Federatia Rusa intensifica „razboiul vinului” cu Republica Moldova

, , ,
 

Rospotrebnadzor, arma politica a Kremlinului

Rospotrebnadzor, arma politica a Kremlinului

Autoritatile sanitare de la Moscova, Rospotrebnadzor ar putea permite exportul de vinuri pentru încă 14 întreprinderi moldovenesti, relateaza surse oficiale, citate de mass-media regionala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Specialistii nostri au vizitat 14 întreprinderi din Republica Moldova si s-au convins de faptul că toată problema vinurilor moldovenesti constă în Guvernul Republicii Moldova si nu în vinificatorii moldoveni”, a precizat Oniscenko. Acesta a adăugat că le va oferi posibilitatea celor 14 întreprinderi să-si prezinte produsul pentru expertizare, sperând că ”acestia au tras concluzii”.
Mass-media de la Chisinau mai precizează că la mijlocul lunii octombrie 2010, reprezentanti ai Rospotrebnadzor-ului  au vizitat câteva întreprinderi vinicole din Republica Moldova. Până în prezent, 53 de întreprinderi vinicole din Moldova au permisiunea să exporte vin în Rusia.

Volum in crestere

Volumul exportului de vinuri şi divinuri din Republica Moldova în Rusia este în creştere, relatează mass-media rusa, citata de presa de la Chisinau. În septembrie 2010 au fost exportate 343 de loturi cu peste 6,7 milioane de litri de produse vinicole moldoveneşti, a declarat recent medicul sanitar-şef al Federaţiei Ruse, Ghenadi Onişcenko. Potrivit acestuia, din cele 343 de loturi de produse vinicole moldoveneşti, 241 de loturi au fost cu vin îmbuteliat, 90 de loturi cu vin brut, şi 12 de loturi cu divin. „Din 6.766 de milioane de litri nu au corespuns standardelor circa 607 de mii de litri. Cu toate că, uneori, productia nu corespunde normelor sanitare impuse de Federatia Rusă, Rospotrebnadzor va continua să extindă lista exportatorilor de vinuri moldovenesti,” a spus Onişcenko.

Piata UE

Surse oficiale de la Chisinau au precizat pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS că, potrivit Comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, UE va dubla cota vinurilor din Republica Moldova acceptate pentru export pe piaţa europeană in anul 2012. Astfel este discutata majorarea cantitatii de la 1 milion decalitri in prezent, prevazut in exportul preferential cu UE, la 1,5 milioane decalitri in anul 2011 si 2 milioane decalitri in 2012, a anuntat ministrul adjunct al economiei si comertului Octavian Calmac in cadrul unei intrevederi cu reprezentantii celor mai mari companii care exporta vin in statele membre ale Uniunii Europene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *