Federatia Rusa incinge dosarul nord-coreean

, ,
 

Presedintele rus Dmitrii Medvedev, aliat de nadejde al dictatorului nord-coreean Kim Jong Il

Presedintele rus Dmitrii Medvedev, aliat de nadejde al dictatorului nord-coreean Kim Jong Il

Coreea de Nord este pregatita sa reia, fara conditii prealabile, negocierile internationale impreuna cu alte cinci tari asupra programului nuclear al regimului de la Phenian, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, in China, liderul nord-coreean Kim Jong Il, citat de mass-media internationala. Kim Jong-Il a facut aceasta declaratie intr-o intalnire in nord-estul Chinei cu oficialul cu cel mai inalt rang in Politica Externa a Chinei, consilierul de stat Dai Bingguo, au precizat sursele citate.
Reamintim ca intr-o recenta intalnire cu preşedintele Dmitri Medvedev, in Rusia, liderul nord-coreean s-a declarat pregatit sa impuna un moratoriu asupra testelor nucleare, in cazul reluarii acestor negocieri intre şase tari (Coreea de Nord, Coreea de Sud, Rusia, China, Statele Unite şi Japonia), aflate intr-un punct mort din decembrie 2008. Coreea de Nord este dispusa sa revina la masa negocierilor, declara Natalia Timakova, purtatoare de cuvant a lui Medvedev, la finalul acestei intalniri, in apropiere de Ulan-Ude, in Siberia.

“Fara conditii prealabile”

Phenianul a lansat deja un apel la reluarea negocierilor multilaterale “fara conditii prealabile”, dar Coreea de Sud insista asupra faptului ca este necesar ca vecinul sau sa işi intrerupa mai intai activitatile nucleare.
Coreea de Nord a plecat de la masa negocierilor dupa lansarea unui “satelit”, la inceputul lui aprilie 2009, pentru care a fost condamnata de ONU, care a adoptat noi sanctiuni impotriva sa. In mai, Phenianul proceda la un al doilea test nuclear. Kim Jong-Il a efectuat o vizita in China in urma cu doua luni, cautand sa obtina un ajutor economic de la putinii sai aliati, pentru a face fata unei penurii de alimente şi inundatiilor care au devastat in iulie Coreea de Nord, o tara izolata de restul lumii şi care se afla in conflict cu Coreea de Sud.
Inainte sa il intalneasca pe Dai Bingguo vineri, Kim Jong-Il a efectuat o vizita la o uzina militara din nord-estul Chinei, la o zi dupa sosirea sa din Rusia in aceasta tara.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *