Filat si Leanca vor semna la Washington documentul programului "Compact"

, , , ,
 

Filat si LeancaSeful Guvernului de peste Prut, Vlad Filat si ministru de Externe de la Chisinau Iurie Leanca, vor efectua in perioada 18-23 ianuarie 2010 o vizita oficiala la Washington, a anuntat joi purtatorul de cuvant al Executivului Igor Volnitchi, citat de Jurnal de Chisinau. El a mentionat ca in cadrul vizitei de la Washington, oficialitatile moldovene urmeaza sa semneze o intelegere de continuare a asistentei financiare americane pentru Republica Moldova, in valoare de 262 de milioane de dolari. Filat anuntase anterior ca in cadrul vizitei sale la Washington, se va intalni cu secretarul de stat american Hillary Clinton, cu care va semna documentul programului “Compact”.  Premierul moldovean Vlad Filat si ambasadorul SUA la Chisinau, Asif J. Chaudhry, anuntau la 1 decembrie aprobarea de catre Consiliul Director al Corporatiei Provocarile Mileniului a Guvernului SUA a Programului “Compact” pentru Republica Moldova in valoare de 262 milioane dolari SUA. Programul “Compact” include doua domenii importante de asistenta: in agricultura si transport. Proiectul “Tranzitia la agricultura performanta”, in valoare de 102 milioane de dolari, prevede renovarea a 11 sisteme centralizate de irigare care vor acoperi o suprafata de peste 15 mii de hectare, iar proiectul “Reabilitarea drumurilor“, estimat la 133 milioane de dolari, prevede lucrari de reparatie a 93 kilometri ai uneia dintre cele mai importante artere din nord-estul Republicii Moldova. Pentru monitorizarea, supravegherea, evaluarea, auditul si administrarea Programului “Compact” vor fi alocate 27 milioane de dolari.

Inalta tradare comunista

In paralel, Vlad Filat i-a acuzat pe comunistii moldoveni ca au ratificat in 2001 acordul cu Ucraina prin care Moldova cedeaza 7,7 km de sosea din regiunea satului Palanca, informeaza portalul Unimedia.”Acordul care delimiteaza frontiera dintre Moldova si Ucraina a fost semnat in 1999 de catre fostii presedinti Petru Lucinschi (Moldova) si Leonid Kucima (Ucraina). Ulterior, acest acord a fost ratificat de comunisti in 2001, cand acestia au venit la guvernare. Acest acord are si un protocol aditional secret care prevede cedarea a 7,7 kilometri de sosea din regiunea satului Palanca catre Ucraina”, a declarat sefului executivului de la Chisinau in raportul sau care cuprinde rezultatele a 100 de zile de guvernare. Declaratia premierului Filat vine ca raspuns la acuzatiile Partidului Comunistilor si a mass-mediei controlate de aceasta formatiune care s-a aflat la putere timp de opt ani, conform carora noua guvernare trebuie acuzata de “inalta tradare” si de actiuni contra intereselor tarii.
“In schimbul celor 7,7 km de pamant cedati Ucrainei, Republica Moldova a primit circa 400 de metri de teritoriu cu acces la mare, acolo unde se afla construit si portul Giurgiulesti“, a tinut sa precizeze premierul Vlad Filat.

Asteptari financiare moscovite

Republica Moldova asteapta din partea Rusiei, pana la sfarsitul lunii ianuarie a.c., un raspuns definitiv privind creditul rus de 150 de milioane de dolari promis de mai multa vreme Chisinaului, a declarat premierul moldovean Vlad Filat intr-o declaratie pentru televiziunea publica Moldova-1. Potrivit sefului guvernului moldovean, citat de RIA Novosti, aceasta problema va fi discutata cu ocazia vizitei la Chisinau, la sfarsitul acestei luni, a prim-vicepremierului rus Igor Suvalov. La 20 noiembrie, cu ocazia reuniunii sefilor de guvern din CSI (Comunitatea Statelor Independente) de la Ialta (Ucraina), premierul moldovean Vlad Filat a insistat pe langa omologul sau rus Vladimir Putin pentru a accelera procedura de acordare a creditului rus, subliniind ca Republica Moldova trece printr-o perioada complicata, din cauza crizei mondiale si a situatiei politice interne. Raspunsul Moscovei s-a lasat insa asteptat.
Rusia promite de mai multa vreme un credit Republicii Moldova. In timpul vizitei presedintelui rus Dmitri Medvedev la Chisinau, cu ocazia summitului CSI de la inceputul lunii octombrie, ministrul rus al finantelor, Aleksei Kudrin, anunta ca decizia privind alocarea creditului rus pentru Moldova va fi analizata in noiembrie. Tot Aleksei Kudrin declara ca suma creditului rus pentru Moldova nu a fost stabilita, dar ca in bugetul de stat al Federatiei Ruse au fost prevazute 150 milioane de dolari pentru Chisinau.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *