Experții ruși văd ca benefică numirea fostului cancelar german Gerhard Schroeder la conducerea Rosneft

, , ,
 

Fostul cancelar german, Gerhard Schoeder

Ziarul economic rus RBC relatează că numirea fostului cancelar german Gerhard Schroeder la cârma celei mai mari companii petroliere de stat a Rusiei – Rosneft – nu poate fi decât benefică în sensul extinderii afacerilor companiei la nivel mondial. Luând în considerare statul său politic la nivel înalt, Schroeder poate face lobby pentru interesele Rosneft la nivel internațional, a declarat pentru publicația menționată Anton Pancenkov, expert în consultanță financiară la Partner of Goltsblat BLP, adăugând că mișcarea ar putea avea mai mult raționamente politice, decât considerente pragmatice de afaceri.

La rândul său, directorul companiei ruse Top Contact de recrutare de personal, Artur Șamilov, numirea lui Schroeder este o strategie de negociere de tip win-win, care pe de o parte acordă încredere fostului cancelar, și pe cealaltă parte este o oportunitate să-și promoveze propriile interese în străinătate. Mișcarea este benefică pentru ambele părți și întărește relațiile vechi dintre cele două părți, a mai spus expertul. El mai adăugă totuși că fostul oficial german se numără printre puțini străini care conduc companii rusești, dar totuși această strategie se regăsește la multe companii cu un mare aportul financiar străin.

Anterior preluării șefiei Rosneft de către Schroeder, Andrei Belousov conducerea Rosneft.

Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia și din lume, este supusă de trei ani sancțiunilor adoptate de Uniunea Europeană după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Gerhard Schroeder, care a ocupat funcția de cancelar al Germaniei în perioada 1998-2005, a declarat luna trecută că o eventuală includere a sa în consiliul director al Rosneft ar fi o chestiune privată.

Schroeder a mai deținut poziții de top în consorțiul care controlează gazoductul Nord Stream, care transportă gaze naturale din Rusia în Germania via Marea Baltică. Grupul rus Gazprom deține majoritatea acțiunilor la consorțiul Nord Stream.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *