Federatia Rusa nu este vazuta cu ochi buni de catre romani

, , , , ,
 

Romanii, ingrijorati de politica promovata de Federatia Rusa

Romanii, ingrijorati de politica promovata de Federatia Rusa

Potrivit unui sondaj de opinie comandat de Centrul pentru Prevenirea Conflictelor, relatiile dintre Romania si Federatia Rusa sunt percepute negativ de 44% din respondenti. Federatia Rusa este perceputa favorabil de 39% dintre respondentii unui sondaj de opinie comandat de catre Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning, transmite Radio Romania Actualitati, citata de agentia KARADENIZ PRESS. Acelasi procent de percepere favorabila il are si Ucraina. Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning a demarat un proiect de investigare a perceptiei Federatiei Ruse in triunghiul Romania-Republica Moldova-Ucraina. Cercetarea vizeaza trei niveluri, cel oficial – documente, declaratii si actiuni – cel al spatiului public si sondajul de opinie general. De asemenea, pentru cazul Republicii Moldova si a Ucrainei, a fost adaugata dimensiunea influentei elementului rus autohton. Acest studiul va fi finalizat in luna decembrie a anului 2010.

Atitudine favorabila fata de europeni, SUA si R. Moldova

Uniunea Europeana (73%), Statele Unite (66%) si Republica Moldova (55%) se afla in topul organizatiilor si tarilor fata de care mai mult de jumatate dintre romani au o atitudine favorabila. Rezultatele sunt asemanatoare celor din valul precedent (aprilie 2010). Federatia Rusa are un procent de favorabilitate de 39%, similar cu Ucraina. Atitudinea fata de institutii este confirmata de cea privind cetatenii apartinand acestora. Astfel, romanii au o parere buna despre europeni in general (82%), americani (75%), moldoveni – cetateni ai Republicii Moldova (73%); rusii si ucrainenii sunt perceputi pozitiv de aproximativ jumatate dintre respondenti (49%, respectiv 50%). Pe ansamblu, relatiile dintre Romania si Federatia Rusa sunt percepute mai curand negativ (44%), in timp ce 26% le considera bune, iar 30% nu raspund. Se constata o inrautatire a preceptiei privind relatiile dintre Romania si Federatia Rusa comparativ cu valul anterior (o crestere a opiniilor negative cu 17%: de la 27% la 44%), evolutie potentata de scandalul de spionaj din august 2010.

Viitorul relatiei cu Rusia, apreciat negativ

Doar 30% dintre respondenti considera ca relatiile dintre Romania si Federatia Rusa vor fi la fel de bune sau mai bune, iar 33% nu se pronunta. Similar valului precedent, motivele de ingrijorare ale romanilor privind Federatia Rusa sunt in primul rand legate direct de obiectivele energetice ale Romaniei, 47% dintre cei chestionati fiind ingrijorati de dependenta energetica a Romaniei fata de sursele de energie rusesti. In acest val, pe fondul recentului scandal de spionaj, se accentueaza temerile in raport cu cresterea influentei rusesti in Romania (o crestere cu 9% de la 24% la 33%). Cresc, in acelasi timp, ingrijorarile vizavi de comportamentul Federatiei Ruse fata de vecini (de la 29% la 34%) si temerile legate de deteriorarea democratiei in Federatia Rusa (de la 19% la 24%). Aprecierile referitoare la comportamentul Federatiei Ruse vin sa confirme concluzia precedenta, principala evaluare negativa referindu-se la oprirea furnizarii gazelor catre Ucraina (44%, similar valului anterior). In acelasi timp, se constata ca Federatia Rusa primeste evaluari negative din partea a 38% dintre romani in ceea ce priveste accidentul tragic in care si-a pierdut viata presedintele Poloniei, pe cand numai 21% apreciaza pozitiv reactia autoritatilor ruse. 37% considera ca Federatia Rusa a gestionat prost cazul diplomatului roman acuzat ca desfasura activitati de spionaj in Rusia, in timp ce numai 15% evalueaza pozitiv comportamentul autoritatilor ruse. Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ la nivel national pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, marja de eroare fiind +/- 2,9 la suta. Datele au fost culese in perioadele: 23 aprilie-2 mai si 27 august-2 septembrie ale anului 2010. Esantioanele au cuprins 1.149 de respondenti in luna aprilie 2010 si 1.133 persoane in luna august 2010. Acest sondaj a fost comandat de catre Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *