Fatah si Hamas. Acord istoric de reconciliere palestiniana

, ,
 

Fatah-HamasUn acord istoric privind reconcilierea palestiniană a fost semnat luni, la Doha, de preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmud Abbas, şi de liderul Hamas în exil, Khaled Meshaal, informează agenţiile de presă internaţionale.
Potrivit documentului, preşedintele palestinian moderat, lider al partidului al-Fatah, îl va înlocui pe actualul premier palestinian Salam Fayyad la conducerea unui guvern de uniune naţională, care va pregăti viitoarele alegeri prezidenţiale şi legislative. Documentul este un rezultat al negocierilor organizate la Doha între Mahmud Abbas şi liderul Hamas în exil Khaled Meshaal, în perspectiva finalizării reconcilierii celor două partide rivale.
Potrivit acordului de reconciliere al-Fatah-Hamas, semnat la Cairo la 27 aprilie 2011, următoarele alegeri ar urma să se desfăşoare în luna mai a acestui an, ultimul scrutin datând din ianuarie 2006. Al-Fatah domină ANP, care în prezent administrează doar Cisiordania ocupată, în timp ce Hamas controlează în totalitate din 2007 Fâşia Gaza.
“Cele două partide au decis ca preşedintele Abbas să conducă un guvern de uniune naţională format din independenţi şi tehnocraţi, însărcinat cu supervizarea alegerilor”, a precizat o sursă implicată în negocierile de la Doha. Întâlnirile între Mahmud Abbas şi Khaled Meshaal se desfăşoară la Doha sub egida Qatarului, implicat activ în procesul de reconciliere interpalestiniană.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *