Fisuri în Alianţa de la Chişinău pe tema reformei constituţionale

de | mart. 17, 2010 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Fragilitatea Alianţei pentru Integrare Europeană de la Chişinău pare să fie confirmată în aceste zile când tema politică centrală este legată de modalitatea de revizuire a Constituţiei, lege fundamentală care, prin stipulările sale, a dus la criza ce are ca dimensiune, inclusiv, alegerea preşedintelui Republicii Moldova.

moldova-chisinau-1-2Fragilitatea Alianţei pentru Integrare Europeană de la Chişinău pare să fie confirmată în aceste zile când tema politică centrală este legată de modalitatea de revizuire a Constituţiei, lege fundamentală care, prin stipulările sale, a dus la criza ce are ca dimensiune, inclusiv, alegerea preşedintelui Republicii Moldova. Deşi în primă fază, liderii celor patru partide care alcătuiesc la Chişinău alianţa de guvernare s-au consultat, exprimând mai apoi, în diferite formulări, aceeaşi idee a revizuirii Constituţiei şi a organizării referendumului constituţional, săptămâna aceasta, trei  formaţiuni: Alianţa Moldova Noastră (AMN), Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Democrat (PDM) au anunţat că vor renunţa la organizarea referendumului privind modificarea Constituţiei în Republica Moldova, dacă Uniunea Europeană va reacţiona negativ faţă de această decizie.

De altfel,  Premierul Vlad Filat a declarat că iniţiativa AIE nu a primit sprijin din partea partenerilor externi, ceea ce înseamnă că în Republica Moldova vor fi organizate alegeri anticipate. El a spus că săptămâna viitoare va merge la Bruxelles, unde va avea întrevederi cu conducerea Comisiei Europene, Parlamentului European şi cu alţi oficiali şi unde urmează să fie definitivate aceste discuţii.

Singurul rămas să susţină demersul stabilit iniţial este Partidul Liberal. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu, care este şi preşedintele parlamentului, dar şi cel mai mare promotor al referendumului constituţional, rămâne pe poziţia sa, spunând că este în drept să supună referendumului Constituţia. În plus, Ghimpu s-a arătat deranjat de faptul că Comisia de la Veneţia şi-a expus poziţia înainte ca autorităţile moldovene să-i transmită proiectul viitoarei constituţii.

Reaşezarea situaţiei a determinat şi apariţia unor noi declaraţii din partea opoziţiei de la chişinău. Potrivit Agerpres, Partidul Comuniştilor, care săptămâna trecută şi-a anunţat intenţia de a iniţia un referendum pentru a acorda vot de neîncredere actualei guvernări, a trecut în expectativă. Liderul formaţiunii, Vladimir Voronin a declarat că PCRM a stopat deocamdată iniţierea referendumului pentru a vedea decizia finală a Alianţei, după publicarea avizului Comisiei de la Veneţia. Voronin a lăsat să se înţeleagă că ar accepta modificarea în cadrul parlamentul a articolului din Constituţie ce ţine de procedura de alegere a preşedintelui.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *