Familia prezidentiala Ianukovici, regii carbunelui din Ucraina

, , ,
 

Ucraina, moasia clanului Ianukovici

Conform presei ucrainene, companiile de extracţie a cărbunelui din regiunea Donetk care apraţin anturajului fiului preşedintelui ucrainean, Alexandr Ianukovici au vândut companiilor energetice de stat cărbune în valoare de 12 miliarde de hrivne (aprox. 1,2 miliarde euro). Companiiele energetice de stat care au achiziţionat căbune sunt „Donbasenergo” şi „Ţentrenergo”. Compania „Trast Invest” furnizează cărbune către „Donbasenergo”, iar firmele „Ucrvostocsnabjenie” şi „Consulting capital” furnizează combustibil către „Ţentrenergo”. Anterior ambele companii achiziţionau cărbune de la compania de stat „Ugoli Ucrainî”, care vinde cărbune din minele statului.
Toate cele trei companii – furnizoare noi sunt fondate de aceeaşi persoană, care este si directorul lor. Capitalul statutar al aecestor companii este de 5000 de hrivne. Oficial la „Donbasenergo” nu se ştie cine stă în spatele acestor companii. „Noi înregistrăm participanţii la licitaţie, organizăm concursul şi alegem varianta cea mai profitabilă. Cui aparţin companiile participante noi nu ştim”, a declarat Tatiana Miahcova, şefa secţiei de achiziţii a companiei „Donbasenergo”.

Investigatii de presa

După investigaţiile efectuate de jurnalişti s-a aflat că, „Trust Invest” este întregistrată pe aceeaşi adresă pe care sunt înregistrate şi alte firme, precum şi oficiul lui Alexandr Kozodoi, care a fost adjunctul lui Victor Ianukovici, pe când acesta ocupa funcţia de guvernator al regiunii Doneţk. Companiile „Consulting Capital” şi „Ucrvostocsnabjenie” au indicate acelaşi telefon de contact (062 3380503). Acelaşi numar de telefon este indicat şi la compania „Riatuvalnic” SRL, care aparţine „MAKO Holding” a fiului mai mare al preşedintelui, Alexandr Ianucovici.
La randul lor, jurnalistii implicati in investigatii au declarat ca, in timpul cercetarilor, au fost amenintati de mai multe ori de persoane neidentificate.

Minerit ilegal

Mai mult ca atât, conform preşedintelui Sindicatului Independent al Minerilor din Donbas, Nicolai Volînco, aceste companii extrag cărbunele din aşa numitele „copanchi” – mine ilegale. Ca dovadă el aduce faptul, că doar la mina „Jdanovscaia” în depozite stau 30 000 de tone de cărbune, care nu poate fi vândut la un preţ rezonabil. Conform lui Volînco, companiile de stat achiziţionează cărbunele la un preţ mai ieftin de la companiile care îl extrag din minele ilegale. O singură „copanca” poate da până la 300 de tonde de cărbune lunar. „Legalizarea” acestui cărbune se face în felul următor – cărbunele este dus în locuri speciale unde este amestecat cu cel extras în mod legal, apoi este vândut.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *