Filat si Lupu. Despre doi euro-iluzionisti diletanti

, , , ,
 

filat lupu 7665“Cine se teme de lupi, nu poate sa tina la oi”, spune o zicala neaosa. Iar frica lui Filat fata de Lupu care i-ar putea lua locul in ochii Europei, nu se poate traduce decat printr-o lupta surda pentru titlul de “europeanul anului”. Intrebarea care se pune ar fi urmatoarea: care este mai pro-european, Lupu sau Filat? Amandoi. Sau poate niciunul. Asta este atitudinea pe care o afiseaza dupa venirea la carma Republicii Moldova cei doi conducatori de peste Prut. Presedintele interimar, Marian Lupu, respectiv seful Executivului, Vladimir Filat, demonstreaza inca o data ambiguitate in politica pe care doresc sa o promoveze, pozitionandu-se intr-o zona duala a unui gri politic destul de periculos deoarece Uniunii Europene nu ii place sa umble cu jumatati de masura. UE vrea predictibilitate intr-o zona pe care si asa o considera destul de dificila din punct de vedere al intersectarii multor interese de-a lungul istoriei. Cele 500 de milioane de suflete, cat numara aceasta entitate, sunt destul de sceptice cand vine vorba de politicieni cu fundul in doua luntre, cum zice o expresie mioritica pentru a pastra acelasi registru.

Asadar, Marian Lupu va face onorurile la Moscova, in prima sa vizita externa ca sef al statului, pentru ca mai apoi sa zboare in inima Europei, La Bruxelles, unde va incerca sa imbrace o haina occidentala si europeana pentru a bea o cupa de sampanie alaturi de Herman von Rompuy, Catherine Ashton, Jose Manuel Barroso sau Jerzy Buzek. La randul sau, Filat va face conjuctiunea inversa cu acesta. Prima data va poza in pro-european convins la Bruxelles pe mana caruia trebuie sa mearga atat increderea UE, cat si banii, dupa care va merge sa faca temenele in fata idolului sau alaturi de care poarta acelasi prenume, premirul rus Vladimir Voronin.

Astfel mesajul transmis de cei doi este in continuare unul alambicat care poate fi interpretat ca de altfel intreg perisajul electoral de peste Prut. Jumatate dintre “moldoveni” nu reusesc sa se desparta de trecutul comunist instalat in era sovietica, cu bune si cu rele, pe cand cealalta jumatate, in special tinerii vor sa aiba un viitor european in care sa impartaseasca valorile comune europene, undeva in timp cand ruta Bruxelles-Chisinau va deveni una de rutina. Tocmai aceasta nehotarare a lui Filat si Lupu vine si din experienta de viata a celor doi. Ambii au trait cam jumatate de viata in comunism de tip sovietic iar cealalta jumatate in neo-comunismul de tip autohtonom instalat prin declararea indendentei Republicii Moldova la 27 august 1991 de colosul in degringolada numit Uniunea Sovietica. Despre aceeasi natura duala se poate vorbi si in cazul studiilor celor doi, Filat urmand cursurile Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, in timp e Lupu a Universitatea de Stat din Chisinau ca mai apoi sa se formeze ca specialist in economie la Institutul Plehanov din Moscova.

Inainte plecarii la Bruxelles, Filat a declarat ca va continua politica sa de apropiere a Chisinaului de UE, dar nu a exclus apoi si o vizita la Moscova, un fel de trecut al sau pe care Filat nu il poate uita ca fost slujbas al granicerilor KGB. “Vom avea discuti detaliate, de perspectiva. Trebuie sa fim pregatiti pentru Comitetul de Cooperare UE-RM, urmeaza sa luam decizii importante, cum ar fi liberalizarea transportului aerian, trecerea la faza doi in implementarea planului de actiuni privind liberalizarea regimului de vize si solicitarea unei asistente macrofinanciare din partea Uniunii Europene pentru anul 2012”, a explicat premierul ce masca va afisa din nou in Europa. Concomitent, fara prea multe explicatii, Lupu s-a suit si el in avion, zburand cu sufletul la gura pentru a  primi ordine de la Moscova si pentru a da un semnal clar, in prima sa vizita in calitate de presedinte, ca tot comunist ramane cu toate ca se afiseaza mai nou in blana fina de Bruxelles. Apoi, bineinteles, ca orice pro-european care se respecta, va merge la institutiile europene pentru a poza in viitorul Republicii Moldova care va trebui apoi sa-l unga ca salvator. Asa atitudine, asa credibilitate. Dar ca si in cazul magiei, secretul consta in distragerea atentiei, nu?

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *