Extrema dreapta maghiara autonomizeaza Transilvania

, , ,
 

Episcopul reformat Laszlo Tokes, portavocea extremei drepte maghiare in PE

Episcopul reformat Laszlo Tokes, portavocea extremei drepte maghiare in PE

Vicepresedintele Parlametului European (PE), Laszlo Tokes, a declarat recent, intr-o conferinta de presa sustinuta la Oradea, ca este sigur ca, daca toti maghiarii din Romania isi unesc fortele, vor obtine autonomia asa-zisului „Tinut Secuiesc”, relateaza agentia de presa Mediafax, citata de mass-media de la Bucuresti. “Trebuie o cooperare deplina intre fortele politice maghiare. Totodata, contam pe sprijinul Ungariei si al vietii politice din exterior, deoarece autonomia este o institutie acceptata in lumea democratica”, a declarat Tokes. Vicepresedintele PE a mai declarat ca nu intelege “isteria” creata dupa niste “afirmatii nevinovate”, adica acelea facute de el la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad referitoare la obtinerea autonomiei tinutului Secuiesc. “Chiar romanii au luptat in mod inversunat pentru dobandirea autonomiei in Imperiul Habsburgic. Probabil, amnezia istorica i-a facut sa uite aceste lupte nobile duse in urma cu 100-130 de ani”, a comentat Tokes.
Vicepresedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a criticat nationalistii romani, sustinand ca acestia avanseaza ideea ca maghiarii doresc sa rupa Ardealul de Romania. Dupa ce l-a felicitat pe presedintele Traian Basescu pentru condamnarea comunismului prin raportul Tismaneanu, vicepresedintele PE a abordat problema autonomiei maghiarilor din Romania. El i-a reamintit sefului statului ca, in 2005, a fost de acord cu autonomia provinciei Kosovo si nu cu ruperea teritoriala.

Sprijin panmaghiar

Totodata, europarlamentarul a declarat ca, in demersurile pentru autonomie, mizeaza si pe sprijinul politicienilor romani, pe acei “politicieni luminati si democrati” care isi dau seama ca autonomia ar fi un factor de stabilitate. “E trist ca la 20 de ani dupa caderea regimului Ceausescu inca se poate crea o atmosfera atat de dusmanoasa, national-sovinista”, a afirmat el, completand ca aceste atacuri se indreapta nu numai impotriva sa, ci si impotriva drepturilor democratice colective ale comunitatii maghiare, a presedintelui Traian Basescu si a Guvernului PDL. Tokes sustine in continuare autonomia tinutului Secuiesc, spunand ca “e clar ca se va respecta Constitutia Romaniei”, dar considera ca legea fundamentala trebuie modificata. “Constitutia nu este Sfanta Scriptura. Constitutia se schimba, notiunile se schimba, democratizarea avanseaza. Vom reusi, daca nu vom da inapoi”, a spus Tokes.
Declaratiile episcopului reformat au fost sustinute si de mass-media de limba maghiara din regiunea autonoma Voevodina din Serbia si regiunea Transcarpatia din Ucraina, care a publicat ample articole detaliind asa-zisele abuzuri ale administratiei romanesti impotriva etnicilor maghiari din Romania. Sursele citate au mai reliefat statutul discriminatoriu care afecteaza situatia bisericilor istorice maghiare din Romania.

Raspuns prezidential

In cadrul recentelor dezbateri din cadrul Universitatii de Vara “Tusvanyos”, de la Baile Tusnad, seful statului a subliniat ca sustine procesul de descentralizare, mentinandu-si convingerea ca gradul de autonomie trebuie sa fie egal pentru toti cetatenii romani, indiferent de etnie. “Cred ca procesul de crestere a nivelului de autonomie continua si va asigur ca voi fi unul dintre aceia care vor presa pentru ca procesul de autonomie sa creasca. Nu pot insa sa fiu incorect si sa spun ca am alta viziune decat cea pe care am sustinut-o intotdeauna: autonomie egala pentru toti cetatenii romani, indiferent de etnie”, a spus Basescu, citat de agentia de presa Agerpres.
Presedintele Basescu a subliniat ca Romania nu va interveni niciodata in ceea ce priveste organizarea administrativa in relatia cu alte state pe teritoriul carora traiesc romani. “Cu privire la autonomia romanilor din afara frontierelor – si stiti ca avem concentratii foarte mari in tari cum ar fi Ucraina, Republica Moldova, daca vreti, in sud, in Balcani, Serbia si in alte tari. Niciodata nu ne vom permite ca in relatia noastra cu statele pe teritoriul carora traiesc romani sa intervenim cu privire la organizarea lor administrativa”, a adaugat Traian Basescu.

Vise de autonomie

Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, a declarat recent la Universitatea de vara de la Baile Tusnad (Tusvanyos), ca se doreste “autonomie culturala pentru maghiarii din diaspora si teritoriala pentru cei care traiesc in bloc”, adaugand ca aceste solicitari nu sunt diferite de “ceea ce s-a realizat” in alte tari UE, relateaza mass-media de la Bucuresti. De asemenea, vicepresedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a chemat comunitatile maghiare din Bazinul Carpatic sa continue lupta pentru obtinerea autonomiei. Zsolt Semjen a spus ca politica nationala a Ungariei se bazeaza pe trei piloni, si anume maghiarii din Ungaria, cei din vecinatatea acestui stat si maghiarii din diaspora. Semjen a spus ca statul ungar trebuie sa reprezinte drepturile tuturor si a sustinut ca aceasta natiune trebuie sa fie unificata. Vicepremierul Ungariei a declarat ca primul pas spre unificare a fost facut, si anume adoptarea de catre actualul Guvern a legii dublei cetatenii, transmite Mediafax.
Semjen a prezentat modalitatea prin care poate fi obtinuta dubla cetatenie, specificand ca de la 1 ianuarie 2011 aceasta poate fi ceruta. El considera ca legea dublei cetatenii nu discrimineaza pe nimeni, ci dimpotriva, corecteaza “discriminari grave”. “Tradarea de neam a lui Ferenc Gyurcsany, facuta in decembrie 2004, trebuia corectata si acest lucru s-a produs. Legea dublei cetatenii este un drept, nu incalcam politica vreunei tari si de dragul politicii interne a unor state nu renuntam la drepturile noastre”, a declarat Semjen.
Vicepremierul ungar, citat de situl de stiri ziuaveche, a abordat problema autonomiei pentru minoritatile maghiare din Bazinul Carpatic, afirmand ca nu cere alte lucruri decat ceea ce s-a realizat pana acum in Uniunea Europeana. “Nu cerem nimic altceva decat ceea ce s-a realizat in alte tari din Uniunea Europeana. Pentru maghiarii din diaspora, vrem autonomie culturala, iar pentru maghiarii care traiesc in bloc vrem autonomie teritoriala. Daca alte natiuni nu renunta la ele, nici noi nu renuntam”, a afirmat Semjen. El a mentionat ca, pentru persistenta etniei maghiare, este important ca acolo unde reprezentantii acesteia sunt majoritari sa existe partide etnice maghiare, iar acolo unde nu se poate ar trebui sa existe sectii maghiare ale partidelor ne-etnice. “Aceste aspecte definesc strategia noastra nationala, nu alte simpatii”, a incheiat Semjen, adaugand ca politica dusa de Ungaria pentru minoritati se va axa pe permanenta natiunii maghiare, dezvoltarea ei si a fiecarui individ.

Apel separatist

Episcopul reformat Tokes Laszlo a declarat, in deschiderea dezbaterii pe tema “Locul autonomiilor comunitare in sistemul colaborarii nationale”, ca este pentru prima oara dupa opt ani, când, alaturi de FIDESZ, maghiarii pot relua lupta pentru autonomie. “Premierul natiunii, Orban Viktor, a declarat ca suntem impreuna pentru ca ne leaga autonomia, autodefinirea si sângele natiunii, iar eu sunt in deplin acord cu el”, a spus Tokes. El a vorbit apoi despre formarea Consiliului Autonomiei din Bazinul Carpatic, cadru institutionalizat pentru lupta in vederea obtinerii autonomiei.
Tokes Laszlo a mai declarat ca in 2008, cu ocazia Summit-ului NATO de la Bucuresti, a trimis o scrisoare in numele acestui for conducatorului delegatiei NATO, atentionându-l ca problema comunitatii maghiare poate reprezenta “un risc de securitate”. “In 2008, am lansat o scrisoare catre NATO, cu acel obiectiv comun al maghiarilor, obtinerea autonomiei, si am atras atentia conducatorului NATO ca problema comunitatii maghiare poate sa fie un risc de securitate in zona Europei Centrale, indirect si pentru NATO, si am cerut sprijin pentru infiintarea autonomiilor maghiare in toate zonele”, a spus Tokes. El a adaugat ca din pacate in directia obtinerii autonomiei se avanseaza greu, intr-un “mediu inamic in care este o tentatie foarte mare ca nu cumva sa facem un compromis care sa ne duca la oportunism”. Tokes a spus ca acum a venit momentul sa se conteze si pe ajutorul Budapestei si a urat bun venit vicepremierului ungar Semjen Zsolt. “Lansez o chemare catre comunitatile maghiare din Bazinul Carpatic sa revitalizam cooperarea organizatiilor care ne reprezinta interesele si sa mergem mai departe cu lupta noastra pentru obtinerea autonomiei”, a spus Tokes.

Amenintarea Jobbik

Partidul de extrema dreapta „Jobbik” a inaintat in plenul parlamentului de la Budapesta un amendament constitutional prin care solicita revenirea la drapelul din perioada 1920 – 1945, pe care figureaza si Sfanta Coroana maghiara. In acelasi timp, formatiunea doreste ca in toate scolile din Ungaria sa fie afisata ultima fraza din rugaciunea nationala compusa dupa Tratatul de la Trianon, care spune: “Cred intr-unul Dumnezeu, cred intr-o singura tara, cred intr-un singur adevar divin etern, cred in renasterea Ungariei”.
Sandor Porzse, parlamentar Jobbik, a declarat ca Sfanta Coroana, “care a fost inlaturata de pe steagul national de regimul comunist”, simbolizeaza unitatea maghiarilor din Bazinul Carpatic, informeaza MTI. Acesta a adugat ca rugaciunea era recitata la aproape toate evenimentele oficiale, afisata in institutiile publice si tiparita pe coperatile tuturor cartilor, in perioada Horthysta.
Referindu-se la initiativa Jobbik, Tamas Lukacs, parlamentar crestin-democrat, a afirmat pentru cotidianul Magyra Hirlap ca afisarea textului rugaciunii in scoli ar reprezenta “o sinucidere politica” pentru Ungaria si ar genera conflicte nedorite cu statele vecine.

Axa autonomista

Anterior, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), episcopul reformat Tokes Laszlo, a declarat, la Targu Mures, la finalul unei sedinte a Consiliului Maghiar de Coordonare din Transilvania, ca pune sub semnul intrebarii colaborarea pe viitor cu UDMR, deoarece formatiunea condusa de Marko Bela nu tine cont de pozitia CNMT. “De data aceasta, suntem ingrijorati in privinta colaborarii pe viitor, deoarece, in ultima vreme, UDMR nu ne-a consultat in privinta diferitelor evenimente politice, nici nu a ascultat pozitia noastra, de exemplu la alegerile prezidentiale sau intrarea in Guvern”, a declarat Tokes Laszlo.
Acesta crede ca liderii Uniunii sunt tot mai putin interesati de dezideratele maghiarimii si ca din opozitie ar fi putut sa lupte cu mai mult succes. „S-a ingustat terenul de miscare politica fiind in Guvern si in ceea ce priveste autonomia Ţinutului Secuiesc sau a universitatii in limba maghiara finantata de stat. S-a ingustat posibilitatea de colaborare deoarece se multumesc cu reprezentarea intereselor de partid. Dupa parerea noastra, trebuie sa ne ridicam deasupra intereselor de partid. Noua nu ne pasa sa avem un prefect in judetul Vaslui. Noi suntem ingrijorati ca colaborarea este in pericol, nu mai sunt posibilitati de comunicare ca atunci cand UDMR era in Opozitie. Doresc succes UDMR, care crede ca numai de la guvernare poate atinge astfel de scopuri. Noi nu impartasim aceasta conceptie”, a afirmat Tokes.

Aservire electorala

El a mai sustinut ca UDMR este aservita intereselor PDL. “A slabit baza electorala si sustinerea, a scazut potentialul ca parteneri intr-un guvern si este prea mult aservita intereselor PDL. Pe plan institutional si legal ar trebui sa gasim posibilitatea reprezentarii intereselor nationale maghiare, si nu printr-o politica oportunista”, a precizat europarlamentarul. Episcopul nu respinge insa definitiv posibilitatea de colaborare. ”Dorim sa sustinem dialogul. Luna viitoare vom continua activitatea Forumului de coordonare si vom pregati un document care sa cuprinda problemele generale asupra carora s-ar cuveni sa ne intelegem: autonomia si universitatea nu le putem obtine daca nu ne combinam fortele. Vom cauta atingerea acelor scopuri de interes national care ar insemna emanciparea minoritatii maghiare”, a conchis episcopul.
La randul sau, Marko Bela a spus ca apreciaza consecventa lui Tokes Laszlo si considera ca aceste impedimente legate de mijloace va putea fi depasita. “Intr-adevar este vorba de divergenta majora, dupa parerea mea, care exista in cazul UDMR si CNMT, si anume care sunt instrumentele prin care vom putea ajunge la un anumit rezultat. Şi eu, din acest punct de vedere, apreciez consecventa si sinceritatea domnului presedinte Tokes Laszlo, care a spus acelasi lucru ca si acum 10 ani si de acum 15 ani si spune acelasi lucru si astazi. Dar, in acelasi timp, sper sa-mi permita domnul presedinte sa fiu si eu sincer si consecvent, fiindca noi consideram ca atunci cand maghiarii din Romania, respectiv organizatia de reprezentare a intereselor maghiarilor din Romania s-a implicat in viata politica si in politica parlamentara, in mod firesc a preconizat si folosirea instrumentelor guvernarii”, a spus Marko Bela. “Intrebarea este daca aceste instrumente sunt intr-adevar reale, suficiente si daca prin ele vom putea sa avansam inclusiv in ceea ce priveste relatiile interetnice. Şi aici exista intr-adevar o divergenta intre noi, fiindca noi consideram ca prin participarea noastra in guvernare, intr-o perioada extrem de dificila de altfel in ceea ce priveste situatia economica, totusi nu numai ca vom incerca sa dam o contributie la rezolvarea acestei probleme de interes general, dar programul comun de guvernare contine deziderate prin care vom reusi sa avansam inclusiv in domeniul relatiilor interetnice”, a adaugat liderul UDMR.

UDMR la guvernare

Liderul unional a sustinut ca majoritatea maghiarilor doresc ca UDMR sa fie la guvernare deoarece doar asa vor putea obtine ceea ce doreste minoritatea maghiara. ”Nu suntem de acord in aceasta privinta cu colegii nostri din CNMT, ei ne vor in opozitie in timp ce eu sunt convins ca majoritatea maghiarilor ne vor la guvern. Dar dovada si justificarea acestei prezente in guvern bineinteles va exista daca intr-adevar peste cateva luni, peste o anumita perioada, vom reusi sa dovedim ca am avansat in acele domenii la care m-am referit. Ramane aceasta diferenta de opinii, dar ramane vointa noastra de a cauta caile de colaborare si de a mentine Consiliul Maghiar de Coordonare din Transilvania”, a conchis Marko Bela. Acesta a spus ca discutiile vor continua si ca se va face o analiza comuna a proiectului Legii Minoritatilor, o analiza a reformei posibile sau eventualei reforme in invatamant, problemele legate de descentralizare.

Succes electoral autonomist

Reamintim ca la alegerile pentru Parlamentul European, UDMR a reusit sa mobilizeze la urne 8,92 % dintre alegatori, obtinind 431.739 de voturi. Acesta este cel mai bun rezultat electoral al Uniunii de dupa 1990. Cei trei europarlamentari maghiari sint episcopul Tokes Laszlo, Sogor Czaba si Iuliu Winkler, care au mai detinut cite un mandat. Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat la Tirgu Mures, ca este foarte multumit de rezultatele obtinute la alegerile europarlamentare si ca scorul este mai bun decit cel din 2007.
Liderul maghiar considera ca rezultatul UDMR inseamna ca europarlamentarii maghiari vor avea forta necesara pentru a sustine cauza maghiarilor din Romania, dar si a romanilor, pentru ca „nu dorim sa rezolvam numai problemele maghiarilor”. „Inseamna ca vom avea forta necesara la Bruxelles sa transmitem mesajul comunitatii maghiare din Romania si sa contribum la rezolvarea problemelor Romaniei. Europarlamentarii nostri doresc sa rezolve nu numai problemele maghiarilor. Rezultatul va fi foarte important pentru perioada care urmeaza. Vom avea sustinerea intregii comunitati maghiare in toate demersurile din viitor”, a mai delcarat Marko Bela.
De asemenea, presedintele UDMR a explicat ca formatiunea pe care o conduce a invins, in sase judete, fapt deosebit de important „in perioada asta, pentru ca colegii din coalitia de guvernare incearca eliminarea specialistilor din institutiile deconcentrate”. Presedintele UDMR a mai spus ca Uniunea a obtinut un rezultat fara precedent si pentru ca a dus o campanie de informare a populatiei cu privire la importanta votului pentru Parlamentul European si la importanta Parlamentului European ca institutie, in timp ce celelalte partide „au ezitat intre campania pentru euroalegeri si campania pentru prezidentiale”.
Intrebat daca crede ca notorietatea episcopului Tokes Laszlo a contat foarte mult in optiunile electoratului, liderul maghiar a spus ca au fost contributii egale. „Eu cred ca astazi am reusit sa dovedim un adevar <<matematic>> care e valabil numai in politica; ca suma celor doua eforturi si energii e mai mare decat rezultatul unei simple adunari. Am obtinut cu aproape un procent mai mult decit suma celor doua procente din 2007, UDMR si candidatul independent Tokes Laszlo, ceea ce inseamna ca cu totii am avut o contributie si nu am putea imparti meritele in ceea ce priveste acest rezultat. Nu persoanele in sine, ci ideea solidaritatii, ideea unitatii maghiarilor a invins. Am eliminat disputele si conflictele din viata maghiarilor din Romania si am reusit sa fim uniti si solidari”, a declarat Marko Bela.

Divergente post-electorale

In schimb, Partidul Civic Maghiar sustine ca UDMR ar fi putut obtine mai mult de trei mandate de europarlamentar, daca s-ar fi realizat alianta cu PCM si daca ar fi avut o campanie mai ferma. Partidul Civic Maghiar a dat publicitatii un comunicat in care afirma ca UDMR ar fi putut obtine si al patrulea mandat la europarlamentare daca ar fi fost realizat „o solidaritate reala”. Conducerea PCM mai afirma in comunicat ca „tocmeala UDMR – Consiliul National Maghiar din Transilvania”, nu a condus la un rezultat mai bun fata de alegerile din 2007 si nici la o participare mai buna la urne. PCM sustine ca la alegerile din 7 iunie au votat cu 30.000 de maghiari mai putin fata de alegerile din noiembrie 2007.
„Tocmeala s-a dovedit a fi fara succes, nu s-a reusit realizarea unei reprezentari mai puternice a maghiarilor, la care ar fi existat sanse reale daca ar fi existat o solidaritate autentica. In urma politicii egoiste si mincinoase a UDMR, zeci de mii de cetateni sint dezamagiti si renunta la viata publica”, se arata in comunicatul PCM. Potrivit sursei citate, „masinaria propagandei UDMR” incearca acum sa prezinte rezultatele obtinute ca fiind un succes real si nu recunoaste ca o coalitie reala, solicitata de PCM, ar fi adus si al patrulea mandat de europarlamentar pentru maghiarii din Transilvania. „PCM sustine in continuare ca pentru viitorul maghiarilor din Transilvania este nevoie de o colaborare autentica, deoarece s-a dovedit ca o solidaritate ciunga este mai rea decit situatia competitionala”, se subliniaza in comunicat.
Vicepresedintele PCM Covasna, Gazda Zoltan, a declarat ca daca UDMR ar fi avut disponibilitatea sa poarte tratative cu PCM pentru alegerile europarlamentare, rezultatul alegerilor ar fi fost mult mai bun decit cel obtinut de Uniune cu CNMT. „Daca vroia UDMR, prezenta ar fi fost mai semnificativa printr-o coalitie cu PCM, pentru ca putere politica are doar PCM, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) nu este putere politica. Coalitie se poate face intre puteri politice si era mai bine daca se uneau cele doua forte politice. Patru locuri puteau fi ocupate prin coalitie”, a declarat vicepresedintele PCM Covasna, Gazda Zoltan.
Potrivit lui Gazda, din informatiile lor, electoratul PCM nu a mers la vot, iar putinii care totusi s-au dus nu se stie cu cine au votat. Pe durata campaniei electorale, civicii maghiari din Covasna s-au tinut departe si nu au luat nicio atitudine in legatura cu aceasta. Cele mai multe voturi din judetul Covasna au mers cu ocazia europarlamentarelor spre Lista Solidaritatii Maghiare incheiata de UDMR si CNMT, cu 82,41% din optiunile electoratului.
La randul sau, Tokes Andras, vicepresedintele PCM si fratele episcopului Tokes Laszlo,  a declarat la Tg. Mures, ca UDMR a facut o campanie foarte slaba, „de parca ar fi vrut sa obtina doar acele trei locuri la care se astepta” si a sustinut ca maghiarii ar fi putut avea chiar cinci europarlamentari daca UDMR facea alianta si cu PCM. „Era de asteptat sa cistige trei locuri, nu a fost nimic iesit din comun. UDMR a facut o campanie foarte retrasa, slaba, practic numai in ultimele patru zile, dupa mitingul de protest de la Targu Mures. Mi s-a parut ca UDMR isi boicoteaza propria campanie si ca nu ar vrea sa intre al patrulea, care nu le apartine (al patrulea candidat pe lista solidaritatii maghiare a fost Zsolt Szilagy, din partea CNMT- n.r.)”, a declarat Tokes Andras.
Tokes Andras a afirmat, insa, ca si PCM are o vina pentru rezultatul alegerilor europarlamentare, deoarece nu a acceptat participarea pe locul patru al „listei solidaritatii maghiare”, asa cum i s-a propus. El a sustinut ca in interiorul PCM a fost singurul care a votat pentru intelegerea cu UDMR. „Dar am ramas singur cu parerea mea”, a adaugat el. „A doua vina apartine PCM, pentru ca nu am acceptat locul IV pe aceasta lista. Nu din motive principiale PCM a refuzat coalitia interna propusa de UDMR, ci din cauza comportarii udemeriste. Eu am propus pentru ca era o forta mult mai mare”, a spus Tokes Andras.

Autonomia in PE

Candidatii UDMR Iuliu Winkler si Sogor Csaba, de pe lista Uniunii dupa Tokes Laszlo, au declarat ca in noul mandat la PE vor lupta ca ardelenii sa aiba un trai mai bun si pentru intarirea legaturilor cu Ungaria. „Tot ceea ce mi-am asumat in campania electorala reprezinta programul de lucru, cred ca e nevoie de un nivel de trai mai ridicat pentru ardeleni, pentru romani, pentru cetatenii Romaniei si pentru maghiarii din Romania (…) impreuna cu eforturile pentru drepturile comunitatilor minoritare si ale comunitatii maghiare din Romania, care trebuie sa fie recunoscute si cuprinse intr-un sistem unitar”, a declarat Winkler.
In ce priveste colaborarea cu Tokes Laszlo, Winkler spune ca aceasta va fi impecabila. „Eu cred ca am un atit de bun si de demult format exercitiu al colaborarii si al spiritului de echipa incat sint chiar convins ca voi putea colabora bine cu episcopul Tokes Laszlo. Aceste lucruri au inceput in ultimii doi ani, in ultimul an si jumatate si eu nu vad niciun motiv pentru ca sa nu ne construim un sistem impecabil de colaborare”, a spus europarlamentarul.
La rindul sau, europarlamentarul Sogor Csaba a declarat ca una dintre prioritatile lui in noul mandat va fi accesarea banilor europeni pentru imbunatatirea relatiilor romano-maghiare. Acesta s-a referit si la proiectele interne care ar trebui terminate. „Trebuie sa inteleaga si Guvernul Romaniei, mai ales ca are un prim-ministru ardelean, ca calea aeriana poate ocoli cumva Ardealul, dar autostrada nu. Daca vrem sa ne conectam cu Europa trebuie sa construim autostrada, partea cealalta spre Marea Neagra sau Rusia mai poate astepta putin, acest lucru este primordial”, a afirmat el. Sogor Csaba a precizat ca aceste probleme ar putea fi rezolvate daca s-ar face „o presiune de la Bruxelles ca Guvernul Romaniei sa inceapa descentralizarea, sa eliminam irosirea banilor pe institutiile prefecturii, de exemplu”.

Autonomie internationalizata

Europarlamentarul Tokes Laszlo a anuntat ca reprezentantii Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) de pe Lista Solidaritatii Maghiare vor incerca internationalizarea problemei autonomiei, combinata cu introducerea unui nou concept, si anume acela al politicii eurotransilvanene. Aceasta deriva din faptul ca, la fel ca Romania, si Transilvania a aderat la UE, iar problemele specifice ale maghiarilor din Romania nu sint chestiune interna a tarii noastre, ci una de nivel european. „Ne straduim, prin PE, sa prezentam problemele comunitatii noastre, Uniunii Europene, deoarece soarta comunitatii maghiare din Transilvania nu este una interioara a Romaniei, ci este, totodata, o cauza europeana. Ne straduim sa internationalizam cauza autonomiei maghiare din Transilvania si din Secuime, problemele ceangailor si asa mai departe(…) De fapt cind vorbim despre integrarea Romaniei in UE, se subintelege din partea noastra ca, in sine, Transilvania a aderat la UE, aceasta as putea numi-o o politica eurotransilvaneana, deci privind Transilvania ca o macroregiune in sine”, a spus Tokes Laszlo. Acesta a mai spus ca europarlamentarii CNMT vor reprezenta interesele specifice ale maghiarilor din tot Bazinul Carpatic, ceea ce a provocat protestele autoritatilor din Slovacia, Serbia si Ucraina.

Diplomatie separatista

Reamintim ca episcopul reformat Laszlo Tokes, aflat anul trecut intr-o vizita in capitala Statelor Unite ale Americii, a cerut o schimbare de sistem in politica nationala a Ungariei si o politica ungara a minoritatii maghiare, care sa cuprinda o natiune de 14-15 milioane de maghiari. Tokes, care a castigat recent un mandat de europarlamentar din partea Romaniei, a facut aceste declaratii la Casa Kossuth din Washington, intr-un discurs cu titlul: „Uniunea (Europeana), impreuna cu Ardealul!”, tinut in fata etnicilor maghiari de peste Ocean. La 20 de ani de la schimbarea de sistem din 1989, ar putea sa inceapa cel de-al doilea capitol al schimbarii de sistem, a spus episcopul, aratand ca ar fi deja nevoie de o schimbare de sistem in politica nationala a Ungariei.
Potrivit lui Tokes, din cauza politicii actuale ungare fata de minoritatea maghiara, maghiarimea este ca o armata imprastiata. “Daca se va strange insa laolalta si va sti sa-si uneasca fortele, atunci ea se va transforma intr-o armata capabila sa loveasca”, a declarat episcopul reformat. In opinia sa, pentru ca acest lucru sa se intample “este nevoie ca, in loc de o gandire care are in vedere o multitudine de cauze ungare, sa existe o gandire care sa aiba in vedere o cauza unitara ungara … realizarea unei politici minoritare ungare potrivita unei natiuni de 14-15 milioane de suflete… (iar acest lucru sa se faca) pe principiul dreptului la autonomie al natiunii maghiare din bazinul carpatic”.

Maghiara, obligatori pentru romanii din Transilvania

Europarlamentarul Laszlo Tokes, episcop reformat de Piatra Craiului, a declarat, la Cluj, ca maghiarii au dreptul ca in Transilvania limba lor materna sa devina una oficiala si ar fi demn ca romanii sa invete maghiara, daca traiesc in comunitati mari ale acestei etnii.
„Avem dreptul in Transilvania ca limba maghiara sa devina una oficiala si daca noi sintem nevoiti sau suntem gata sa invatam limba romana, tot la fel, in regiunile unde traiesc maghiari in mare numar, si romanii ar fi demn sa invete limba maghiara, sa devina limba maghiara, limba oficiala unde este cazul”, a afirmat Tokes in cadrul unei conferinte de presa de la Cluj. Episcopul Tokes a facut aceste declaratii pornind de la exemplul ca, in municipiul Cluj-Napoca, locuit majoritar de romani, primaria intentioneaza sa monteze pe monumentele istorice placute informative care nu contin explicatii si in maghiara. Reamintim ca anterior episcopul europarlamentar a declarat ca limba maghiara trebuie sa devina obligatorie in scolile de limba romana din Transilvania, precum si in regiunea locuita de ceangai, romani romano-catolici care traiesc in judetul Bacau.
Europarlamentarul roman a mai sustinut in capitala SUA ca trebuie luptat pentru obtinerea dreptului la autonomie al minoritatilor maghiare de peste granite, pe baza suveranitatii limitate si “prin construirea sistemului de autonomii”. El a insistat ca aceste eforturi nu sunt indreptate catre independenta sau rupere teritoriala, drepturile respective fiind suficiente. Tokes a fost la Washington pentru a fi decorat cu medalia pentru libertate Truman-Reagan de catre Fundatia americana pentru Memoria Victimelor Comunismului. El a mai participat si la o manifestare organizata de Uniunea Reformata Ungara din SUA, Fundatia Ungara pentru Drepturile Omului si Coalitia Maghiara din America.

Secui autonomi online

La initiativa Consiliului National Secuiesc (CNS), Tinutul Secuiesc a obtinut autonomie pe internet, prin rezervarea domeniului „.sic” in spatial virtual. Potrivit Corporatiei pentru Atribuirea Numelor si Numerelor in Internet (ICANN), domeniul „sic” este prescurtarea cuvintului „Siculitas”, „secuime” in limba latina.
Liderul CNS, Balazs Izsak a declarat ca a primit o instiintare scrisa in acest sens de la ICANN, iar codul „.sic” a fost atribuit ca nume de domeniu de nivel superior Tinutului Secuiesc. „Acest cod al domeniului de nivel superior <<sic>> este, de fapt, prescurtarea cuvintului latin <<siculitas>>, care astazi, in traducere, inseamna <<secuime>>. <<Siculitas>>, pe vremuri, in latina medievala, insa, a insemnat o comunitate autoguvernata si inzestrata cu drepturi si libertati la care facem referire – deci la traditiile libertatii secuiesti”, a mai precizat Iszak.
El a adaugat ca atribuirea sub-domeniilor, respectiv a numelor de domenii, va incepe in anul 2010, iar organele administratiei publice locale, institutiile, societatile comerciale si persoanele private din judetele locuite de secui vor avea posibilitatea sa detina, incepind de atunci, site-uri pe Internet in domeniul „.sic”.
Liderii CNS considera aparitia pe Internet a Tinutului Secuiesc ca o entitate autonoma drept un eveniment important al aspiratiei la autonomie a secuilor. CNS a realizat si citeva mii de autocolante pentru masini cu indicativul SIC iar compozitia grafica de pe autocolant a fost inscris la nivel international ca marca inregistrata.

Autonomie auto

Autoritatile locale din Covasna promoveaza folosirea de numere de „inmatriculare secuiesti personalizate” pentru masinile oficiale, inclusiv cele ale primarului din Sfantul Gheorghe, Antal Arpad, si a presedintelui Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor.
Astfel, potrivit Agerpres, presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, si primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, au decis sa-si personalizeze masinile de serviciu, prin imprimarea indicativului SIC, de la “terra siculorum”, pe tablitele de inmatriculare ale acestora si pe caroserii, pentru a marca si in acest fel apartenenta la asa-zisul tinut secuiesc si pentru a promova simbolurile regiunii.
In cursul zilei de luni, acestia au invitat presa in fata Primariei Sfantu Gheorghe, pentru a le prezenta noile tablite de inmatriculare: 10-CV-SIC (montata pe masina de serviciu a presedintelui CJ, un WV Passat argintiu achizitionat in urma cu aproximativ trei luni) si 11-CV-SIC, pe autoturismul Renault Megane al primarului. Antal Arpad a declarat ca ideea de a marca simbolic identitatea zonei este de inspiratie europeana. “Asa cum am constatat in autonomiile din Uniunea Europeana, simbolurile regiunii respective sunt promovate si de populatie si de autoritatile locale, de aceea reprezentantii Asociatiei oraselor si judetelor secuiesti am decis ca in locul numerelor fara identitate avute pe autoturisme, sa punem ‘SIC’ de la Siculorum, nu de alta, dar sa se vada ca apartinem de acest tinut secuiesc si promovam acest tinut”, a declarat primarul. Tamas Sandor a mentionat ca si omologul sau din Harghita se va alinia acestei initiative si i-a indemnat si pe primarii din judetele Covasna si Harghita sa le urmeze exemplul.
Potrivit acestuia, CJ detine sapte masini care vor primi noi tablite de inmatriculare; primarul Antal Arpad nu a putut preciza cate vehicule exista in dotarea institutiei pe care o conduce, mentionand ca nici pe cea care ii este destinata nu o foloseste, pentru ca prefera sa mearga pe jos.
Reamintim ca „Terra siculorum” este varianta in limba latina a sintagmei “tinutul secuiesc”, respectiv Székelyföld in limba maghiara, iar pe abtibildurile lipite pe caroseriile masinilor apar harta acestei zone si culorile steagului secuiesc, albastru si auriu.

Autonomia, strategie comerciala

Filiala Partidului Civic Maghiar din judetul Covasna a inregistrat la Tribunalul Covasna o asociatie de promovare a produselor secuiesti traditionale, transmite agentia NewsIn, citata de mass-media locala. Vicepresedintele PCM Covasna, Gazda Zoltan, care este presedintele Asociatiei Produs Secuiesc, a declarat ca proiectul implica judetele Covasna, Harghita si partial Mures, iar scopul infiintarii acesteia este de a intari capacitatea economica a Tinutului Secuiesc si de a pastra traditia produselor din aceasta zona.
„Vrem sa-i constientizam pe locuitorii acestui tinut ca daca vor cumpara produse fabricate in zona vor contribui la dezvoltarea firmelor autohtone si, implicit, la pastrarea si crearea de noi locuri de munca. Sa nu cumparam macaroane produse in Banat, mobilier din Italia, produse lactate din Alba, ci numai produse secuiesti, a caror calitate si puritate a materiei prime sunt garantate”, se arata pe un site de promovare a produsului secuiesc conceput de ei. La asociatie au aderat mai multi intreprinzatori din judet, iar in perioada urmatoare reprezentantii asociatiei vor mai discuta cu intreprinzatori din diverse domenii, de la alimentar, artizanat, prelucrare de lemn si asa mai departe. Gazda sustine ca si intreprinzatori romani ar fi interesati de aceasta initiativa a lor.
Civicii maghiari din Covasna au inceput de mai multa vreme o campanie de promovare a produsului secuiesc, la inceputul anului fiind organizata inclusiv o dezbatere publica pe aceasta tema, la care au participat zeci de producatori, mestesugari, prelucratori de carne, lapte, lemn sau din panificatie, precum si alte persoane interesate de acest subiect. Ei au dezbatut teme legate atat de calitatea produselor secuiesti, cit si de modalitatile de promovare.
Initiativa reprezinta si o cale de a veni in intimpinarea crizei economice prin promovarea produselor traditionale secuiesti si incurajarea cumparatorilor sa aleaga aceste produse locale, in locul celor straine. Campania s-a dus si prin intermediului unui site de promovare, tradus in limbile romana, maghiara si engleza.

Mostenire controversata

Anul trecut, tabara EMI s-a desfasurat in perioada 6-10 august si a avut ca motto cuvintele scriitorului maghiar Wass Albert, „Transilvania sa fie din nou ceea ce a fost”. In afara de persoanele enumerate mai sus, anul trecut au mai fost prezenti in tabara EMI si fiul scriitorului maghiar Wass Albert, Wass Endre precum si avocata Eva Maria Barki, care intre anii 1994-1998 a fost declarata persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei. Nu au lipsit nici antrenamentele trupelor paramilitare secuiesti-maghiare, dar nici concertele unor formatii unguresti, cum ar fi Karpatia, Transylmania si altii, care de altfel vor fi prezenti si anul acesta.
Taberele EMI au avut, de la an la an, tot mai multi participanti. In anul 2005, au participat peste 1.000 de tineri, in 2006 numarul participantilor a fost de peste 2.500 de persoane, in 2007 numarul participantilor a ajuns la peste 5.000, iar in anul 2008 discursul presedintelui Dreapta pentru Ungaria, Vona Gabor, a fost ascultat de 15.000 de tineri.

Comemorari contestate

4 iunie, ziua semnarii Tratatului de la Trianon in urma caruia Transilvania a revenit Romaniei, a fost comemorata la Cluj-Napoca si Sfantul Gheorghe prin ceremonii organizate ca de obicei de Miscarea Tinerilor si cei ai PCM. Participantii au purtat panglici de doliu si au arborat steaguri secuiesti sau ale Ungariei. Anul acesta, la manifestari au participat si reprezentanti ai UDMR.
Un grup de cateva zeci de tineri maghiari, membri ai organizatiei Miscarea Tinerilor din cele 64 de comitate, sucursala Cluj, a comemorat joi, 4 iunie, in cimitirul Crisan din Cluj-Napoca semnarea Tratatului de pace de la Trianon, in urma caruia Transilvania a revenit Romaniei. Tinerii s-au adunat in fata unui monument ridicat de Colegiul Agriculturilor Kalandos in 1943, in memoria eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Potrivit preotului reformat, Szollosi Janos, monumentul din cimitirul Crisan este singurul din Cluj-Napoca ridicat in cinstea eroilor din Primul Razboi Mondial de catre comunitatea maghiara
Conform presedintelui sucursalei Cluj a Miscarii Tinerilor din cele 64 de comitate, Pap Ferencz, comemorarea  a constat in depunerea a doua coroane la monument, intonarea unor cintece si recitarea unor poezii. Tinerii au purtat o banderola neagra pe un brat. Ceremonia a continut si o scurta slujba religioasa oficiata de clerici ai bisericilor istorice maghiare.
In paralel, si la Sfantul Gheorghe a avut loc o comemorare a zilei de 4 iunie. In jur de 300 de persoane au participat la comemorarea organizata de PCM Covasna in parcul din centrul municipiului. Comemorarea a inceput cu un moment de reculegere de cinci minute, timp in care clopotele bisericilor istorice maghiare din municipiu au batut. Au urmat apoi discursuri ale organizatorilor si ale invitatilor la acest eveniment. Multi cu panglici de doliu in piept sau la brat si arborind steaguri secuiesti sau ale Ungariei, participantii au ascultat mesajele durerii provocata in urma Trianon-ului, ale dorintei de autonomie si ale importantei unitatii maghiarilor, a natiunii maghiare.
„Intr-un moment trist dar totusi prielnic s-a intimplat aceasta comemorare. Tocmai cind iarasi am simtit ca nu sintem in propria noastra tara, fiindca puterea politica ne cam plaseaza in pozitii mai nesemnificative sau nici macar acolo, dar tocmai in aceste momente ne dam seama ca noi daca sintem acasa in propria noastra tara atunci ne trebuiesc institutii proprii, conducatori proprii. Eu zic ca acesta este mesajul principal al acestei zile, azi in 2009, ca sa obtinem autonomia teritoriala, unde o sa avem institutiile noastre proprii si unde o sa decidem noi cine vrem sa ne conduca, sa nu fim dirijati din Bucuresti, noi sintem un popor puternic si putem sa ne conducem”, a declarat vicepresedintele PCM Covasna, Gazda Zoltan.
Invitatul de onoare al comemorarii a fost profesorul, Kiszely István, din Ungaria, iar alaturi de acesta au participat si mai multe organizatii de tineret, cum ar fi „64 de comitate” sau Tinerii Maghiari. Totodata, reprezentantul Asociatiei „64 de comitate” a dat citire unei petitii in 12 puncte, in care a vorbit printre altele de autonomia teritoriala si de demilitarizarea zonei. In acest an au raspuns invitatiei de a participa la eveniment si reprezentantii UDMR, presedintele formatiunii, senatorul Albert Almos, sustinind un discurs in care a vorbit si el despre unitate si autonomie.
„PCM mereu a organizat aceasta comemorare, eu salut UDMR ca a luat parte si sper din tot sufletul ca nu este numai campanie. Au mai fost o data dar nu cu inima impacata, eu sper ca desi sintem in campanie nu au venit aici pentru campanie si sper ca si in viitor sa mai organizam asa”, a spus presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef. Comemorarea s-a incheiat cu o rugaciune si cu intonarea imnurilor maghiar si secuiesc.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *