Experți: Kievul va face față sancțiunilor comerciale din Rusia, similar Țărilor Baltice

, , , ,
 
Razboiul ruso-european pentru Ucraina se intensifica

Razboiul ruso-european pentru Ucraina se intensifica

Interzicerea comercializării ciocolatei ucrainene pe piața din Federația Rusă nu va obliga Ucraina să renunțe la Uniunea Europeană, consideră experți economici și politici de la Kiev, citati de agentia de presa KARADENIZ PRESS, acestia mai subliniind că amenințările Rusiei au devenit realitate. „Rusia vrea să demonstreze cu exemple concrete care este diferența: ce va obține Ucraina și mediul de afaceri după ce va alege Uniunea Vamală și accesul pe piața rusă, iar pe de altă parte – ce avantaje oferă integrarea în UE și crearea zonei de liber schimb cu UE. Cu cât ne apropiem de summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, cu atât mai mult Rusia va arăta mai des asemenea exemple. Acum toate amenințările vor deveni realitate”, a subliniat politologul Vadim Karasev.
„Cu toate aceste piedici cerd că mediul de afaceri ucrainean nu va ceda și va căuta noi piețe de desfacere. Ucraina a ales deja calea. Calculele oamenilor de afaceri nu vor putea întoarce Ucraina din drum. Rusia în anii 90 a procedat la fel și cu Țările Baltice”, a mai explicat Karasev.

Presiuni politice

Un alt expert din cadrul Centrului de cercetări politice și economice „A. Razumkov” din Kiev, Vasilii Iurcișin, subliniază că Rusia implică politica în relațiile comerciale cu Ucraina. Expertul nu exclude că după interdicția importului de ciocolată ar putea urma alte produse din Ucraina, cum ar fi carnea și produsele lactate, calitatea cărora a fost pusă anterior sub semnul întrebării de partea rusă.
Potrivit datelor statistice, cota bomboanelor „Roshen” este de 3,2% din piața rusească a dulciurilor (locul 6 dintre producători). Unii analiști ucraineni, citati de mass-media, admit că interzicerea importului de dulciuri marca „Roshen” pe piața rusă este o presiune politică care ar putea ave o legătură directă cu poziția pro europeană a proprietarului corporației „Roshen”, deputatul Petr Poroșenko. Acesta a deținut mai multe funcții-cheie în guvernele de la Kiev de după anii 90, iar ultima funcție a fost cea de ministru al Economiei în cabinetul de miniștri Azarov-1.

Băncile rusești vs. ciocolatele ucrainene

Presa de la Kiev a scris că o reacție de răspuns a Kievului ar putea fi o lovitură dată băncilor cu capital rusesc din Ucraina. „Ucraina ar putea începe să facă același lucru cu băncile rusești, care activează pe teritoriul său, pentru a scoate capitalul putinist”, a declarat economistul Oleg Soskin, referindu-se la băncile cu capital rusesc VTB, Sberbank, Alfa-Bank.
Soskin presupune că disensiunile ruso-ucrainene din cauza refuzului Kievului de a adera la Uniunea Vamală vor escalada. „După declarațiile lui Onișcenko (principalul medic sanitar din Rusia – n. red.) în mod sigur vor apărea alte. Apoi va urma lovitura asupra industriei auto, iar acest lucru înseamnă că vor avea de suferit oligarhii ucraineni Ahmetov și Pinciuk”, admite expertul. „Presiunile Rusiei asupra oligarhilor noștri, interzicerea producției ucrainene și altele nu îl vor impune pe Ianukovici să renunțe la integrarea europeană”, speră Oleg Soskin.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *