Flota aeriana a Afganistanului, un cosmar pentru autoritatile de la Kabul

de | mai 28, 2012 | Asia Centrală, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministerul afgan al Apărării s-a declarat preocupat duminică de ritmul lent al reînnoirii flotei sale aeriene, în condiţiile în care majoritatea forţelor NATO vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul lui 2014.

Ministerul afgan al Apărării s-a declarat preocupat duminică de ritmul lent al reînnoirii flotei sale aeriene, în condiţiile în care majoritatea forţelor NATO vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul lui 2014.
Slăbiciunea aviaţiei militare afgane este unul dintre elementele care îngrijorează cel mai mult Kabulul şi statele NATO pentru ceea ce priveşte capacitatea forţelor afgane de a-şi asuma securitatea ţării după 2014. Infrastructurile rutiere sunt foarte precare în Afganistan, astfel că necesitatea de a dispune de un număr suficient de avioane şi elicoptere pare vitală pentru a lupta împotriva insurecţiei, în special a celei talibane.
„Cincisprezece avioane de transport militar C27 furnizate de Statele Unite sunt blocate la sol din cauza vechimii lor, a lipsei de piese de schimb şi a opririi fabricaţiei acestuia”, a informat preşedinţia afgană într-un comunicat. „Aceste avioane sunt produse în Italia. Ele erau vechi şi ieşiseră din flota italiană înainte de a fi donate Afganistanului. Ele sunt imobilizate de doi ani”, a declarat generalul Zahir Azimi, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.
Ministerul este „preocupat de ritmul lent al dezvoltării Forţelor aeriene” şi „cere Statelor Unite să-şi intensifice eforturile la acest nivel”. Generalul Azimi a refuzat să precizeze numărul total al aeronavelor de care dispune armata afgană. NATO şi în special SUA vor să doteze Kabulul cu o capacitate aeriană suficientă înainte de retragerea majorităţii celor 130.000 de militari străini aflaţi în Afganistan.

Pactul strategic cu SUA

În altă ordine de idei, parlamentul afgan a ratificat sâmbătă, cu o majoritate covârşitoare, pactul strategic convenit între Afganistan şi SUA pentru perioada de după 2014. „Am votat majoritar în favoarea pactului strategic”, a declarat deputatul Shukria Essakhil, precizând că „doar cinci” din colegii săi au votat „împotrivă”, din cei 190 de parlamentari prezenţi, dintr-un total de 249.
Acordul strategic, ce trasează relaţia SUA-Afganistan dincolo de anul 2014, când responsabilitatea pentru menţinerea securităţii în Afganistan va reveni forţelor afgane, a fost semnat la 2 mai, la Kabul, între preşedintele american Barack Obama şi omologul său afgan Hamid Karzai.
Acordul nu prevede baze militare permanente în Afganistan, dar angajează această ţară să ofere acces forţelor americane şi după 2014 în două scopuri specifice: pentru instruirea forţelor afgane şi pentru operaţiuni vizând elemente ale Al Qaida.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *