Filat: Studentii care invata in Romania ar putea fi obligati sa revina in RM dupa terminarea studiilor

, , , ,
 

Studentii de peste Prut care invata in Romania prin intermediul burselor oferite de Bucuresti ar putea fi obligati sa revina in R.Moldova dupa studii, a declarat premierul Vlad Filat in cadrul emisiunii InPROfunzime difuzata de Pro TV Chisinau. „Avem statistici, unele sunt negative nu doar din cauza ca nu li s-a oferit posibilitatea sa revina, in mare parte sunt oferte mult mai atractive atat in Romania, cat si in Vest. Pentru perioada de viitor, urmeaza sa avem si o intelegere de principiu cu cei care vor studia in Romania, inclusiv, de ce nu, pe specialitati si cu obligativitate ulterioara, pentru o perioada de timp, in cazul in care Republica Moldova le va oferi locuri de munca”, a declarat Vlad Filat. „Pana la urma, acest ajutor acordat de catre Guvernul Romaniei este oferit Republicii Moldova, iar acesti studenti care pleaca si acumuleaza cunostinte ca si idee urmeaza ulterior sa se intoarca si sa contribuie la dezvoltarea tarii noastre”, a precizat Filat. Totodata, premierul a mentionat ca trebuie sa fie un contract semnat ca ei sa revina. „Sunt locuri vacante si eu cred ca este absolut important ca noi sa rezolvam acest lucru. Este un proces absolut firesc. Cand nu li se ofera acest loc de lucru, ei sunt liberi de contract”, sustine seful Guvernului.

Competitivate si imagine

Mai mult, seful cabinetului de ministri a precizat ca este bine ca o parte din copii, printre care si cei ai demnitarilor de stat, invata peste hotarele tarii. „Fara un sistem educational care sa ofere oameni pregatiti si competitivi nu vom avea nicio reusita. Avem foarte multi copii care invata in afara tarii si nu doar cei ai demnitarilor. Majoritatea invata in baza burselor castigate”, a spus premierul Republicii Moldova. „Am discutat cu foarte multi dintre ei. Este bine ca ei invata in strainatate. Unii vor reveni, altii vor contribui de peste hotare la imaginea Moldovei. Eu am cunoscut absolventi moldoveni ai unor institutii de prestigiu care muncesc pentru companii importante, si care vorbesc cu mandrie despre faptul ca sunt din Republica Moldova”, a precizat Filat.

3 raspunsuri
 1. Check
  Check says:

  Chestia asta e o prostie.
  Domnul in cauza, vrea sa oblige studentii sa vina in tara, sa aiba sclavi tara.
  E si „absolut firesc” ca studentii sa plece in vest sau sa ramana in Romania sa munceasca incat sint tari mult mai dezvoltate ca R.Moldova.
  Tara noastra, va ramane inca mult timp o tara saraca.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *