Filat vrea “resetarea” Alianţei pentru Integrare Europeană de la Chişinău

, ,
 

Vlad FilatPremierul Vlad Filat a făcut astăzi un apel public către societate şi componentele AIE, lansând o serie de propuneri pentru depăşirea crizei politice.

După o săptămînă şi jumătate de consultări publice, Premierul Vlad Filat a ieşit în faţa presei cu concluzii dar şi cu o serie de recomandări pentru colegii din celelalte componente ale AIE.

“Guvernul se confruntă nu cu opoziţia comunistă, ci cu opoziţia din AIE, avem o alianţă în alianţă. AIE trebuie să existe dar ea trebuie să fie funcţională, dar acum nimeni nu vorbeşte despre eficienţa ei”, a spus Filat.

Premierul a comunicat că după alegerile din toamna trecută, unii colegi şi-au pus ca obiectiv blocarea activităţii Executivului, iar situaţia s-a acutizat şi mai mult cînd a început lupta cu schemele frauduloase. “Pericolul nu este comunizarea, ci mafiotizarea”, a opinat Filat.

Şeful Executivului a venit cu o serie de propuneri către colegii din AIE pentru a echilibra situaţia creată. El a propus ca fiecare partid să evalueze eficienţa conducătorilor pe care i-a numit şi a spus că şi el va veni cu un raport despre eficienţa Guvernului după care vor fi propuneri de remanieri. “Voi cere depolitizarea instituţiilor de drept. De asemenea voi propune eliminarea prezidiului şi revenirea la votarea deciziilor cu majoritatea miniştrilor prezenţi în sală”.

Filat a menţionat că are propuneri şi pentru depăşirea crizei politice. El a opinat că cea mai bună soluţie ar fi identificarea unei candidaturi de consens la funcţia de preşedinte. După care toate componentele AIE ar trebui să voteze amendarea Constituţiei pentru a stabili ca preşedintele să fie ales de popor.

“Aceste propuneri nu trebuie calificate ca o reformare a AIE, ci mai bine zis ca o resetare”, a opinat Filat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *