Fonduri de la Bucureşti pentru drumurile şi şcolile din Republica Moldova

de | feb. 25, 2010 | R. Moldova, România, Uncategorized @ro | 0 comentarii

România va sprijini Chişinăul cu 100 de milioane de euro, pe parcursul a patru ani pentru implementarea unor proiecte din domeniul infrastructurii, transporturilor şi educaţiei.

filat190309_5Premierul român Emil Boc a stabilit joi cu omologul său moldovean, Vlad Filat, să finalizeze până la 24 martie negocierile pentru acordul privind împrumutul nerambursabil de 100 de milioane de euro pe care România s-a angajat să îl acorde Republicii Moldova. Guvernul de la Bucureşti a aprobat, pe 10 februarie, acordarea unui sprijin financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Banii vor fi oferiţi eşalonat, pe parcursul a patru ani, în intervalul 2010 – 2013, iar acordarea acestora va fi posibilă după ce va fi negociat şi ratificat un acord interguvernamental. În 2010, Republica Moldova va primi prima tranşă din acest ajutor, în valoare de 25 de milioane de euro.

Fondurile sunt destinate finanţării unor proiecte din domeniul infrastructurii, transporturilor şi educaţiei şi urmează să se acorde prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerul Educaţiei.

Sprijinul financiar în valoare de 100 milioane de euro a fost promis Republicii Moldova de preşedintele Traian Băsescu în cursul vizitei pe care a efectuat-o la sfârşitul lunii ianuarie la Chişinău.

 

Ambasador moldovean la Bucureşti

 În acelasi context , al întâlnirii cu premierul Emil Boc, prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, a declarat, pentru AGERPRES, că autorităţile de la Chişinău au convenit deja asupra unui candidat pentru postul de ambasador la Bucureşti şi a dat asigurări că acesta va veni la post foarte rapid.

El a evitat să-i facă public numele, dar a precizat că viitorul ambasador al Republicii Moldova la Bucureşti va fi o persoană care va putea administra eficient funcţia ‘pentru a aduce plus valoare’.

Vlad Filat a afirmat că a convenit în timpul întâlnirii cu premierul Emil Boc ca România şi Republica Moldova să-şi trimită ambasadorii în capitalele celor două ţări ‘în cel mai scurt timp’. Referindu-se la situaţia din Republica Moldova premierul moldovean a admis că este una complicată, dar s-a declarat optimist asupra perspectivelor ţării sale.

De precizat că, Marius Lazurca, nominalizat de MAE de la Bucureşti pentru postul de ambasador la Chişinău, a obţinut pe 9 februarie avizul consultativ din partea comisiilor reunite de politică externă ale Parlamentului. România şi Republica Moldova nu mai au ambasadori în capitalele celor două state din aprilie 2009, când guvernul comunist i-a declarat persona non grata pe ambasadorul Filip Teodorescu şi pe ministrul consilier al Ambasadei României, Gabriel Gaborean, rechemând la Chişinău şi pe ambasadorul său de la Bucureşti, Lidia Guţu.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri