Forțele rusești din Siria, sub atacul dronelor

, , , , , , , , , ,
 
Dronele, parte integranta a strategiei militare a marilor puteri

Dronele, parte integranta a strategiei militare a marilor puteri

Forțele rusești din Siria se află sub atacul noilor tehnologii. După ce le-au folosit cu succes pentru distrugerea unor depozite de muniții ucrainene și pentru spionarea teritoriului suveran al Turciei, dronele fac victime în rândul militarilor ruși, trimiși să apere regimul lui Assad, din Siria.

Potrivit agențiilor de presă internaționale, citate de KARADENIZ PRESS, în noaptea de vineri spre sâmbătă, bazele militare ruse de la Hmeimim şi Tartous din Siria au fost atacate cu drone care purtau încărcături explozive. Informația a fost confirmată oficial, de către reprezentanți ai Ministerul rus al Apărării care, totodată, au ținut să menționeze faptul că atacurile nu s-au soldat cu victime sau pagube materiale.

Potrivit comunicatului diseminat de către oficialii militari de la Moscova, atacul coordonat, care a vizat cele două baze deservite de militari ai Federației Ruse, a fost executat cu ajutorul a 13 drone. Oficialii militari de la Moscova suțin că, din cele 13 drone, şapte au fost distruse, iar şase au fost interceptate. Bineînțeles, aceste informații nu au putut fi confirmate din surse independente.

Se întoarce roata pentru armata rusă

În luna octombrie 2015, premierul turc de atunci Ahmet Davutoglu, citat de Reuters, acuza faptul că o dronă militară, de fabricație rusească a încălcat în mod flagrant teritoriul suveran al Turciei, după ce a pătruns aproximativ 3 km în spațiul aerian al Ankarei. Luarea de poziție a Ankarei a survenit după ce avioane turcești de vânătoare au doborât o dronă care a violat spațiul aerian al Turciei, în apropiere de granița cu Siria.

Drona doborâtă de aviația turcă în spațiul aerian turc din apropierea Siriei era de fabricație rusească, dar Moscova a transmis Ankarei că nu aparținea Rusiei, a declarat premierul Ahmet Davutoglu, citat de Reuters. La momentul respectiv, folosind un limbaj diplomatic, oficialul turc a recomandat părții ruse să fie mai atentă în ceea ce privește intrarea aeronavelor sale în spatiul aerian al Turciei.

Un alt incident militar care a implicat folosirea dronelor s-a petrecut în toamna lui 2017, în Ucraina. După exploziile devastatoare care au avut loc la depozitul de armament de lângă Vinița, oficialii militari de la Kiev a concluzionat că este vorba despre un rezultat al unei operațiuni militare subversive, realizată de serviciile militare ruse cu ajutorul unei drone. Timp de două zile, depozitul a ars, fiind distruse muniții în valoare de zeci de milioane de dolari americani.

Amenințarea dronelor

Progresul inteligenței artificiale face de acum posibilă constituirea de grupuri de mici roboți-drone, acționând colectiv sub conducerea unui om. Strategii militari prezic un mare viitor acestor “roiuri” de drone, puțin costisitoare în privința producției și care își au forța în capacitatea de a copleși sistemul de apărare al adversarului prin numărul lor, scrie Agerpres.ro, care citează AFP. Pentagonul a testat un “roi” de 103 mici drone, de circa 16 cm lungime, lansate de trei avioane de luptă F/A-18 Super Hornets, potrivit unui comunicat al Pentagonului.

În timpul testului, micile drone Perdix au demonstrat mai multe abilități promițătoare, conform aceleiași surse. Dronele au reușit “luarea unei decizii colective”, adaptând împreună comportamentele lor individuale în funcție de condițiile misiunii.

Dronele Perdix formează “un organism colectiv, împărțind un creier comun”, a explicat William Roper, care conduce serviciul de capacități strategice (SCO) al Pentagonului, citat în comunicat. Drona Perdix a fost concepută de elevii ingineri al MIT (Massachusetts Institute of Technology), începând din 2013, și a fost îmbunătățită în mod continuu de atunci, “inspirându-se în special din industria smartphone-ului”, potrivit Pentagonului.

Combaterea dronelor

Îngrijorarea privind riscurile de securitate pe care le aduc dronele au început acum mai mulți ani în domeniul militar. Antreprenorii din domeniul militar ca Boeing, Lockheed Martin, Raytheon, Thales Group, Israel Aerospace Industries și corporația United Instrument Manufacturing din Rusia au început dezvoltarea unor tehnologii puternice împotriva dronelor. Armata SUA testează un dispozitiv care folosește impulsul electromagnetic pentru a doborî o întreagă armată de drone cu o singură apăsare de buton. Este un transmițător cu radiație cu microunde montat pe un vehicul de transport. De asemenea, Marina SUA lucrează la o rază laser montată pe un camion și care distruge dronele mai mici. Problema este că soluțiile acestea se potrivesc pentru dronele de mărimea unui avion folosite de puterile militare. Dar teroriștii folosesc drone mai mici pentru consumatori pentru a trimite bombe. Pentru contracararea lor este nevoie de o soluție mai mică. (Marian Alexandru Bâscă)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *