Filat spune ca negocierile cu PCRM-ul sunt cheia deblocarii alegerii presedintelui

, ,
 

filat_voronin 735Seful Executivului de la Chisinau Vlad Filat a declarat ca partidul pe care il conduce a gresit atunci cand nu a acceptat dialogul cu PCRM, recunoscand ca Partidul Comunistilor a propus inca de la inceput un dialog pentru alegerea presedintelui. „Nu o sa inteleg niciodata de ce a fost nevoie de atat timp ca sa ajungem la ceea ce era clar de la inceput si nu o sa inteleg niciodata de ce colegii mei din alianta ma criticau cand spuneam ca este nevoie de acest dialog cu opozitia. Din pacate, ei privesc acest lucru doar emotional, nu si rational”, a declarat Vlad Filat intr-un interviu acordat Moldpres. „Daca pe domnul Voronin il deranjeaza cuvantul alianta, poate sa primeasca propunerea noastra ca fiind o invitatie la o intalnire a liderilor partidelor parlamentare. Important este sa ne intalnim si sa discutam, nu sa cautam pretexte pentru a nu dialoga”, a precizat liderul PLDM. Filat sustine, de asemenea, ca daca dialogul cu PCRM nu va da rezultate, se va discuta in Alianta si varianta modificarii Constitutiei, dar pentru acest lucru este necesar mai mult timp pentru consultari. „Nu vom accepta sa rezolvam aceasta criza prin metode de genul cumpararii de voturi, asa cum se practica la noi chiar de catre reprezentantii unui partid din alianta”, a acuzat Filat, fara sa precizeze insa despre ce partid este vorba.

Ghimpu pune conditii

Alianta pentru Integrare Europeana a decis sa mearga unita la negocierile cu PCRM. „Noi am hotarat ca AIE va merge sa discute cu comunistii ca entitate integrala. in situatia in care PCRM nu recunoaste Alianta, atunci este o problema grava”, a declarat liberalul Valeriu Munteanu. La randul sau, democratul Adrian Candu a declarat ca „daca PCRM nu recunoaste Alianta ca entitate, ar trebui totusi sa inteleaga ca exista majoritate parlamentara formata din trei partide cu care poate discuta”. „Pastrarea Aliantei este un obiectiv la fel de important ca alegerea presedintelui, alegerea presedintelui nu este un scop in sine, pentru ca daca vom alege presedintele si vom avea o alta guvernare decat AIE va fi grav. Daca alegerea presedintelui se va face cu jertfirea AIE, iar comunistii vor reveni la guvernare, atunci este o mare problema”, a adaugat Munteanu. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat insa ca liberalii vor discuta cu PCRM numai atunci cand comunistii vor recunoaste limba romana, isi vor schimba denumirea si vor condamna regimul comunist, lucru care pare imposibil in acest moment. „Cu Partidul Liberal poate discuta numai in cazul in care renunta la denumirea Partidului Comunist, condamna, impreuna cu noi, crimele regimului sovietic, recunoaste limba romana si identitatea noastra, se desparte de trecutul glorios comunist si merge pe calea adevarului”, a declarat Ghimpu.

1 răspunde
  1. vasile
    vasile says:

    interesant lucru spune Filat ca negocierea cu Pcrm nu trebuia negata tot acest timp de doi ani, dar cine ma rog de la inceput nu dorea o comunicare cu Voronin, excluzindu-i pe acestea de la negocieri…tot acelasi Filat spunea toate aceste lucruri, si acum ce brusc si-a schimbat parerea…nu e bine cind timp de doi ani faci una si la urma o ei pe alta cale..intresant Filat isi mai aduce aminte cum spunea ca el si colegii sai din AIe se conduc dupa principii si valori pe care toti trei le respecta si pe care nu trebuie incalcate

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *