Filat merge sa o convinga pe Merkel in dosarul transnistrean

de | mai 16, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Premierul de la Chisinau, Vlad Filat, a declarat luni la postul de radio Europa Libera ca merge la finele acestei saptamani la Berlin pentru a discutat cu omoloagul sau germana, Angela Merkel, pentru integrarea Republicii Moldova in UE si rezolvarea conflictului transnistrean.

1954-filat_20_MerkelPremierul de la Chisinau, Vlad Filat, a declarat luni la postul de radio Europa Libera ca merge la finele acestei saptamani la Berlin pentru a discutat cu omoloagul sau germana, Angela Merkel, pentru integrarea Republicii Moldova in UE si rezolvarea conflictului transnistrean. „De punctul de vedere al Germaniei depind mult deciziile care se vor lua in raport cu Republica Moldova in procesul nostru de integrare europeana”, a declarat Filat intr-un interviu pentru Europa Libera. El a reafirmat ca Germania are un cuvant greu de spus si in procesul de reglementare a conflictului transnistrean. „Doamna cancelar are o implicare personala in aceasta problema. Din momentul in care dansa s-a implicat, toti au simtit un progres. Eu cred ca in cadrul discutiei noi vom atinge, pe de o parte, evaluarea celor ce s-au intamplat pe parcursul acestui an si vom trasa obiective de viitor”, a afirmat premierul Filat. Intrebat daca autoritatile de la Chisinau mizeaza pe Germania pentru a convinge Moscova sa fie mai cooperanta in privinta Transnistriei, Filat a subliniat ca nu si-a propus ca o tara sa convinga pe alta. „Ne-am propus sa avem parteneri solidari cu noi, care au capacitatea in a influenta deciziile participantilor. Germania poate sa convinga nu doar Moscova”, a precizat premierul Republicii Moldova.

Autonomie sporita, nu secesiune

El a apreciat ca Transnistria trebuie sa ramana in componenta Republicii Moldova, dar cu un statut care prevede autonomie larga. Filat a mai afirmat ca, in afara de dimensiunea politica, vizita sa in Germania va avea si un aspect economic imortant. Delegatia Republicii Moldova urmeaza sa participe la forumul economic moldo-german care va avea loc la Hamburg intre 17 si 19 mai si la care si-au anuntat prezenta companii germane relevante. „Vom transmite un mesaj investitorilor germani in legatura cu oportunitatile pe care le au la noi in tara”, a explicat Filat. Cancelarul german s-a aratat tot mai interesata de relatiile cu Chisinaul, dupa ce puterea a fost preluata in R. Moldova de alianta proeuropeana. in septembrie 2009, imediat dupa ce a fost reconfirmata practic in functia de cancelar, Angela Merkel i-a trimis lui Vlad Filat – pe atunci proaspat numit si el in functie – un mesaj de felicitare si sustinere. A fost unul dintre primele gesturi de politica externa intreprinse de Angela Merkel dupa alegerile parlamentare germane, fiind o premiera ca un cancelar german sa felicite un prim-ministru moldovean la investirea in functie. La sfarsitul anului 2009, cu ocazia participarii in Germania la un congres al Partidului Popular European, premierul Vlad Filat anunta ca a fost invitat de catre cancelarul german, Angela Merkel intr-o vizita la Berlin, oficialul european dand asigurari ca va sprijini Republica Moldova in procesul de integrare si de depasire a crizei economice.

Propunerea germana

Cancelarul german Angela Merkel l-a surprins in iunie anul trecut pe presedintele rus Dmitri Medvedev cu o propunere neobisnuita – daca Rusia este interesata in cooperarea cu Europa, in special pe probleme de securitate, ar trebui sa ajute la rezolvarea conflictului din Transnistria. Propunerea lui Merkel este ca Rusia, impreuna cu Ucraina, Moldova, Transnistria, OSCE, Uniunea Europeana si Statele Unite sa relanseze asa-numitele negocieri in formatul 5 + 2. Aceste negocieri sunt blocate de cativa ani de Rusia si Transnistria, intrucat Moscova a preferat negocieri bilaterale prin care isi putea exercita o influenta mai mare. Germania vrea ca Rusia sa-si retraga in cele din urma trupele din Transnistria, astfel incat Moldova sa poate castiga din nou controlul intregului teritoriu al tarii. in acelasi timp, Transnistriei i s-ar putea acorda un anumit grad de autonomie. In schimb, Merkel ofera Rusiei ceva ce isi doreste de mult: infiintarea unui Comitet politic si de securitate UE- Rusia, unde Europa si Rusia ar conclucra mai strans in operatiuni de administrare a crizelor civile si militare. De asemenea, cancelarul Angela Merkel i-a propus liderului de la Kremlin, Dimitri Medvedev, intr-o intalnire care a avut loc la Ekaterinburg, ca UE sa consolideze legaturile cu Rusia si i-a promis ca va liberaliza regimul vizelor, daca Moscova isi retrage trupele din Transnistria. Subiectul Transnistria a fost reluat insa de Merkel si Medvedev in octombrie anul trecut, la summitul de la Deauville, unde a participat si presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *