Filat isi face publica oferta de alianta la guvernare

, , , ,
 

vlad-filat 876786

In contextul unor intalniri separate ale liderilor fostei Aliante pentru Integrare Europeana (AIE), seful Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a prezentat marti oferta pentru Partidul Democrat (PDM) si Partidul Liberal (PL) pentru crearea unei noi coalitii de guvernare, informeaza mass-media de la Chisinau, preluata de KARADENIZ-PRESS. Aceasta a fost prezentata intr-un briefing iar conform schemei prezentate PLDM ar prelua conducerea guvernului, PDM – functia de presedinte al Republicii Moldova, iar liberalilor – functia de presedinte al parlamentului, adica exact asa cum au fost repartizate aceste functii si in cadrul actualei aliantei, dar democratii nu au putut ocupa functia de sef al statului, deoarece candidatura lui Marian Lupu nu a fost sustinuta de comunisti. In privinta partajarii functiilor de ministri, sau “asumarea raspunderii pe anumite domenii”, asa cum a declarat Filat, el a spus ca aceasta va tine de rezultatul negocierilor, dar personal ar opta ca aceste functii sa fie repartizate in conformitate cu votul cetateanului (asta in contextul in care PLDM detine mai multe mandate decat PL si PDM impreuna).

Intalniri trilaterale

Vlad Filat a anuntat ca pana acum a avut intrevederi bilaterale cu reprezentantii celor doua formatiuni, iar in scurt timp va lansa propunerea de incepere a negocierilor trilaterale, neexcluzand ca acestea sa inceapa de miercuri. In context, Filat a vorbit despre necesitatea reconstituirii coalitiei democratice care a guvernat tara ultimul an, care sa continue reformele si procese democratice initiate. Oferta PLDM vine dupa discutii intre cele trei partide, dar si dupa ce Partidul Democrat, care dialogheaza si cu comunistii, a anuntat ca a primit o “oferta generoasa” din partea acestora, lasand sa se inteleaga ca ar fi vorba de repartizarea in mod egal a functiilor.

Ghimpu, rezervat

Presedintele liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu, a primit marti cu rezerve oferta de coalitie lansata de liberal-democrati, exprimandu-si ingrijorarea fata de discutiile intre comunisti si democrati si cerand negocieri cu “cartile pe masa”, relateaza Jurnal de Chisinau in editia online. “Vreau sa cred in aceasta oferta, dar ea ne ingrijoreaza. Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) a inceput negocierile cu Partidul Democrat din Moldova (PDM), iar noi asteptam sa inceapa negocierile, il asteptam pe (seful administratiei prezidentiale ruse, Serghei) NarŒskin. Trebuie sa incepem negocierile si sa punem cartile pe masa”, a declarat presedintele interimar al tarii. El si-a exprimat regretul pentru faptul ca partidele care fac parte din Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) au intarziat sa ia “hotararea de a se aseza la masa negocierilor”, rezultatul fiind crearea unei stari de asteptare in randul populatiei. Liderul liberalilor a subliniat ca dupa alegerile de anul trecut negocierile au inceput “mult mai devreme”.

Lupu se intoarce la matca comunista

Partidul Democrat din Moldova (PDM) si Partidul Comunistilor (PCRM) au gasit o “consonanta aproape deplina” in urma primelor consultari oficiale desfasurate marti, in vederea crearii unei aliante post-electorale, a declarat liderul democratilor Marian Lupu. “Am avut o runda de consultari cu reprezentantii conducerii PCRM, pe care o calific ca (fiind) una constructiva, o discutie importanta care s-a axat pe principiile de politica interna si externa. La nivel de principii si prioritati practic nu se constata divergente de opinii”, a declarat Marian Lupu dupa discutiile care au durat circa doua ore. El a mentionat ca in domeniul politicii interne s-a discutat despre necesitatea de aprofundare a dezvoltarii mecanismelor democratice, asigurarea principiului de separare a puterii in stat, sa nu se ajunga la sistem monopolizat a constructiilor politice, liberalizarea economiei, etc.

Europenisti vopsiti

Cei doi fosti si actuali comunisti, Lupu si Voronin au cazut de acord ca vectorul principal al politicii externe este integrarea europeana, care nu trebuie sa vina in contradictie cu dezvoltarea unui parteneriat strategic cu estul, in primul rand cu Federatia Rusa. Ce tine de propunerea PLDM prin reconstituirea Aliantei pentru Integrare Europeana privind partajarea principalelor functii in stat, astfel ca PDM sa-i revina cea de presedinte, asa cum era prevazut si in urma negocierilor din 2009, Lupu a spus ca “nu este nimic nou” si ca nu este tentat sa discute cine si in ce fotoliu se aranjeaza”, dar un mecanism de guvernare “care va asigura partenerilor de coalitie posibilitatea si oportunitate de a influenta cursul de politica interna si externa”. Oferta PCRM se refera tocmai la principiile care vizeaza politica interna si externa si capacitatea fiecarui partener de a-si realiza prioritatile din campania electorala, a declarat el. Si liderul comunistilor, Vladimir Voronin a declarat ca din discutiile avute s-a constatat ca “in pozitiile si atitudinea fata de situatia creata, divergente serioase nu au existat. Este necesar sa ne unim eforturile si sa depasim aceasta criza politica”, a declarat Voronin.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.