Filat incearca alta poarta spre UE, Romania prinsa in ofsaid

, , , , ,
 

Basescu Filat

Seful diplomatiei de la Chisinau, Iulie Leanca, a declarat duminica la postul de radio Europa Libera ca Republica Moldova se va concentra in viitor pe o apropiere de Bruxelles prin Parteneriatul Estic si va abandona pista includerii sale in pachetelor statelor din Balcanii de Vest, urmatoarea tinta de extindere a UE. Intrebat daca ramanerea in Parteneriatul Estic este un beneficiu pentru Moldova, in conditiile in care exista alte voci care spun ca R. Moldova ar trebui sa fie inclusa in pachetul balcanic in vederea aderarii la UE, ministrul de externe de la Chisinau a raspuns: “Celelalte voci nu au decat sa realizeze acest obiectiv. Eu, din pacate, nu-mi dau seama cum am putea noi sa-l realizam”, potrivit Europa Libera. “Am intarziat cu opt ani, nu mai vreau sa ma mai lamentez si sa zic ca, uite, comunistii n-au facut aia, n-au facut aia. Avem o realitate, suntem in Parteneriatul Estic si trebuie sa beneficiem de sansele si oportunitatile pe care le avem in cadrul acestei initiative. Dar, totodata, sa nu uitam ca initiativa respectiva, asa cum e stabilita in declaratia de la Praga de constituire a acestei initiative, stipuleaza foarte clar principiul diferentierii si principiul de merit”, a precizat Iurie Leanca. Aceasta noua pozitie a Republicii Moldova vine dupa vizitele efectuate zilele aceastea de catre seful Executivului, Vlad Filat, la Bruxelles si cea a lui Marian Lupu la Moscova la inceputul mandatelor celor doi. Totodata, anuntul a fost facut cu o zi inainte ca delegatia Senatului Romaniei, condusa de Titus Corlatean, sa ajunga la Chisinau pentru o vizita de lucru intre 14-16 debruarie, vizita facuta la invitatia institutiei omoloage din Republica Moldova.

Iluzia reusitei

Cu alte cuvinte, Republica Moldova a ales sa mearga pe sprijinul UE pentru fostele state sovietice catre care este indreptat Parteneriat estic pentru a dovedi ca este tara care merita cel mai mult dintre cele sase. Cu toate aceastea, Azerbaidjanul si Georgia reprezinta un interes aparte pentru UE, state prin care Bruxelles si-ar putea asigura independenta energetica fata de Moscova, pentru a evita noi crize ale gazului si pentru a putea negocia in viitor diferite probleme comune dupa alte pozitii ca cele de pe care se discuta acum. Parteneriatul Estic, initiativa comuna polono-suedeza, are sase tari partenere – Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, R. Moldova si Ucraina.

Chisinau se va bate pentru suprematia Parteneriatul Estic

Ministrul de Externe a adaugat ca fiecare tara va fi tratata in functie de meritele sale, in functie de realizarile sale.”Iata ca un obiectiv pe care sper eu sa reusim sa-l realizam, in preajma summitului Parteneriatului Estic care va avea loc in mai, acest an, prezidat de Ungaria si coprezidat de Polonia, ne va permite impreuna cu colegii nostri sa consolidam acest principiu, ne va permite in momentul in care vom demonstra avansare pe realizarea reformelor, in domeniul justitiei, in domeniul sectorului securitate, in economie s.a.m.d., in functionarea institutiilor politice, atunci sa primim un tratament mai favorabil eventual decat celellalte tari din aceasta initiativa”, a explicat ministrul de Externe.

Desincronizare Bucuresti-Chisinau

Prin aceasta miscare, Republica Moldova abandoneaza linia pe care a mers impreuna cu Romania in ultimii doi ani de includere a sa in randul statelor Balcanilor de Vest, toate actiunile de sprijin ale Bucurestiului fiind concentrate in aceasta directie. Astfel, Romania a sustinut apropierea Chisinaului de Bruxelles prin includerea Republicii Moldova in grupul Balcanilor de Vest, din care fac parte tarile fostului spatiu iugoslav, in cazul carora se considera ca apropierea de UE este mai accelerata. Ideea includerii R. Moldova in pachetul Balcanilor de Vest apartine Romaniei si a fost sustinuta constant de tara noastra in forurile europene in ultimii doi ani. Presedintele Traian Basescu, care intotdeauna a pledat pentru accelerarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeana, anunta, la inceputul lunii septembrie 2008, ca va propune la urmatorul summit UE (din octombrie 2008 – n.r.) includerea Moldovei in “pachetul Balcanilor de Vest” si nu in pachet cu Ucraina, tara mult mai mare, in raport cu care sansele ar fi inegale.

4 raspunsuri
 1. IT-st
  IT-st says:

  O interpretare gresita. RMoldova ar vrea sa mearga cu Balcanii de Vest, dar UE nu (mai) vrea. Din cauza ”comunistilor” a fost pierdut momentul acum cativa ani. Nu mai poate fi recuperat. RO nu a reusit sa convinga UE. Nu mai e un scop realist pentru RMoldova.
  Ramane doar optiunea Parteneriatului Estic.

  Răspunde
 2. Mihail Moraru
  Mihail Moraru says:

  Din pacate,Vlad Filat ca personaitate este ahtiat dupa bani si putere.Pentru acesta ,,discursul romanesc,, este un paravan dupa care se fac muulti bani!!Vlad Filat este un acelasi Vladimir Voronin,numai cu ,,fata umana,,. Mihai Ghimpu,este unicul lider cu gindire si simtire romaneasca,dar este un naiv si credul fara margini.Un fel de ,,mos Ion Roata si Unirea,, dar cu mult mai naiv si chiar primitiv…La poarta Istoriei in R.Moldova bate o Generatie noua,care are de infruntat ,,razboiul,, pornit de minoritatea rusofona,sustinuta in toate de serviciile secrete rusesti si Guvernukl rus.Romania trebue sa treaca de la Demersul diplomatic la unul mai combativ,cu bataie imediata.

  Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

 1. […] Karadeniz Press – portala partener Ziaristi Online Related postsBasescu e intransigent la APCE: Romania respinge "teoria autonomiei pe criterii etnice". Discursul INTEGRALBasescu critica dur la TVR santajul cu Schengen si maniera cuplului Merkel – Sarkozy. VIDEORusia in NATO – La ce bun?Rupert Wolfe Murray, ziaristul care a scris despre Schengen si tigani in Guardian si Economist, face un film pentru SorosZiaristul jucator Dan Andronic: Baconschi consideră că întreaga societate românească e vinovata pentru eşecul Schengen mai putin elDr Liviu Turcu: Arta de a dribla istoria. Schengen: o poveste cu talc. O analiza la receBombele lui Boanchis: De ce l-aş vota iarăşi pe Băsescu. Revoluţia de piftieCorneliu Vlad despre Summitul NATO. Basescu despre TransnistriaMeci Basescu – Baconschi?Basarabia lui Eminescu si "Eterna Rusie"coded by nessus [Translate] […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *