Filat pune conditii pentru intalnirea cu Smirnov

, , , ,
 

Filat-Smirnov 43

In urma invitatiei pe care asa-zisa diplomatie transnistreana a facut-o marti dimineata, premierul Republicii Moldova Vlad Filat a declarat marti seara ca va avea o intalnire cu liderul regimului de la Tiraspol, Igor Smirnov, dar numai cu conditia ca discutii sa fie organizate dupa o agenda foarte clara privind reluarea negocierilor oficiale in formatul 5+2 pentru solutionarea conflictului transnistrean. Declaratia intervine dupa ce Tiraspolul l-a invitat marti pe premierul moldovean Vlad Filat intr-o “vizita oficiala in regiune”, intr-o scrisoare transmisa vicepremierului moldovean pentru reintegrare, Eugen Carpov, de catre ministrul de externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrbceak, la consultarile informale privind conflictul transnistrean care au avut loc la Viena.

Intalniri numai in format 5+2

Premierul Vlad Filat a declarat, intr-o emisiune a postului Publika TV, ca nu a primit invitatia si se va intalni cu liderul regimului de la Tiraspol atunci cand va exista o agenda foarte clara privind reluarea negocierilor oficiale in formatul 5+2 in vederea solutionarii conflictului transnistrean. “ Ma voi intalni atunci cand vom avea o agenda foarte clara si vom avea aceasta intalnire organizata prin prisma inceperii dialogului formal 5+2, acesta este obiectivul”, a afirmat premierul R. Moldova. El a adaugat ca merge in zona transnistreana “ca acasa, nu oficial”. “Eu merg in zona transnistreana la mine acasa, nu ma duc la mine acasa oficial. Am fost si anul trecut si (…) eu pot sa ma duc oriunde, daca aceasta ajuta in a rezolva acest conflict”, a mentionat premierul Vlad Filat. Filat a mai adaugat ca prioritatea este sa fie stabilita o intelegere comuna si sa fie sa reluate negocierile oficiale in formatul 5+2 pentru identificarea solutiei de reglementare conflictului transnistrean. O noua runda de consultari in formatul 5+2 privind conflictul transnistrean a avut loc luni si marti la Viena, insa nu s-a ajuns la un acord in vederea reluarii negocierilor oficiale, in pofida asteptarilor exprimate de Chisinau. Urmatoarea runda de consultari va avea loc in iunie la Moscova.

Filat infirma alte intalniri

Premierul R. Moldova a mai afirmat la emisiunea de la Publika TV ca nu s-a mai intalnit cu Igor Smirnov dupa intrevederile din august si septembrie anul trecut, cand Filat a mers la Tiraspol pentru a asista la meciuri de fotbal. “Nu am mai avut intalniri, daca aveam aceste intalniri le faceam publice. Am avut o discutie telefonica in ajun de Anul Nou, atunci cand am vorbit despre modul in care se implementeaza acea idee de reluare a circulatiei trenurilor de marfa in R. Moldova, avand in vedere si regiunea transnistreana”, a precizat Filat. El a adaugat ca pana in prezent detaliile care erau necesare nu au fost finalizate si si-a exprimat speranta ca masurile vor fi implementate si definitivate in viitorul apropiat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *