Falimentul Transnistriei scoate oamenii in strada la Tiraspol

, , , ,
 

Protest Tiraspol

Regiunea separatista transnistreana se indreapta cu pasi repezi spre faliment, dupa ce Rusia refuza sa mai asiste financiar aceasta zona. Guvernantii separatisti de la Tiraspol nu au conditii sa faca sustenabila existenta acestei regiuni intretinute articificial din punct de vedere economic de Moscova, de mai bine de doua decenii. Pe acest fundal tensionat marcat de politici de austeritate, oamenii de peste Nistru au iesit in strada pentru a-si cere drepturile de la administratia condusa de Evgheni Sevciuk. Sute de oameni din regiunea transnistreana au ieșit in strada pentru a protesta impotriva majorarii tarifelor la serviciile comunale, medicale si invatamant. La miting s-au adunat circa 300 de oameni din mai multe localitati si raioane din regiunea transnistreana.

Liderul Miscarii „Unitatea populara” Anatolii Dirun a indemnat oamenii sa nu se sfiasca sa intrebe autoritatile ce au facut si de ce au adoptat anumite decizii, indiferent in ce domenii: medicina, educatie sau agricultura. „Costul intreținerii unui hectar de pamant a crescut, in medie, de 2,5-3 ori. Aici intra si irigarea si energia electrica, s.a.m.d. Iar noua ne spun ca agricultura se va descurca. As vrea sa ma uit la acesti specialisti cum se descurca ei in aceste conditii. Atunci cand ministrul ne spune ca aveti o productivitate mica la hectar, l-as ruga pe acest ministru sa se urce pe tractor si sa lucreze mecanizator. Exista experienta Rusiei: criza din 1998 – guvernul Kirienko a fost demis. L-au chemat pe Primakov. si tara a revenit la normalitate si a inceput sa se dezvolte”, a declarat Dirun, citat de Europa Libera. La randul sau, Denis Sivakov, presedinzele Fundatiei pentru dezvoltare economica si unanitara „Sozidanie” i-a indemnat pe transnistreni sa-si apere viitorul lor. in incheierea mitingului au rasunat indemnuri la unitate pentru restabilirea echitatii sociale. „Vreau sa spun ca pentru omul rus, atunci cand el stie ca lupta pentru adevar, nu exista tinte de neatins. Cand omul rus simte ca lupta pentru dreptate, el cu siguranta va invinge. Cauza noastra e dreapta si noi cu siguranta vom invinge!”, a declarat un manifestat, citat de aceeasi sursa.

Agentia Karadeniz a mai scris despre faptul ca economia regiunii separatiste transnistrene este in colaps pe fondul agravarii situatiei economice din Rusia, tara de care administratia de la Tiraspol este depedenta. Problemele financiare se extind acum si asupra incapacitatii de plata pentru salarii si ale beneficii banesti pentru sectorul public. Principalele motive, care se afla la baza situatie economice complicate din regiune sunt situatia instabila pe pietele exterioare, caderea cererii pentru productia din rmn, precum si devalorizarea rublei rusesti, care s-a rasfrant direct asupra activitatii economice ale intreprinderilor din regiune. Faptul ca guvernul regiunii separatiste nu are bani ca sa plateasca pensiile si sa asigure financiar alte programe sociale, a fost recunoscut recent de catre presedintele autoproclamatei Republicii Moldovenesti Transnistrene (RMN) Evgheni Sevciuk. El a mai spus ca bugetul regional asigura doar 60 la suta din fondul de pensii, iar diferenta este acoperita din imprumuturi din exterior. El a mai facut atunci precizari legate si de anularea facilitatilor pentru calatoriile in transportul public. Potrivit lui, aceasta a fost singura solutie astfel incat parcul local de troleibuze sa-si poata continua activitatea. De la inceputul acestui an, in regiunea transnistreana au crescut considerabil preturile pentru serviciile medicale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *