Flota Rusiei din Marea Neagră, garant al statalităţii Ucrainei

de | apr. 27, 2011 | Federatia Rusa, România, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Flota Rusiei din Marea Neagră, cu baza în Crimeea (sud), va salva Ucraina de pretenţiile teritoriale din partea României, a precizat în cadrul unui duplex Igor Korotcenko, reprezentant al Consiliului public de pe lângă Ministerul rus al Apărării.

Kievul continua razboiul declaratiilor impotriva Romaniei

Flota Rusiei din Crimeea, garant al statalitatii Ucrainei

Flota Rusiei din Marea Neagră, cu baza în Crimeea (sud), va salva Ucraina de pretenţiile teritoriale din partea României, a precizat în cadrul unui duplex Igor Korotcenko, reprezentant al Consiliului public de pe lângă Ministerul rus al Apărării.

”Noi constatăm cu satisfacţie progresele înregistrate în relaţiile dintre Ucraina şi Rusia. Cunoaştem că există o serie de pretenţii teritoriale la adresa Ucrainei, în special din partea României. În virtutea acestui fapt, prezenţa Flotei ruse în Crimeea reprezintă un factor major pentru securitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei”, a afirmat reprezentantul Ministerului rus al Apărării.

Potrivit acestuia, partea rusă are în vedere înlocuirea navelor vechi de suprafaţă din cadrul Flotei din Marea Neagră cu unele noi, ce vor fi dotate cu noi sisteme de arme de atac. De asemenea, Ministerul rus al Apărării intenţionează să modernizeze şi flotila sa de submarine din componenţa bazei sale navale din Crimeea.
În genere, oficialul rus consideră că prelungirea staţionării Flotei Rusiei în Crimeea, precum şi modernizarea acesteia, vor contribui la ‘consolidarea Ucrainei ca stat’.

În acest context, portalul Utro, preluat de Agepres, evocă o declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu făcută într-un interviu acordat în noembrie trecut unui ziar bucureştean, în care a afirmat că Bucureştiul nu ‘se simte confortabil cu trupe ale Federaţiei Ruse lângă graniţa noastră, în Transnistria’. ‘Nu ne simţim deloc confortabil că Federaţia Rusă a ţinut să-şi prelungească acordul de staţionare a flotei de la Sevastopol pâna în 2042. Dacă Rusia priveşte cu atât drag la statele din regiunea Marii Negre, de ce e nevoie de o asemenea flotă într-o mare atât de mică?’, s-a întrebat atunci retoric preşedintele român.

Rusia a prelungit anul trecut contractul de închiriere a bazei navale din Sevastopol pentru încă 25 de ani, adică până în 2042, deşi actualul acord expiră abia în 2017, în schimbul unei reduceri cu 30% a preţului la gazele naturale livrate Ucrainei.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *