca ministerul rus al Dezvoltării Economice să își dea acordul pentru ca Rosneft să cumpere 50,08% din acțiunile Bașneft. Altfel, el a amenințat că va împiedica această tranzacție. Procurorul a indicat că oferirea de mită de către Secin s-a produs ca urmare a unui flagrant aranjat cu autoritățile.

Fostul ministru a fost pus sub acuzat în baza articolul 290, punctul 6, din Codul Penal al Rusiei, referitor la mită la scară mare. Dacă va fi condamnat, Uliukaiev riscă până la 15 de ani închisoare și o amendă echivalentă cu de 7 ori suma primită drept mită.

Uliukaiev acuză o înscenare de tip KGB

Alexei Uliukaiev a fost primul ministru care a fost reținut în timp ce se afla în funcție. În noiembrie 2016, președintele rus Vladimir Putin l-a demis pe Ulikaiev din fucția sa pe motiv de pierdere a încrederii. De atunci, acesta a stat în arest la domiciliu.

Agenția Karadeniz Press a mai scris despre acest caz și desfășurarea sa. Anterior, Uliukaiev a precizat că directorul Rosneft, Igor Secin și generalul FSB Feoktițov i-ar și înscenat luarea de mită. „Mita a fost provocată de falsa mărturie a lui Secin. Acuzațiile s-au bazat doar pe declarațiile acestuia”, a spus fostul ministru.

Trebuie să spun că transferul banilor din mită a fost planificat de FSB. Secin m-a sunat sub pretextul discutării unor afaceri ale companiei și m-a convins să vin în clădirea Rosneft, acolo unde mi-a înmânat banii”, a mai spus Ulikaiev. Deşi înalţii funcţionari sunt demişi adesea pentru scandaluri de corupţie, aceasta a fost prima arestare a unui ministru în exerciţiu de la căderea URSS. Vladimir Putin l-a demis imediat şi l-a înlocuit, după o perioadă de interimat, cu un economist în vârstă de 35 de ani din Ministerul de Finanţe, Maksim Oreşkin.

Adversarii liberali ai lui Putin, puși la colț

În martie 2017, Secin a confirmat că adjunctul șefului Serviciului de Securitate al Rosneft, Oleg Feoktițov a părăsit compania și s-a întors în serviciul militar. Feoktițov s-a născut în 1964 și este absolvent al Academiei KGB. El a venit pe această funcție în Rosneft în septembrie 2016.

Faptele care îi sunt reproşate lui Uliukaiev, dar şi actorii implicaţi – un fost ministru technocrat fără prea multă carismă şi o companie semi-publică foarte puternică – a provocat o surpriză în rândul aripii liberale ruse, de care era apropiat fostul ministru. Înainte de alegerile prezidenţiale din 2018, unii analişti au văzut în această arestare un nou episod în lupta dintre clanurile din jurul lui Vladimir Putin.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *