Explozie a unui colet-capcana intr-o biserica ucraineana

, , ,
 

curch_insinger
Nu mai putin de noua persoane au fost ranite miercuri dupa-amiaza dupa ce o bomba artizanala a explodat intr-o biserica ortodoxa din estul Ucrainei, potrivit serviciilor de securitate, explozia survenind intr-o cladire aflata in subordinea Patriarhiei Moscovei, in ultima zi a vizitei in aceasta tara a patriarhului rus Kirill. Politia ucraineana ia in calcul toate scenariile posibile, inclusiv un atac terorist in cazul exploziei produse miercuri intr-o biserica ortodoxa din Zaporojie (puternic centru industrial din sudul Ucrainei) in urma careia o calugarita de 80 de ani a murit, iar alte noua persoane au fost ranite, potrivit agentiei ucrainene Interfax, citata de KARADENIZ PRESS. Deflagratia care s-a produs in aceasta biserica din Zaporijia la ora 16.39 (16.39, ora Romaniei) s-a soldat cu noua raniti, dintre care unul grav. “Examinam mai multe piste, inclusiv cele referitoare la o reglare de conturi si un atac terorist in scopul intimidarii enoriasilor” acestei biserici subordonate Patriarhiei Moscovei, a specificat Dmitri Andreev. un purtator de cuvant al Ministerului ucrainean de Interne. Potrivit acestuia, puterea deflagratiei comise la ora cand biserica era plina de credinciosi a fost echivalenta cu 300-400 grame TNT.

SBU confirma atentatul

Presedintele Viktor Ianukovici a convocat joi o reuniune de urgenta a responsabililor ministerelor de forta si serviciile de securitate si a ordonat ca ancheta sa fie desfasurata rapid, iar cei responsabili sa compara in fata justitiei. “A fost vorba despre un dispozitiv exploziv artizanal”, a adaugat purtatoarea de cuvant a serviciilor de securitate (SBU), Marina Ostapenko, fara a face alte precizari. Un oficial al Bisericii a precizat, la randul sau, pentru o publicatie online locala, ca un colet-capcana a explodat. “Un pachet se gasea in apropiere de intrarea in biserica, nimeni nu era atent si el a explodat”, a spus oficialul, potrivit site-ului www.reporter.zp.ua. Cladirea afectata apartine Bisericii ortodoxe ucrainene, aflata in subordinea Patriarhiei Moscovei. Aceasta din urma este activa in Ucraina alaturi de doua confesiuni ortodoxe disidente si mentine relatii tensionate cu acestea.
Explozia a survenit in ultima zi a vizitei in Ucraina a patriarhului rus Kirill, denuntata ca o atingere la suveranitatea Kievului de catre influenta Biserica ortodoxa disidenta si marcata de manifestatii ale nationalistilor ucraineni.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *