Federatia Rusa, noul URSS

, ,
 

"Tarul" Putin, singurul stapan al Rusiei si rusilor

"Tarul" Putin, singurul stapan al Rusiei si rusilor

O sută de opozanţi ruşi au participat azi la Moscova la o manifestaţie pentru libertatea de întrunire, în timp ce alţi protestatari care au luat parte la un miting neautorizat la Sankt Petersburg au fost arestaţi, au declarat autorităţile şi organizatorii. La Moscova ‘o sută de persoane care participau la o manifestaţie neautorizată’ s-au adunat în piaţa Triumfalnaia, în centrul oraşului, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei. El a adăugat că, atât timp cât nu reprezintă un pericol pentru alte persoane, nu se va lua nici o măsură (de coerciţie) împotriva lor, contrar practicii obişnuite de a-i reţine pe opozanţi încă de la ieşirea din staţia de metrou. Potrivit liderului mişcării de opoziţie ‘O altă Rusie’, Aleksandr Averin, aproximativ 200 de persoane au răspuns apelului de a manifesta în piaţa Triumfalnaia, printre care şi scriitorul Eduard Limonov. Opozanţii au scandat ‘Libertate de întrunire şi manifestare’.
În schimb, la Sankt Petersburg au fost arestate mai mult de 20 de persoane care participau la o adunare a opoziţiei care a reunit circa 100 de manifestanţi în centrul oraşului. Mai mult de 12 persoane au fost de asemenea arestate în timpul unei manifestaţii neautorizate din Nijni-Novgorod, oraş situat în regiunea Volga, la 440 de kilometri est de Moscova. Opoziţia rusă protestează în ziua de 31 a fiecărei luni pentru a cere aplicarea articolului 31 al Constituţiei, ce stipulează garantarea libertăţii de întrunire.

Putin si FSB vor controlul total in Rusia

Seful Serviciului federal de securitate din Rusia (FSB), Aleksandr Bortnikov, a solicitat recent tuturor operatorilor de telefonie mobila din Rusia sa furnizeze codurile care ar permite supravegherea comunicatiilor retelelor telefonice. “Toate serviciile de informatii trebuie sa aiba acces la codurile operatorilor de telefonie mobila pentru a putea supraveghea eventualele activitati ilegale”, anunta Bortnikov.”Toti operatorii de telefonie straini de pe teritoriul nostru trebuie sa se supuna acestei reguli”, adauga el. Directorul FSB nu a precizat daca operatorii straini au fost deja supusi unei astfel de obligatii si nici daca masura vizeaza si serviciul de roaming in Rusia. Aleksandr Bortnikov a explicat ca serviciile sale “colaboreaza” cu Google si Skype pentru a “rezolva probleme specifice” despre comunicatiile prin Internet. Seful Centrului pentru securitatea informatiilor din cadrul FSB, Aleksandre Andreeskin, afirma in aprilie ca serviciile Gmail si Skype reprezinta “amenintari de amploare” la adresa sigurantei nationale.

“Sunt convins ca este razbunarea lui Putin”

Nici in sfera politica, lucrurile nu stau mai bine. Fostul vicepremier rus Boris Nemtov, in prezent unul dintre liderii opozitiei, nu are voie sa paraseasca Rusia timp de sase luni, dupa ce a criticat, intr-un volum publicat in 2010, bilantul fostului presedinte si actual premier Vladimir Putin. Aflat in prezent la Strasbourg, unde participa la un forum despre democratie, Nemtov a declarat ca a aflat despre aceasta decizie miercuri, prin intermediul avocatului sau. “Ma voi intoarce in Rusia, chiar daca mi se sugereaza sa ramân unde sunt”, a spus el pentru site-ul Grani.ru. “Sunt convins ca este razbunarea lui Putin”, provocata de cartile despre coruptia din anturajul acestuia, a adaugat el. Registratura federala rusa a precizat insa ca nu are cunostinta de nici o astfel de decizie in cazul lui Nemtov. Ziarul economic rus Kommersant afirma ca interdictia are legatura cu faptul ca Nemtov nu a respectat in totalitate o decizie privind cartea “Putin, Bilant, 10 ani”. Nemtov sustine, in carte, ca omul de afaceri Ghenadi Timcenko, care are interese in domeniul distributiei de energie, il cunoaste pe actualul prim-ministru inca dinainte ca acesta sa ajunga la putere si ca a folosit legaturile cu el pentru a-si obtine averea. Timcenko neaga acuzatiile si l-a dat in judecata pe Nemtov, obtinând o decizie judecatoreasca favorabila. Conform sentintei, Nemtov era obligat sa publice o dezmintire a acuzatiilor, insa textul publicat nu a corespuns in totalitate cu solicitarea tribunalului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *