Exercțiu NATO Poseidon 19, martie fierbinte la Marea Neagră

de | mart. 1, 2019 | Federatia Rusa, Federatia Rusa, Info Militar, Marea Neagra, Știri, Turcia, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Şeful Statului Major al Forţelor Navale (SMFN) române, viceamiral dr. Alexandru Mîrşu, a afirmat, în Portul Constanţa, că în afara dezvoltării interoperabilităţii, exerciţiul Poseidon 19 demonstrează că navigaţia pe Marea Neagră este liberă, sigură şi deschisă rutelor comerciale, în concordanţă cu reglementările internaţionale, relatează mass-media română, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Astăzi deschidem […]
Marina-militară-turcă-blochează-proiectele-energetice-cipriote-și-israeliene
Poseidon 19: NATO rămâne în bazinul Mării Negre

Poseidon 19: NATO rămâne în bazinul Mării Negre

Şeful Statului Major al Forţelor Navale (SMFN) române, viceamiral dr. Alexandru Mîrşu, a afirmat, în Portul Constanţa, că în afara dezvoltării interoperabilităţii, exerciţiul Poseidon 19 demonstrează că navigaţia pe Marea Neagră este liberă, sigură şi deschisă rutelor comerciale, în concordanţă cu reglementările internaţionale, relatează mass-media română, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Astăzi deschidem în Portul Constanţa Exerciţiul multinaţional NATO Poseidon 19, un exerciţiu planificat şi notificat, înscris în calendarul Comandamentul Operaţional Maritim al NATO (MARCOM) de la Northwood, al cărui scop este creşterea interoperabilităţii între forţele navale ale ţărilor membre şi partenere în cadrul Parteneriatului pentru Pace (PfP). Cu această ocazie manifest aprecierea faţă de aliaţi şi de MARCOM pentru mobilizarea în această parte a lumii a efectivelor necesare pentru a demonstra coeziunea Alianţei şi a transmite mesajul ferm că scopul nostru este de a conduce exerciţii şi de neprovocatoare.”

6 aliați pentru Pontus Euxinus

„Marea Neagră ca şi alte căi internaţionale de navigaţie este o mare sigură, deschisă, navigaţia liberă desfăşurându-se sub comandamentele legislaţiei şi reglementărilor internaţionale. Specificul exerciţiului este lupta împotriva minelor maritime, fiind prezentă şi Gruparea Permanentă NATO de Luptă Împotriva Minelor, dar nu numai. Este un exerciţiu complex în cadrul căruia vom desfăşura activităţi în toate domeniile, la suprafaţă, antiaerian şi submarin şi cu participarea elementelor din celelalte categorii de forţe ale armatei, aeriene şi terestre şi agenţiile implicate în sistemul de apărare publică şi siguranţă naţională, adică Garda de Coastă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) din MAI. Deci avem o abordare comprehensivă, interagenţii, asupra acestui exerciţiu. Activităţile noastre sunt de rutină, de practică marinărească şi sub nicio formă nu vor putea fi considerate provocatoare” a mai precizat viceamiralul Mîrşu, şeful SMFN român.

Potrivit organizatorilor, în cadrul exerciţiului multinaţional Poseidon 19, organizat de Forţele Navale Române (FNR) în perioada 1-8 martie în Portul Constanţa şi în raioane din apele teritoriale româneşti şi apele internaţionale din bazinul vestic al Mării Negre, participă peste 1300 de militari români şi străini reprezentând alte cinci naţiuni (Bulgaria, Turcia, Ucraina, Croaţia, Germania, Grecia), 16 nave şi ambarcaţiuni de luptă şi cinci aparate de zbor (un elicopter Puma Naval, două MiG 21 LanceR şi două F-16 ale Forţelor Aeriene Române).

Factori destabilizatori

Obiectivele principale ale exerciţiului vizează consolidarea interoperabilităţii dintre navele şi echipajele participante în context multinaţional întrunit, precum şi certificarea unităţilor de luptă ale FNR puse la dispoziţia NATO în perioada următoare, bastimentele urmând să părăsească Portul Constanţa luni, pentru a executarea aplicaţiilor pe mare.

„Anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, din anul 2014, conflictele îngheţate din Transnistria şi Georgia, situaţia tensionată din estul Ucrainei şi din zona Mării Azov sunt factori generatori de instabilitate în proximitatea estică a Uniunii Europene şi a NATO, una dintre măsurile de asigurare a securităţii pentru aliaţii din regiunea Mării Negre este aceea de întărire a prezenţei militare navale în bazinul maritim” se arată într-un comunicat de presă al SMFN, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

Crimeea, fortăreață nucleară rusă

Crimeea, fortăreață nucleară rusă

Donald Cook în Marea Neagră

În urmă cu o săptămână distrugătorul american „Donald Cook” se îndreaptă în Marea Neagră, a revenit pentru în Marea Neagră, pentru a doua oară de la începutul acestui an, informa anterior Flota a VI-a a Forțelor Maritime Militare ale SUA. În comunicatul Flotei a VI-a a SUA se subliniază că prezența distrugătorului în Marea Neagră va consolida stabilitatea în regiune. De asemenea, „Donald Cook” va desfășura manevre comune cu nave ale aliaților din NATO și ale partenerilor din regiune.

Aceasta este a doua deplasare a distrugătorului american în Marea Neagră de la începutul acestui an. În luna ianuarie, USS „Donald Cook” a intrat în portul Batumi din Georgia și a participat la exerciții cu două nave ale Pazei de Coastă a Georgiei.   Distrugătorul „Donald Cook” a fost dat în exploatare din anul 1998, iar principalul armament aflat în dotarea acestuia sunt rachetele de croazieră „Tomahawk”. La bordul vasului se află între 56 şi 96 de rachete de acest tip.

Rușii, pe urma SUA

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta Orehovo-Zuevo şi nava de recunoaştere Ivan Hurs, a început o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat în apele Mării Negre, informează agenţia de presă oficială rusă TASS, citând surse din cadrul Ministerului rus al Apărării.  „Distrugătorul Donald Cook al marinei SUA a intrat la 19 februarie, în jurul orei 17:00 (ora Moscovei) în apele Mării Negre. Forţe şi mijloace desemnate din cadrul Flotei Mării Negre au organizat monitorizarea continuă a distrugătorului american. Acţiunile acestuia sunt monitorizate direct de către corveta cu rachete Orehovo-Zuevo şi nava de recunoaştere Ivan Hurs”, se menţionează într-un comunicat al Centrului de presă al ministerului rus.

În acelaşi timp, agenţia de presă ucraineană Ukrinform, citând portalul turc Gunes, a comunicat că două nave ale Grupării Navale Permanente a NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two /SNMCMG2/) – nava amiral germană FGS Werra (A514) şi dragorul turc Akcakoca – au intrat și ele în Marea Neagră.

Vizită germană

Potrivit Ministerului german al Apărării, în cursul acestei deplasări, programată cu mult timp în urmă, nava FGS Werra va vizita porturile bulgare Burgas şi Varna.   Germania a preluat conducerea prin rotație a SNMCMG2 la 1 ianuarie, în frunte cu comandantul Martin Schwarz. În componența grupului SNMCMG2 care se va afla în următoarele săptămâni în Marea Neagră pentru misiuni privind asigurarea securității pe flancul estic al NATO fac parte şi un dragor român şi unul bulgar, conform Ukrinform.

Azov, lac rusesc

Rusia a închis anterior o zonă din Marea Azov în apropierea strâmtorii Kerci – controlată de Rusia şi care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov – pentru efectuarea unor exerciții militare masive, inclusiv trageri de rachete. Tragerile au loc în partea de vest a golfului Temryuk, situat în apropiere de strâmtoarea Kerci, precizează mass-media de specialitate. „Conform regulamentului maritim NAVAREA III 0184/2019, Rusia a închis o zonă din Marea Azov în apropiere de strâmtoarea Kerci pentru desfășurarea unor trageri în perioada 18-20 februarie 2019“, conform unui comunicat oficial. Rusia a mai desfășurat exerciții cu participarea unor unități radiotehnice în zona de la ieșirea din strâmtoarea Kerci și Marea Neagră. Aceste exerciții au avut loc chiar în zona în care la sfârșitul lunii noiembrie a avut loc incidentul naval din Marea Neagră, când nave de patrulare rusești au deschis focul și au sechestrat trei vase militare ucrainene cu tot cu echipaje. În același timp, Ministerul Apărării rus a indicat că Rusia a efectuat exerciții în Marea Neagră cu participarea navei cu rachete „Orehovo-Zuevo“ din cadrul Flotei ruse cu baza la Sevastopol (Crimeea) şi a sistemelor de rachete de coastă de tip „Bal“. A fost simulată o luptă prin lansări electronice de rachete asupra unor ţinte pe mare şi pe coastă. (M.B./N.G.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *