Forumul UE-R. Moldova aduce Chisinaul mai aproape de Europa

, , ,
 

Forum_RM_UE_1Sprijinul oferit de UE este o motivatie puternica pentru Alianta pentru Integrare Europeana, care si-a confirmat drept obiectiv prioritar integrarea europeana a R. Moldova. “Suntem constienti ca creditul de incredere acordat de UE trebuie sa fie valorificat de Guvern, prin implementarea reformelor de europenizare, atit de necesare tarii”, a declarat Vlad Filat. Prim-ministrul a participat ieri, la Bruxelles, la Conferinta de lansare a retelei Forumului UE – Republica Moldova. Evenimentul a intrunit experti din Republica Moldova si Uniunea Europeana. Pe linga delegatia oficiala, la eveniment au fost prezenti mai multi reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din Republica Moldova. Forumul UE-Moldova are drept scop instituirea unei platforme permanente de discutii intre expertii care sint interesati de sustinerea eforturilor multidimensionale a Moldovei de a se integra in Europa, inclusiv prin lansarea de proiecte comune. Pentru acest an, sint programate organizarea a patru ateliere de lucru la Bruxelles cu participarea expertilor din Moldova, care se vor referi la prioritatile Moldovei in relatia cu UE. De asemenea, in 2011 este planificata lansarea unei pagini web a acestui forum. Initiativa de a organiza aceasta retea apartine Misiunii Republicii Moldova acreditata pe linga structurile UE, Fundatiei Open Society, Fundatiei Est- Europene, Parteneriatului European pentru Democratie, Fundatiei Pan Europa Romania, PNUD Moldova.

“Proiect moldovenesc, regional si european”

In luarea sa de cuvint, premierul Filat a precizat ca acest proiect este, in egala masura, moldovenesc, regional si european, si isi propune modelarea cooperarii in vederea facilitarii procesului de integrare europeana a Republicii Moldova, in functie de prioritatile dialogului RM-UE. Vlad Filat a mentionat ca reteaua respectiva creeaza mai multe oportunitati pentru comunitatea de afaceri, societatea civila, parteneri de dezvoltare, think-tank-uri, jurnalisti, politicieni si personalitati atit din Uniunea Europeana, cit si din Republica Moldova. “Platforma pe care o lansam acum este una deschisa. Initiativa consistenta si pragmatica a Forumului UE-Moldova va explora potentialul inca nevalorificat al cooperarii RM-UE. Va aduna si coordona resurse si actori din Bruxelles, din capitalele statelor membre ale UE, precum si de pe intreg teritoriul Republicii Moldova, creind un proces de durata”, a declarat prim-ministrul. Filat a spus ca, in relatiile cu UE, Moldova avanseaza rapid. “Atunci cind se contureaza o perspectiva clara, chiar si reformele dificile sint mai bine intelese si mai lesne promovate in societate. Am inregistrat un progres consistent in negocierea Acordului de Asociere RM-UE. Ne-am asumat o agenda ambitioasa, cu obiective importante. Am demarat procesul de liberalizare a regimului de vize cu UE. Un instrument util pentru a atinge acest obiectiv este si implementarea proiectelor Parteneriatului de Mobilitate intre Republica Moldova si UE. De asemenea, am intreprins o serie de actiuni in vederea lansarii negocierilor pe marginea crearii Zonei de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator”, a amintit in context Vlad Filat. Prim-ministrul a mentionat ca obiectivele enumerate mai sus se regasesc permanent pe agenda cooperarii noastre cu UE in cadrul Parteneriatului Estic, atit pe dimensiunea bilaterala, cit si cea multilaterala. “In acest context, voi reitera ca resursele financiare planificate pentru Parteneriatul Estic sint importante. Pozitia noastra este ca aceste fonduri urmeaza a fi distribuite conform principiului recent lansat de catre UE – “mai multa asistenta pentru mai multe reforme”. Speram ca comunicarea privind Politica Europeana de Vecinatate, care este acum in curs de definitivare, sa transpuna de o maniera eficienta acest principiu in raport cu statele Parteneriatului Estic”, a declarat premierul moldovean. Vlad Filat si-a exprimat certitudinea ca recunoasterea de catre Uniunea Europeana a unei perspective europene pentru Republica Moldova va da Moldovei motivatia necesara pentru a realiza pina la sfirsit reformarea tuturor domeniilor de activitate.

Problema transnistreana

“Cu certitudine, perspectiva aderarii la blocul comunitar va impulsiona acest proces. Statele care au parcurs aceasta cale au trait experienta data. Astfel, prin intermediul dumneavoastra, al celor prezenti in sala, putem sa invatam si sa aplicam in practica lectiile invatate si experientele traite atit in consolidarea societatii civile, cit si in realizarea reformelor, cum ar fi in domeniul justitiei si afacerilor interne sau in implementarea standardelor fitosanitare si diversificarea resurselor energetice”, a spus premierul. Filat s-a referit si la conflictul transnistrean, precizind ca acesta este un subiect de discutie permanent. “In acest context, anume societatea civila joaca un rol considerabil in ceea ce priveste realizarea masurilor de consolidare a increderii intre ambele maluri ale riului Nistru, pentru reintegrarea tarii. RM apreciaza si incurajeaza eforturile UE si ale statelor membre ale Uniunii Europene de a contribui la consolidarea retelelor si proiectelor comune pentru toti cetatenii Republicii Moldova, inclusiv societatea civila din regiunea transnistreana”, a declarat Vlad Filat. La final, Premierul i-a invitat pe cei prezenti la eveniment sa participe la realizarea viziunii actualei guvernari – crearea unei Moldove europene, prospere si democratice. “Ne dorim o Moldova care isi aduce contributia sa la stabilitatea europeana, la prosperitatea europeana si o Moldova care este un partener credibil pentru Uniunea Europeana”, a declarat rim-ministrul.

“Sunteti in Europa”

“Acum, Moldova este un stat independent, liber si democratic si, chiar daca nu sinteti membri ai Uniunii Europene, sunteti in Europa si este datoria noastra de a va ajuta”, a spus Hans-Gert Pottering. In luarea sa de cuvint, Dr. Hans-Gert Pottering, fost Presedinte al Parlamentului European, presedinte al Fundatiei Konrad Adenauer, membru al Parlamentului European, a spus ca in Uniunea Europeana exista o dorinta foarte mare de a ajuta Moldova, precizind ca tara se afla pe calea cea buna. Oficialul a mentionat ca nu trebuie sa se uite cit este de dificila trecerea de la un sistem totalitar sau comunist la unul democratic. La randul sau, Dr. Miroslav Lajcak, director pentru Rusia, Vecinatatea Estica si Balcanii de Vest al Serviciului european extern de actiune, a afirmat ca deja de un deceniu Moldova si Uniunea Europeana au stabilit relatii si scopuri asupra carora se munceste, dar in special in ultimele luni au fost obtinute rezultate palpabile. Miroslav Lajcak a precizat ca UE ajuta Republica Moldova pe calea reformelor fiind si cel mai mare donator. Astfel, in perioada 1991-2009, UE a alocat Republicii Moldova peste 270 milioane de euro sub forma de granturi, iar pentru 2010-2014 planifica sa acorde inca 550 milioane de euro. De asemenea, Markus Meckel, membru al Consiliului director al organizatiei Parteneriat european pentru democratie, a spus ca Moldova inregistreaza multe progrese si succese, iar in cadrul Parteneriatului Estic tara noastra este un model si reprezinta speranta Uniunii Europene. El a indemnat Republica Moldova sa continue calea reformelor, precizind ca Uniunea Europeana este alaturi de tara noastra. Sorin Mereacre, presedintele Fundatiei Est-Europene din Moldova, a facut o trecere in revista a schimbarilor pozitive care au loc in tara noastra, precizind ca mass-media a devenit mai libera, jurnalistii nu sint hartuiti cum se intimpla anterior, iar procesele electorale din ultima perioada, practic, au intrunit toate cerintele internationale. El s-a referit si la problemele care exista, dar si la provocarile prin care trece tara noastra, precizind ca Moldova trebuie sa devina membra a familiei europene si in acest proces societatea civila joaca un rol foarte important. Sorin Mereacre a mentionat ca in scurt timp Guvernul de la Chisinau va primi un set de propuneri si initiative din partea societatii civile, care au drept scop apropierea Moldovei de UE.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *